• Engels gras verzorging, standplaats, planten, snoeien en vermeerderen van Armeria maritima

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  Voorjaarsbrenger Engels gras of strandkruid, Armeria maritima een zoutminnende, wintergroene tuinplant met grasachtig blad, die met prachtige roze of witte bloemen bloeit in april en mei.  Een gemakkelijke tuinplant die weinig verzorging nodig heeft.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Rotsplant, Wintergroen, Armeria

  Engels gras of strandkruid

  Engels gras is een inheemse plant uit de  strandkruidfamilie (Plumbaginaceae) die we langs de kust en met name op de Waddeneilanden in het wild vinden. In grote delen van de noordelijke hemisfeer  vinden we deze plant op zanderige, arme, enigszins zilte bodem in de kuststreken. We treffen de plant soms ook aan in bermen langs  wegen waar in de winter zout wordt gestrooid tegen bevriezing van de wegen.

  Symboliek Engels gras

  Engels gras wordt soms gezien als symbool van medelijden en compassie en wordt daarom bij rituelen rondom begrafenissen gebruikt.

  Etymologie Armeria maritima

  De botanische naam van de  Engels gras is Armeria maritima. De geslachtsnaam ‘Armeria’ is  de Latijnse vorm van het Franse ‘Armoires’ een Anjer die gelijkenis vertoond met Engels gras. De soorttoevoeging ‘maritima’ is Latijn en betekent naar de ‘van de zee’. De soort naam verwijst naar de vindplaatsen, langs de kust. Soms worden de synoniemen Armeria bottendorfensis en Armeria vulgaris gebruikt.

  a3248092d3c375a0fd33c8243ad1b55a_medium.

  De Nederlandse naam Engels gras verwijst naar het feit dat we deze plant veelvuldig in Engeland en Ierland aantreffend in de kuststreek, op kliffen. In het Engels wordt de plant Thrift en soms Sea Pink of Sea Thrift genoemd. In het Duits heet de  plant Strand-Grasnelke en in het Frans waar we de plant veelvuldig in Bretagne aantreffen Armeria maritima.

  Beschrijving Engels gras

  Engels gras is een kleine, compact groeiende plant met een grasachtig blad, die kleine pollen vormt. Na een tijdje vormt het hele kussens. In de periode april – mei bloeit de plant met kleine clusters van roze bloempjes op een steeltje van tien á vijftien centimeter lang. Na de bloei vormt het zaden.

  b06baaef42b8c295f6f9de35200dd65d_medium.

  Is Engels gras giftig?

  Armeria maritima is niet giftig. De wortels en de bladeren werden vroeger zelfs in de volksgeneeskunde gebruikt om af te vallen. Ik zal het mensen echter niet aanraden om Engels gras te eten.

  Is Engels  gras winterhard?

  Engels gras is volledig winterhard tot minimaal twintig graden onder nul.

  c75a38cee40441f53b453bc6c825e4e6_medium.

  Toepassing Engels gras in de tuin

  Engels gras is prachtig voor kusttuinen met zilte wind, in rotstuinen, vóór in de bloeiende plantenborder en in potten. Engels gras doet het ook heel  op groene daken. Engels gras is prima te combineren met Tijm, Huislook en Zandkruid. De plant wordt actief bezocht door bijen, hommels en vlinders. We vinden een paar hele mooie cultivars in de handel, zoals:

  • Armeria maritima, wildvorm
  • Armeria maritima ‘Alba’, met zuiver witte bloemen
  • Armeria maritima 'Armada Deep Rose', mooie dieproze bloemen
  • Armeria maritima 'Duesseldorfer Stolz', lila bloemen
  • Armeria maritima 'Varretu',  Dwergvorm, slecht vijf centimeter hoog
  • Armeria maritima 'Rubrifolia', roodbladig, roze bloemen
  • Armeria maritima ‘Splendens’

  Standplaats en planten Engels gras

  De Engels gras  kan het beste op een zonnige plek worden geplant maar tolereert een plek in de halfschaduw. Zorg voor een goed gedraineerde grond. Kleigrond is te nat in de winter en moet worden voorzien van minstens 50% zand.

  aaf07362d2b033a74639974ebea80618_medium.

  Engels gras snoeien

  De Engels gras hoeft niet te worden gesnoeid. Als je geen zaad wil dan dienen de uitgebloeide bloemen te worden verwijderd. Dit zorgt er ook voor de plant nieuwe knoppen aanmaakt.

  Ziektes Engels gras

  De Engels gras  kan absoluut niet tegen natte voeten. Vooral in de winter leidt dit tot rotten van de plant. Verder is de plant vrijwel niet gevoelig voor ziektes en insecten.

  Engels gras  vermeerderen

  Kweken van Engels gras gaat heel gemakkelijk door ze te scheuren. September is hiervoor de beste maand, maar in mei, direct na de bloei, kan ook prima. Daarnaast kun je ze gemakkelijk zaaien, op kamertemperatuur,  in gewone zaai- en stekgrond. Laat de zaden een nacht voorweken voor optimaal resultaat. De zaden ontkiemen naar twee tot drie weken.

  Engels gras

  Lila wolkjes op groene kussentjes.

  558347aa7b4c409b7ef6073db7739a94_medium.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load