• Franse Geranium, verzorging, planten, overwinteren en stekken van Pelargonium grandiflorum

  Gepost in Kamerplanten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie kamerplanten lees je alles over de bekende Franse Geranium, Pelargonium grandiflorum, een prachtige plant met aromatische, fluweelzachte bladeren en grote bloemen, die in de zomer buiten wordt gezet. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe kun je ze overwinteren, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent de Franse Geranium.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, RobsKamerplanten, Pelargonium

  Franse Geranium

  Pelargonium is een uit zo’n tweehonderdtwintig soorten bestaand geslacht van planten uit de Ooievaarsbekfamilie of Geraniaceae. Door Carolus Linnaeus werd Pelargonium in het geslacht Geranium ingedeeld. Later kregen ze hun eigen geslacht: Pelargonium. We gebruiken daarom nog steeds, feitelijk foutief, de naam Geranium voor de Pelargonium. 

  De Franse Geranium, Pelargonium grandiflorum is oorspronkelijk afkomstig uit Lesotho en Swaziland Zuid-Afrika en Namibië waar het een kleine struik blijft met een grootte van ongeveer vijfenzeventig centimeter. De plant wordt gevonden op hellingen in de bergen op een hoogte van maximaal 300 meter. Het waren de schepen van de Vereenigde Oostindische Compagnie die de plant in de zeventiende eeuw mee naar Europa brachten. 

  Etymologie Pelargonium grandiflorum

  De botanische naam van de Franse Geranium is Pelargonium grandiflorum. De plant werd beschreven door Carl Ludwig von Willdenow. De geslachtsnaam ‘Pelargonium’ is afgeleid van het Griekse ‘pelargos’ of ‘ooievaar’ en verwijst naar de vorm van het zaad, dat lijkt op een ooievaarsbek. De soortnaam ‘grandiflorum’ is afgeleid van het Latijnse ‘grandi’ of ‘groot’ en ‘florum’ of ‘bloem’ en betekent ‘grootbloemig’.

  De Nederlandse naam ‘Franse Geranium’ is verwijst naar het feit dat met name de Franse kwekers met deze plant aan de slag zijn gegaan. De naam is feitelijk onjuist, het zou Franse Pelargonium moeten zijn. In het Engels noemt men deze plant ‘Regal Pelargonium’, in Duitsland noemt men haar ‘Edel-Pelargonie’ en in het Frans ‘Pélargonium à grandes fleurs’.

  Beschrijving Franse Geranium

  De Pelargonium is een vijfenzeventig centimeter hoge, sterk vertakte struik. Doorgaans vindt je in de winkel compact groeiende exemplaren die niet hoger dan veertig centimeter worden. De viltige stengels verhouten als ze ouder worden en verkleuren dan van groen naar bruin. De aromatische, handvormig gelobde, behaarde bladeren staan op stengels. Ze zijn niervormig, gelobd, getand en donkergroen van kleur. Ze zijn fluweelzacht, voel maar eens. De bloeitijd van de Franse Geranium loopt grofweg van juni tot en met oktober. Dan verschijnen de bloemen met zes bloembladen. Je vindt ze in allerlei tinten van wit, roze, oranje, lila, rood en paars. Na de bloei komt het fruit met de typische vorm van  een ooievaarsbek. 

  Is de Franse Geranium giftig?

  Pelargonium Grandiflorum staat niet bekend als erg giftig en is niet gevaarlijk voor mensen, maar kan problemen opleveren voor katten en honden die groen eten. Bevat geen eetbare delen voor mensen. 

  Standplaats en verzorging Franse Geranium

  De Franse Geranium houdt van een lichte standplaats, hoe meer licht des te beter. Hij kan als kamerplant worden gehouden maar na de IJsheiligen zet ik de planten altijd buiten. De Pelargonium is een plant die licht vochtig, maar zeker niet nat mag staan, want dan gaan de wortels rotten. In de groeiperiode hebben ze twee keer per week water nodig en in de winter alleen als ze in de woonkamer hebt staan één keer per week.

  Is de Franse Geranium overwinteren

  Pelargonium grandiflorum is niet winterhard. Eind november knip ik ze terug tot ongeveer tien centimeter en zet ik ze in de schuur. Daar is het koud en hoeft de plant geen water meer, totdat de temperatuur boven de 10 graden komt en na de IJsheiligen zet ik de planten weer buiten.

  Franse Geranium snoeien

  Pelargonium dient soms te worden gesnoeid om de vorm compact en vol te houden. Gele bladeren en uitgebloeide bloemen meteen verwijderen.

  Planten en bemesting Franse Geranium

  De Franse Geranium kan het beste in voedselrijke, compostrijke grond worden geplant. Bemest Pelargonium, alléén in de groeiperiode èèn keer per twee weken met een vloeibare mest. Verpot de plant elk  jaar, waarbij je de potgrond zoveel mogelijk vervangt door nieuwe.

  Ziektes Franse Geranium

  Een Pelargonium heeft niet zo snel last van ongedierte en ziektes.

  Franse Geranium stekken

  De Pelargonium kan heel eenvoudig worden vermeerderd door deze te stekken in het voorjaar. De plant wordt meestal minder mooi na enkele jaren en groeit dan ook niet meer goed. Jonge stekken groeien in één seizoen uit tot mooie nieuwe planten.

  Franse Geranium kopen

  De Pelargonium is, vooral in het voorjaar, te koop in tuincentra op de kamerplanten afdeling en is soms verkrijgbaar in bloemen- en plantenzaken. De volgende cultivars zijn erg mooi:

  • Pelargonium grandiflorum ‘Bermuda Dark Red’, rode bloem met roze hart
  • Pelargonium grandiflorum ‘Don Valentino’, paarse bloem met witte rand
  • Pelargonium grandiflorum 'Elegance Adele’, rode bloem met witte rand
  • Pelargonium grandiflorum 'Elegance Coral’, rode bloem
  • Pelargonium grandiflorum ‘Elegance Royalty White’ wit met lila hart
  • Pelargonium grandiflorum ‘Imperial’, lila bloem met witte rand
  • Pelargonium grandiflorum ‘Mona Lisa’, witte bloem
  • Pelargonium grandiflorum ‘Nicolette’, Paarse bloem
  • Pelargonium grandiflorum ‘Patricia’, roze bloem met paars hart
  • Pelargonium grandiflorum ‘Schoko’, donkerpaarse bloem
  • Pelargonium grandiflorum ‘Sunrise’, roze bloem

  Waarom kamerplanten?

  Kamerplanten zijn belangrijk voor mensen. Ze zetten koolstofdioxide om in zuurstof waardoor je concentratie- en leervermogen toeneemt. Ze scheiden stoffen af die schimmels en virussen doden waardoor we minder ziek zijn. Planten zuiveren de lucht van giftige stoffen zoals benzeen, formaldehyde en ammonia. Ze verhogen de luchtvochtigheid waardoor je minder last hebt van droge huid, ogen en lippen. Het kijken naar planten is goed voor de bloeddruk en vermindert de stressniveaus in ons lichaam.

  Franse Geranium

  Een leuke plant met mooi grote bloemen.

  Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load