• Ezelsoor of Stachys, standplaats, planten, snoeien en vermeerderen

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over Ezelsoor, Stachys byzantina, een bloeiende grondbedekker  die opvalt met haar viltige, behaarde grijze bladeren en de paarse bloempjes in juni, juli en augustus. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien van Ezelsoor, hoe vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent de plant.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Stachys, Borderplant, Wintergroen, Rotstuin

  Ezelsoorf91e94dd89b4eba8421a795b6335badd_medium.

  Stachys is een deels uit Europa en voor het grootste deel uit Azië afkomstig geslacht van overblijvende planten. Stachys is een bodembedekker die wintergroen is. In vroegere tijden werd ezelsoor op de slagvelden gebruikt om wonden mee te deppen. Niet alleen absorbeert de het blad bloed maar het heeft ook een ontsmettende en antibacteriële werking.

  Daarnaast werden ze bij insectenbeten toegepast: kneus een blad en wrijf het sap over de plek waar je gebeten bent. Ook handig: de zachte bladeren werden als vervanger van wc-papier gebruikt. Als je jonge blaadjes oogst, en eventueel droogt, dan kun je daar een thee van maken die helpt bij keelpijn, koorts en diarree.

  Etymologie Stachys byzantina

  4969d6e26170fe8059616eb3779f91f6_medium.De botanische naam van Ezelsoor is Stachys byzantina, al worden de oude namen Stachys lanata or Stachys olympica ook nog soms gebruikt. De geslachtsnaam Stachys is afgeleid van het Griekse woord “stachus” of “aar” en verwijst naar de bloeiwijze die doet denken aan aren.

  De soorttoevoeging byzantina is afgeleid van het Latijnse Byzantinus en verwijst naar het oude Byzantijnse rijk, het gebied van oorsprong van de plant: Turkije, Iran en Armenië. De Nederlandse naam Ezelsoor verwijst naar de grijsgroene, behaarde bladeren.

  In het Engels heet Ezelsoor Lamb’s ear, ofwel lammetjesoor, terwijl Ezelsoor in het Frans Oreille d'ours ofwel berenoor heet.

  Beschrijving Ezelsooree7a23ee3f2b766c0b03ca5a06fbb2b7_medium.

  Ezelsoor is een grondbedekker die opvalt met haar zachte, viltachtige bladeren, De lancetvormige blaadjes zijn zilvergrijs en dicht behaard en staan kruisgewijs, in paren aan elke knoop van de stengel.

  De bloemstengels hebben kleine blaadjes en grijze ‘aren’ waarin zich kleine, onopvallende paarse bloempjes bevinden. De bloeiperiode van Ezelsoor loopt grofweg van juni tot september. Na de bloeit verschijnt het zaad.

  Is de Ezelsoor winterhard?

  Ezelsoor is goed winterhard. Bij strenge winters wil de plant wel eens afsterven maar springt dan in het volgende voorjaar weer uit. Is de plant echter in hele natte grond geplant dan kunnen ze in de winter doodvriezen.

  bdaa033cc1fb384bad149ed81cd3deb1_medium.

  Toepassing Ezelsoor in de tuin

  De Ezelsoor is niet woekerende bodembedekker die vaak in bloemenborders word aangeplant als voorgrond voor andere, bloeiende planten. Ook wordt Ezelsoor in rotstuinen toegepast. Ezelsoor geeft een mooi ‘dramatisch’ effect in een wat grotere groep.  Voor tuinen waar kinderen komen is de aaibaarheid van Ezelsoor een pluspunt en daarnaast kun je de bloemstengels drogen om te gebruiken in droogboeketten. Bijen en hommels bezoeken Ezelsoor voor nectar en stuifmeel. De volgende cultivars zijn erg mooi:

  • Stachys byzantina ‘Big Ears', prachtige grote bladeren
  • Stachys byzantina 'Cotton Ball', grijze pluimen zonder bloemen
  • Stachys byzantina 'Silver Carpet', echte bladplant die zelden bloeit
  • Stachys byzantina 'Striped Phantom', geelgrijs blad
  • Stachys byzantina 'Silky Fleece', laagblijvend met klein blad
  • Stachys byzantina 'Primrose Heron', lichtgele bladeren, die later meer grijs worden.

  6c2ca5660f062627fa5f6e54bb43b48c_medium.

  Standplaats en planten Ezelsoor

  Ezelsoor heeft een zonnige  standplaats nodig. Het dient ook een open plek te zijn waar de wind bij kan, zodat de plant goed en snel kan drogen na regen. De grond dient bijzonder goed gedraineerd te zijn, met minimaal 50 procent zand. Ezelsoor heeft meestal geen extra voedingsstoffen nodig.

  Ezelsoor snoeien3b95aa8e200f50e9ad2496c2bbd9538e_medium.

  De Ezelsoor kan best na de bloei worden terug geknipt tot tien a vijftien centimeter. Zo blijft de plant mooi compact. Sommige tuiniers vinden de bloemen te onbeduidend en knippen de bloemstengels meteen af, zodat de plant alleen zijn prachtige bladeren tentoonspreidt.

  Ziektes Ezelsoor

  De Ezelsoor is gevoelig voor natte zomers. De behaarde bladeren houden waterdruppels vast waardoor meeldauw kan ontstaan.

  Ezelsoor vermeerderen

  Ezelsoor is gemakkelijke te scheuren in het najaar. Ook kun je ze stekken of afleggers maken, leg een steen over een zijtak, zodat de tak de grond raakt en al snel verschijnen de wortels. Daarnaast kunnen we de plant eenvoudig zaaien.

  Ezelsoor kopen

  Er zijn behoorlijk wat cultivars te koop in tuincentra en webshops. Ze verschillen in groeisnelheid, hoogte en bloeiwijze en zijn daarmee ook geschikt voor de stadstuin.

  Ezelsoor

  Een bijzondere plant met een hoge aaibaarheidsfactor.

 • End of content

  No more pages to load