• Fijne Waterranonkel of Ranunculus aquatilis, zuurstofplant

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  Vijvaria. In dit artikel uit de serie vijverplanten lees je alles over de zuurstofplant fijne Waterranonkel of Ranunculus aquatilis ,een plant die er boven water heel anders uitziet dan onder water.

  Tags/labels: RobsVijvaria, RobsVijverplanten, Zuurstofplant, Ranunculus

  Fijne waterranonkel

  De fijne Waterranonkel of Ranunculus aquatilis is een eenjarige plant uit de boterbloemen of ranonkelfamilie. De plant heeft fijne vertakte onderwater bladeren terwijl zich in april mei ook kleine hartvormige drijfblaadjes vormen als voorloper in mei en juni van de kleine witte bloemen met een geel hart.

  fc856b07fa28a417094ed69f9ef89425_medium.

  Fijne waterranonkel wordt ook wel aangeduid met de namen gewone waterranonkel of haarbladwaterranonkel. De wetenschappelijke naam is Ranunculus aquatilis var. aquatilis.

  Fijne waterranonkel in het wild

  We komen fijne waterranonkel in het wild in sloten en moerassen tegen in stilstaand en lichtstromend water, maar ook in modderige greppels. Enigszins zuur water heeft de voorkeur. Het groen wordt vaak door kikkers uitgezocht om de dril in af te zetten. fcddc41d4cbbd5b771ca20117e447219.jpg

  Fijne waterranonkel is inheems in Europa en Noord-Afrika maar is ook te vinden in Noord-Amerika. Er worden een groot aantal ondersoorten onderkend met onderling minimale verschillen, maar deze ondersoorten zijn alleen door specialisten te determineren.

  Fijne waterranonkel in de vijver      

  Plant waterranonkel bij voorkeur direct aan de rand van de vijver, zodat ze zowel in als uit het water kunnen groeien. Plant je ze geheel onder water dan kunnen ze wel drie meter lang worden, maar vaak zullen ze afsterven na de bloei. Het volgende jaar komen ze dan weer tevoorschijn uit het zaad. In tuincentra worden ze als zuurstof planten verkocht.

  Fijne waterranonkel is een goede plant voor vijvervissen en salamanders om eitjes in af te  zetten. Zeker in de natuurvijver mag deze plant daarom niet ontbreken.b5485b1d131e96372c4fb625a20395d1.jpg

  Let op: fijne waterranonkel is licht giftig en het sap van deze plant kan irritaties veroorzaken. Sommige mensen zijn daar gevoelig voor. Als je ze plant, snoeit of uitdunt, kun je uit voorzorg plastic handschoenen dragen, zeker als je al allergieën hebt.

  Fijne waterranonkel vermeerderen

  Fijne waterranonkel vermeerderd zich met name uit zaad, wat in grote mate wordt aangemaakt door de planten.

  Fijne waterranonkel

  Fijne waterranonkel is een leuke vijverplant die vooral mooi is, tijdens de bloeiperiode als de kleine witgele bloempjes bij honderden verschijnen.

  Tip! Bewaar dit artikel voor het volgende seizoen

  Voeg deze pagina toe aan je Bladwijzers door te klikken op de onderstaande knop.

  Bladwijzer toevoegen