• Flessenplant, verzorging, standplaats, planten en vermeerderen van Jatropha podagrica

  Gepost in Kamerplanten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie kamerplanten lees je alles over de aparte plant met de verdikte voet, de Flessenplant. Jatropha podagrica is een decoratieve kamerplant die het gehele jaar door bloeit. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent de plant.

  Tags/labels: RobsKamerplanten, KantoorPlant, Jatropha

  Flessenplant

  Jatropha is een ruim 170 soorten bestaand geslacht van succulente planten en bomen uit de wolfsmelkfamilie of Euphorbiaceae.De tropische Flessenplant is oorspronkelijk afkomstig uit tropisch Amerika, uit de landen Colombia, Honduras en Nicaragua en, met de grootste populatie, Guatemala. De Flessenplant is een populaire kamerplant omdat ze het gehele jaar door bloeien.  De bloemen hebben een onweerstaanbare aantrekkingskracht op vlinders. Daarnaast worden ze gebruikt om stoffen mee te verven.

  Etymologie Jatropha podagrica

  De botanische naam van de Flessenplant is ‘Jatropha podagrica'. De geslachtsnaam ‘Jatropha' is samengesteld uit de Griekse woorden ‘iatros’ of ‘arts’ en ‘trophe’ of ‘voeding’ en kan worden vertaald als ‘artsenvoedsel’, een verwijzing naar het medicinale nut van de plant. De soortnaam podagrica is afgeleid van het Griekse ‘Podagra’ of ‘voetjicht’, een verwijzing naar de verdikte voet.De Nederlandse naam Flessenplant verwijst natuurlijk ook naar de vorm van de stam.

  Beschrijving Flessenplant

  Jatropha podagrica is een compact bloeiende plant met een sterk verdikte stengel die in de loop der jaren de typische flessenvorm krijgt. De plant wordt maximaal tachtig centimeter hoog. De gezwollen stam levert de plant in het Engels de naam ‘Buddha Belly’ of ‘buik van Boeddha’ op. In hele warme, droge gebieden bevindt een groot deel van de verdikte stengel zich ondergrond. Aan het uiteinde van de stengel verschijnen kleine zijtakken. De groene, drie tot vier handlobbige bladeren staan op stengels van acht tot tien centimeter lang.

  895da95883253ac1a7827c6be7bf168e_medium.

  De bloeitijd van de flessenplant is vrijwel het gehele jaar. In kleine clusters verschijnen oranjerode bloempjes. Meestal bestaan ze uit één vrouwelijke bloem met een groene stamper en daaromheen mannelijke bloemen met gele meeldraden. Na de bloei verschijnen groene zaaddoosjes met twee tot drie glanzende bruine zaadjes. Als de zaaddoosjes openspringen worden de zaden weggeschoten over een afstand van één tot drie meter.

  Is de Flessenplant giftig?

  De Flessenplant is zoals alle planten uit het Jatropha geslacht vrij giftig. Pas op met kinderen en huisdieren.Toch wordt de plant wordt al eeuwenlang medicinaal gebruikt. Van de gestampte wortels wordt een soort van natuurlijk Viagra gemaakt. Ook worden deze gestampte wortels gebruikt om wonden te ontsmetten, als middel tegen reuma en tegen slangenbeten. De zaden worden gekauwd als laxeermiddel en tegen intestinale wormen. Het is niet verstandig om dit thuis te doen.

  Standplaats Flessenplant9f408b935a0d5b8a8f7e67bc96e8d153_medium.

  De Flessenplant heeft een lichte standplaats nodig. Hoe meer licht des te beter maar minimaal een aantal zonuren per dag.

  Planten Flessenplant

  Plant de Flessenplant in goed gedraineerde grond. Ik gebruik zelf een mengsel van drie gelijke delen grit, zand en gezeefde potgrond. Probeer de plant niet te vaak te verpotten, daar houdt ze niet van. In het groeiseizoen geef je ze cactusmest. Gebruik een terracotta pot, met een groot gat onderin voor de afvoer van water. Een plastic pot is niet aan te raden omdat de pot topzwaar is en daardoor gemakkelijk omvalt.

  Snoeien Flessenplant

  De Flessenplant hoeft niet te worden gesnoeid. Gele bladeren dienen periodiek verwijderd te worden..

  Temperatuureisen Flessenplant

  Jatropha dient gewoon op kamertemperatuur te worden gehouden.In de  winter verkleurt het blad vaak geel en verliezen de planten alle blad. Zet de planten dan op een koele plek met een minimumtemperatuur van tien graden. In de zomer kan deze plant hele hoge temperaturen aan.

  Water geven en sproeien Flessenplant

  De Flessenplant heeft regelmatig water nodig. Gebruik bij voorkeur lauwwarm regenwater en giet spaarzaam. In de winterperiode is maximaal één keer per week maand water geven voldoende, in de zomer één keer  per week. Verliest de plant haar bladeren, stop dan geheel met water geven totdat in het voorjaar de bladeren te voorschijn komen.

  Ziektes Flessenplant

  De flessenplant is erg sterk, ik heb er nog nooit problemen mee gehad. Bladluizen kunnen een probleem vormen en trips.

  Flessenplant vermeerderen

  De Flessenplant kan in de zomer worden gezaaid. De grondtemperatuur moet boven de 22 graden zijn.

  Flessenplant kopen

  De Flessenplant is het gehele jaar door te koop in tuincentra op de succulenten afdeling en daarnaast in goed gesorteerde bloemen- en plantenzaken. De plant is ook te koop als verdikte stam, zonder wortels en bladeren. Let dan goed op dat je de stam niet ondersteboven plant.

  Waarom kamerplanten?

  Kamerplanten zijn belangrijk voor mensen. Ze zetten koolstofdioxide om in zuurstof waardoor je concentratie- en leervermogen toeneemt. Ze scheiden stoffen af die schimmels en virussen doden waardoor we minder ziek zijn. Planten zuiveren de lucht van giftige stoffen zoals benzeen, formaldehyde en ammonia. Ze verhogen de luchtvochtigheid waardoor je minder last hebt van droge huid, ogen en lippen. Het kijken naar planten is goed voor de bloeddruk en vermindert de stressniveaus in ons lichaam.

  De Flessenplant is volgens de Feng Shui leer een plant die chi die rondom hoeken en onder plafond stagneert weer in beweging te krijgen.

  Flessenplant

  Een opvallende succulent die eenvoudig te verzorgen is.

  Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load