• Flamingoplant, verzorging, standplaats, planten en vermeerderen van Anthurium

  Gepost in Kamerplanten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie kamerplanten lees je alles over Flamingoplant, Anthurium andreanum, een rijk bloeiende kamerplant  die opvalt met haar prachtige, aronskelkachtige bloemen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent de plant.

  Tags/labels: RobsKamerplantenKantoorPlant, Anthurium

  Flamingoplant of Anthurium

  Anthurium is een uit Midden- en Zuid-Amerika afkomstig geslacht van planten uit de familie van de aronskelkachtigen (Araceae). De Flamingoplant komen we regelmatig in Nederlandse en Belgische huiskamers tegen. In 2010 werd de luchtzuiverende Flamingoplant tot bureauplant van het jaar uitgeroepen.

  d2948e024f41a4a3d0e10ae492257cac_medium.

  De naam Flamingoplant wordt voor verschillende Anthurium soorten gebruikt:

  • Anthurium andreanum, de Lakanthurium met rechte bloeikolf
  • Anthurium scherzerianum, de echte Flamingoplant met gekrulde bloeikolf
  • Anthurium williamsii hybriden

  f667a94cecd0f0c6f2be3afbcf6d3409_medium.

  Als kamerplant staat de Anthurium symbool voor gastvrijheid, geluk en overvloed.

  Etymologie Anthurium

  De botanische naam van de Flamingoplant is Anthurium. De geslachtsnaam Anthurium is een samentrekking van de Griekse woorden ‘anthos’ of ‘bloem’ en ‘oura’ of ‘staart’. De betekenis is dus ‘bloemstaart’ en verwijst naar de bloeikolf.

  Beschrijving Flamingoplant

  Flamingoplant is een kruidachtige plant met grote, glanzende, leerachtige, donkergroene bladeren die op stevige stelen staan. De bladeren zijn langgerekt, hartvormig van vorm. Het glanzende schutblad van de bloem is eveneens hartvormig en heeft een diep ingesneden voet. De bloeikolf, die recht kan zijn, maar ook gekruld, bestaat uit talloze, hele kleine bloempjes die gevolgd worden door besjes.

  a36637ea72de62f35edfa3a9f18b13f9_medium.

  Bloeitijd Anthurium

  Bij de juiste verzorging en regelmatige bemesting maakt de Flamingoplant het hele jaar door nieuwe bloemen aan. Doorgaans zijn er echter cyclussen van drie maanden bloeien, enkele maanden niet en dan weer drie maanden wel.

  Is de Flamingoplant Giftig?

  De Flamingoplant is giftig en de verschillende delen van de plant zijn niet eetbaar. Het sap van de plant kan bij aanraking leiden tot rode vlekken en irritatie op de huid. Gebruik daarom liefst handschoenen als je de plant snoeit of verplant.

  67835c197e54b419668e7bb5aceae8a2_medium.

  Standplaats Flamingoplant

  Flamingoplant heeft een standplaats met veel licht nodig en niet te droge lucht. Volle zon rond het middaguur dient vermeden te worden. Zet de plant niet te dicht bij een verwarming omdat de droge lucht niet goed is voor de plant.

  Planten Flamingoplant

  Plant de Flamingoplant liefst in goed doorlatend grondmengsel waardoor je Sphagnum mengt. Er is ook speciale Anthurium Grond in de handel. Verpot de plant elke twee jaar. Tijdens het verpotten verwijder je waar mogelijk de oude grond en vervang je deze door nieuwe. Gebruik regelmatig speciale Anthurium voeding.

  Snoeien Flamingoplant

  De Flamingoplant hoeft niet te worden gesnoeid maar uitgebloeide bloemen dienen verwijderd te worden. Dit bevordert de aanmaak van nieuwe bloemen.  Snij de stengels zo laag mogelijk weg. Hetzelfde geldt voor bruine bladeren.

  c44023b4c558004c4efc2d098692747c_medium.

  Temperatuureisen Flamingoplant

  Anthuriums dienen op kamertemperatuur te worden gehouden. De minimumtemperatuur ligt rond de vijftien graden.

  Watergeven en sproeien Flamingoplant

  De Flamingoplant heeft regelmatig water nodig maar houdt absoluut niet van natte wortels. Gebruik bij voorkeur regenwater op kamertemperatuur en giet spaarzaam. Een ideale constructie is een pot met gaten in de bodem die op een lichte verhoging in een schoteltje staat. Het overtollige water loopt dan weg en de verdamping hiervan zorgt voor een hogere luchtvochtigheid, waar de Anthurium van houdt.  In de winterperiode is maximaal één keer  per week water geven voldoende, in de zomer elke drie dagen. In de zomer als de temperatuur boven de 20 graden is, zet je de plant buiten als het regent. Zo worden de de bladeren afgespoeld. Sproei de plant verder wekelijks met kalkvrij water.

  Ziektes Flamingoplant

  Een Anthurium met bruine bladeren is een teken dat de verzorging niet goed is. Meestal treedt dit op bij te fel (direct) zonlicht of natte wortels. Zoals veel kamerplanten hebben ze ook wel eens last van bladluis, schildluis en vooral trips.

  Flamingoplant vermeerderen

  De Flamingoplant kan in het voorjaar worden gedeeld.

  Flamingoplant kopen

  De Flamingoplant is het gehele jaar door te koop in tuincentra op de kamerplanten afdeling en daarnaast in bloemen- en plantenzaken. Ook worden ze geregeld tegen een schappelijke prijs bij supermarkten aangeboden.

  53d2928eb4eca5a40c4797338fbb3d52_medium.

  Waarom kamerplanten?

  Kamerplanten zijn belangrijk voor mensen. Ze zetten koolstofdioxide om in zuurstof waardoor je concentratie- en leervermogen toeneemt. Ze scheiden stoffen af die schimmels en virussen doden waardoor we minder ziek zijn. Planten zuiveren de lucht van giftige stoffen zoals benzeen, formaldehyde en ammonia. Ze verhogen de luchtvochtigheid waardoor je minder last hebt van droge huid, ogen en lippen. Het kijken naar planten is goed voor de bloeddruk en vermindert de stressniveaus in ons lichaam.

  Flamingoplant

  Een sterke plant waar je jarenlang plezier van zult hebben.

  Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load