• Filipijnse orchidee, verzorging, standplaats, planten en vermeerderen van Medinilla magnifica

  Gepost in Kamerplanten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie kamerplanten lees je alles over Medinilla, de plant met grote roze bloemen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe kun je ze vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent deze kamerplant.

  Tags/labels: RobsKamerplanten, Medinilla, Epifyt

  Filipijnse orchidee of Medinilla

  Medinilla is een uit bijna 200 soorten bestaand geslacht van planten uit de familie der Melastomataceae of tweezaadlobbige planten, afkomstig uit Afrika, Madagaskar en Zuidoost-Azië. De prachtige kamerplant Medinilla magnifica  is afkomstig uit de berggebieden van het eilanden  Luzon, Mindanao, Mindoro, Negros en Panay, in de Filippijnen. In het wild groeit de plant  meestal als epifyt, dat wil zeggen dat ze, in de schaduw, op takken van bomen groeien, zonder hieraan voedsel te onttrekken en soms groeien ze als struik. Ze komen voor op een hoogte van 300 tot 1400 meter boven de zeespiegel.

  Wijlen koning Boudewijn van België was gek op de Medinilla. Hij kweekte ze in de Koninklijke serres van Lanaken. De Filipijnse orchidee werd zelfs afgebeeld op de achterkant van het bankbiljet van 10.000 Belgische franken, vóór de komst van de Euro. Door plantenboeken schrijver Rob Herwig Medinilla werd de Rolls Royce onder de kamerplanten genoemd.

  Etymologie Medinilla magnifica

  De botanische naam van de Filipijnse orchidee is Medinilla magnifica. De geslachtsnaam “Medinilla” is een eerbewijs aan de gouverneur van de Mariana eilanden,  J. de Medinilla. Deze naam kreeg het geslacht in 1820. De soortnaam “magnifica” is afgeleid van het Latijnse “magnificus” of “nobel” en kan worden vertaald als “magnifiek, schitterend”. Magnificus is samengesteld uit ”magnum” of “groot” en “facere” of “doen” en betekent dus letterlijk “grote dingen voortbrengende”. De Nederlandse naam Filipijnse orchidee is afgeleid van de Engelse naam Philippine orchid. De Medinilla is echter geen orchidee. In de Filipijnen zelf noemen ze deze plant Kapa-kapa, naar de grote schutbladeren die als een cape boven de bloemen hangen.

  Beschrijving Medinilla magnifica

  De Filipijnse orchidee is twee tot drie meter hoge struik met hoekige, neerhangende stengels. De tot dertig centimeter lange, leerachtige, ovale, bladeren met verzonken nerven zijn uiterst decoratief. Behalve de prachtige bladeren is Medinilla natuurlijk vooral bekend om de prachtige tot vijftig centimeter lange bloemtros. De hangende bloemtros bestaat uit grote roze paraplu van schutbladen met daaronder uit tientallen kleinere rozerode bloemen. Na de bloeien verschijnen de bessen als vrucht.

  f4c81aefeeea2e1153ed96689076d63f_medium.

  Bloeitijd Medinilla

  De Medinilla magnifica wordt doorgaans in de knop gekocht en zal daarna zeker één tot twee maanden lang bloeien. In de huiskamer bloeit de plant meestal in de periode november tot en met januari. Zoals bij alle kamerplanten heeft ze een rustpauze met minder water en geen voeding nodig om weer te gaan bloeien

  Is de Medinilla magnifica Giftig?

  De Medinilla magnifica is giftig maar niet extreem. De plant is niet eetbaar.

  Standplaats en verzorging Medinilla magnifica

  Medinilla magnifica heeft een lichte standplaats nodig, zonder directe zon. Een venster op het westen, noorden of oosten is heel geschikt. De plant houdt niet van koude en tocht en staat liever niet te dicht bij de verwarming in verband met te droge lucht.

  d6a347b7958d6935836fff11d3efd45c_medium.

  Planten en bemesting Medinilla magnifica

  De Medinilla magnifica kan het beste worden geplant in een mengsel van 60% orchideeën grond met 40% veenmos. Op de bodem van de bloempot leg je een laagje potscherven. Bemest de Medinilla magnifica, alléén in de groeiperiode, twee keer per maand met een vloeibare kamerplantenmest.

  Temperatuureisen Medinilla magnifica

  Medinilla kan gewoon op kamertemperatuur worden gehouden. In de zomer, zodra de nachttemperatuur boven de 12 graden Celsius komt, kan de plant naar buiten om weer naar binnen te worden gehaald zodra de temperatuur daaronder daalt.

  Water geven en sproeien Medinilla magnifica

  De Medinilla magnifica is een plant die je in de winter één keer per twee weken  en in de zomer één keer per week  een scheut water geeft en tussendoor laat je de grond uitdrogen. Medinilla kan beter iets te weinig dan iets te veel water krijgen. Als tropische plant is de luchtvochtigheid heel belangrijk: Medinilla wordt heel blij van regelmatig sproeien met regenwater.

  9a927d3f1bb7362ca8402c17b863dda1_medium.

  Ziektes Medinilla magnifica

  Een Medinilla heeft nauwelijks last van ziektes. Het grootste gevaar is te veel water geven waardoor de wortels rotten de bladeren zwart worden.  Een Medinilla met gele bladeren heeft meestal te weinig licht en/of een te lage luchtvochtigheid.

  Medinilla magnifica vermeerderen

  De Medinilla magnifica kan worden vermeerderd door scheuren, een bezigheid die je het beste kunt doen in het voorjaar, als het groeiseizoen begint. Geeft de plant de dag van te voren flink water. Scheur de plant en pot de losse delen op in niet al te grote potten, met voldoende, goed bemeste grond.

  Medinilla magnifica kopen

  De Medinilla magnifica is te koop in tuincentra op de kamerplanten afdeling en is daarnaast verkrijgbaar in bloemen- en plantenzaken. Ook worden ze af en toe bij supermarkten aangeboden.

  Waarom kamerplanten?

  Kamerplanten zijn belangrijk voor mensen. Ze zetten koolstofdioxide om in zuurstof waardoor je concentratie- en leervermogen toeneemt. Ze scheiden stoffen af die schimmels en virussen doden waardoor we minder ziek zijn. Planten zuiveren de lucht van giftige stoffen zoals benzeen, formaldehyde en ammonia. Ze verhogen de luchtvochtigheid waardoor je minder last hebt van droge huid, ogen en lippen. Het kijken naar planten is goed voor de bloeddruk en vermindert de stressniveaus in ons lichaam.

  Medinilla magnifica en Feng Shui

  De Medinilla magnifica is volgens de Feng Shui leer een plant die met ontroerende bloei onderdrukte emoties losmaakt waardoor mensen weer gaan openstaan voor het leven.

  Medinilla magnifica

  Een dankbare, maar niet gemakkelijk te  verzorgen kamerplant met enorme roze bloemen.

  Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

   

  Tip! Bewaar dit artikel voor het volgende seizoen

  Voeg deze pagina toe aan je Bladwijzers door te klikken op de onderstaande knop.

  Bladwijzer toevoegen