• Forsythia of Chinees klokje, beschrijving, verzorging, snoeien en stekken

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten alles over de gele voorjaarsbloeier Forsythia of Chinees klokje.  Hoe verzorg je de heester Forsythia, waar kun je ze het beste planten, hoe en wanneer moet je ze snoeien en hoe kun je ze vermeerderen. Een prachtige gele voorjaarsstruik.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Voorjaarsbloeier, Forsythia, Heester, Haagplant

  Forsythia  of Chinees klokje

  De Forsythia, ook wel Chinees klokje genoemd, is een bloeiende struik uit de familie van Oleaceae of olijfbomen.

  Er zijn 11 soorten bekend waarvan de meeste uit Oost-Azië komen en één soort uit Europa.

  Etymologie  Forsythia 

  De Forsythia  is genoemd naar de Schotse botanist William Forsyth, één van de oprichters van de Royal Horticultural Society. De Forsythia is een plant die ons in het voorjaar een brede glimlach op het gezicht tevoorschijn tovert, als ultieme bewijs dat de lente is gearriveerd.

  Beschrijving Forsythia of Chinees klokje

  De Forsythia is een kleine, maximaal drie meter hoge struik die in maart of april, voordat de bladeren te voorschijnkomen, bloeit met  vele gele bloemen. Daarna verschijnen de bladeren die verder onopvallend zijn.

  Forsythia soorten

  Er zijn een elftal Forsythia soorten en daarnaast zijn er nog allerlei hybriden gekweekt. Zelf ben ik idolaat van de ‘Beatrix Farrand’ en de ‘Goldrausch’ met hun grote bloemen en van de onstuimig bloeiende ‘Lynwood Gold’. Ook ‘Tremonia’ en ‘Spectabilis’ zijn erg mooi.

  Toepassing Forsythia in de tuin

  De Forsythia is geen bijzondere struik. Forsythia wordt met name geplant voor de prachtige voorjaarspracht aan bloemen. Forsythia kan achter een bloemenborder worden geplant maar doet het ook goed in voortuintjes, liefst tegen een zuidgevel aan. Door de grootte is de Forsythia geschikt voor kleinere tuinen.

  Forsythia verzorging, grondsoort en planten

  De standplaats van de Forsythia is bij voorkeur in de volle zon. Maak een plantgat wat twee keer zo groot is als de kluit en vul dat weer voor een deel met een mengsel van zwarte grond en gedroogde koemest. Daarna kan de Forsythia toe met een keer per jaar wat gedroogde mest in het voorjaar. Maak de bovenlaag van grond regelmatig losjes met hark, zodat de regen goed kan wegzakken in de grond. Het eerste jaar zal de Forsythia bij droogte regelmatig extra water nodig hebben.  Wat mulch jaarlijks in het najaar, verrijkt de grond met waardevolle mineralen en voorkomt uitdroging van de grond. Hou de mulch enkele  centimeters van de stam af.

  Waarom bloeit mijn Forsythia niet?

  Als je Forsythia niet bloeit dan is dat waarschijnlijk om een van de volgende redenen. Of de grond bevat teveel stikstof waardoor de plant hard groeit maar weinig bloeit of de Forsythia heeft te veel schaduw, met andere woorden te weinig direct zonlicht. Ook als er onvoldoende of te laat in het jaar gesnoeid wordt gaat de Forsythia minder bloeien.

  Forsythia snoeien, hoe en wanneer

  Jonge planten hoef je nauwelijks te snoeien, maar als de Forsythia een jaar of drie is, begin je de Forsythia jaarlijks te snoeien. Snoei altijd direct ná de bloei. Snoei je de Forsythia in het najaar of in de winter dan zal de plant in het daaropvolgende voorjaar niet of nauwelijks bloeien. De Forsythia bloeit namelijk op “oud hout”. De aanzet voor knoppen wordt al in het voorafgaande jaar gemaakt.

  Knip of zaag altijd eerst eventueel dood hout weg. Knip of zaag daarna een kwart tot een derde van de takken weg, tot ongeveer 20 centimeter boven de grond. Snoei steeds de dikste takken weg. Op deze manier blijft de plant zich vernieuwen en zal elk jaar rijk bloeien.  

  Forsythia stekken

  Forsythia’s zijn heel gemakkelijk te stekken. Neem hiervoor in de nazomer nieuwe, nog buigzame takken van ongeveer 12 tot 15 centimeter lang. Verwijder alle bladeren, behalve de bovenste. Snij de onderkant schuin af, spoel de stek af met water en doop de onderkant dan in stekpoeder. Stekpoeder bevat een wortelgroeihormoon. Steek de stek dan in een pot met stekgrond en de dek de pot af met een plastic zak. Na twee tot drie weken wortelt de stek en beginnen de bladeren te groeien. Plant de Forsythia in de tuin en het volgende jaar zal het, dan nog kleine, struikje al bloeien.

  Forsythia  of Chinees klokje

  De vrolijke lentebode!

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load