• Engelse Watermunt, standplaats, verzorging en vermeerderen Mentha Cervina

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In deze reeks artikelen vertel ik je alles over de mooiste vijverplanten, in dit geval Engelse Watermunt of Hertenmunt, Mentha (Preslia) Cervina een prachtige, lilabloeiende moerasplant.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, RobsVijvaria, Vijverplant, Moerasplant, Mentha

  Engelse Watermunt of Hertenmunt

  Mentha Cervina is een vaste plant uit de familie van de lipbloemigen (Lamiaceae). In het wild vinden we Engelse Watermunt in Frankrijk, Spanje, Portugal, de Azoren, Marokko en Algerije. De Nederlandse naam Engelse Watermunt is onbegrijpelijk, omdat de plant daar helemaal niet vandaan komt, de naam Hertenmunt is veel beter. 

  dbd3a1cbf2cc0715e3d466a177b4af64_medium.

  De plant wordt gebruikt om soepen, vlees en brood te kruiden en medicinaal voor de homeopatische behandeling tegen infecties van de luchtwegen en ter bevordering van de spijsvertering. Engelse watermunt is familie van onze in de thee gebruikte munt Mentha × piperita

  Etymologie Mentha Cervina

  De botanische naam van Hertenmunt is Mentha Cervina. De naam Mentha is afgeleid van het Latijnse “mentha”, wat weer is afgeleid van het Griekse woord “mínthē” beide oude namen voor de plant “munt”. Volgens de Griekse mythologie was Hades, god van de onderwereld, verliefd op de nimf “Minthe”. Zijn Vrouw Persephone was jaloers en veranderde de nimf in een plant. Verdrietig dat hij haar niet kon helpen, gaf hij haar zijn geur. 

  85f7352f6befdb2cc6a4b209110babc7_medium.

  De toevoeging “cervina” komt van het Latijnse “cervīnus” en betekent “behorende tot een hert” en is afgeleid van “cervus” of “hert”. Mentha Cervina is de nieuwe naam van Engelse watermunt maar de plant wordt nog vaak aangeboden met de oude naam Preslia Cervina. In het Duits heet de plant Hirsch-Minze en in het Engels Hart's pennyroyal en in het Frans La menthe des cerfs.

  Beschrijving Engelse Watermunt

  Engelse Watermunt is een plant met rechtopstaande stengels van dertig tot tachtig centimeter hoogte. De plant maakt ondergronds uitlopers waardoor de plant zich langzaam verspreid. Aan de stengels staan de smalle, lancetvormige bladeren. Ze zijn één tot twee centimeter lang en onbehaard. Ze staan paarsgewijs aan de stengel. De bloeiperiode van Engelse watermunt loopt van juni tot september als de plant bloeit met kleine, in dichte kransen geplaatste, lila bloemen. Daarna vormt zich zaad.

  b506289e599e7180b54d3e77d34a23ff_medium.

  Toepassing Engelse Watermunt in de tuin

  In de Tuin is de Engelse Watermunt het best op zijn plaats de oever van de vijver of in een vochtige bloemenborder. Daarnaast kan de plant met de voeten in het water staan. Zelf heb ik de plant op een diepte van ongeveer tien centimeter water staan. Er zijn twee opties in de handel:

  • Mentha Cervina, wildvorm, roze bloemen
  • Mentha Cervina ‘Alba’ witte bloemen

  Hertenmunt vermeerderen

  De uitlopers van Mentha Cervina vormen een pol en deze kan tijdens het groeiseizoen gescheurd worden. Ook kan de plant eenvoudig buiten in de volle grond of in het voorjaar binnen onder glas worden gezaaid.

  40af3c0054414ca9f8ad3f91bf0883f7_medium.

  Mentha Cervina

  Engelse Watermunt is een bescheiden, niet woekerende moerasplant.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load