• Elfenbloem of Epimedium, standplaats, planten, snoeien en vermeerderen

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over Elfenbloem, Epimedium, een bloeiende grondbedekker  die opvalt met haar buitengewoon sierlijke bloemen in april en mei, een plant die een natuurlijk afrodisiacum is. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien van Elfenbloem, hoe vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent de plant.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Epimedium, Afrodisiacum, Wintergroen, Bodembedekker, Schaduwplant

  Elfenbloem981411dcaed2fdda4294deb8b948e849_medium.

  Epimedium is een deels uit Europa en voor het grootste deel uit Azië afkomstig geslacht van overblijvende planten. Epimedium is een bodembedekker die meestal wintergroen is. Als tuinplant is Elfenbloem voor het Westen een recente ontwikkeling.  Ook wetenschappelijk kreeg plant aanvankelijk weinig aandacht maar dat is veranderd en nu worden er zelfs regelmatig nieuwe Epimedium soorten ontdekt in het wild.

  De Elfenbloem als afrodisiacum

  De Elfenbloem beschikt over geslachtsdriftopwekkende eigenschappen. Het was een Chinese herder die, volgens de overlevering, ontdekte dat zijn geiten na het eten van Elfenbloem seksueel actief werden. De Chinese naam voor de blaadjes van de Elfenbloem is dan ook “yin yang huo”, letterlijk 'geil geitenkruid'. In traditionele Chinese geneeskunde neemt de plant een belangrijke plaats in. Recent onderzoek heeft bevestigd dat bepaalde stoffen in Elfenbloem de spermaproductie bevorderen en daarnaast het leven verlengen en het immuunsysteem versterken.  

  adfc957165a54204e5aebee1b5ef40f3_medium.

  Etymologie Epimedium

  De geslachtsnaam Epimedium is een samentreksel van de Griekse woorden “epi” en “media” en verwijst naar een plant die in het oude Media (soms Medes genoemd) groeide, in Mesopotamië.  De Nederlandse naam Elfenbloem is afgeleid van de Engelse naam Fairy Wings, op zijn beurt weer een verwijzing naar de prachtige bloempjes.

  c800be1772638936e2b36e3005720ff8_medium.

  Beschrijving Elfenbloem

  De Elfenbloem groeit vanuit een vrij vlezige, kruipende wortelstok en een dicht netwerk van wortels, van waaruit stengels omhoog komen. Sommige soorten hebben stengels met één blad en andere hebben meerdere bladeren per stengel. De bladeren hebben een kenmerkende hartvorm, bij sommige soorten ietwat langgerekt. De kleur is groen, soms met een roodbruine rand.

  d9b1c938119023b936d901713d3ff39d_medium.

  In de periode april - mei bloeit Elfenbloem uitbundig met sierlijke kleine bloempjes. Het bijzondere aan de Elfenbloempjes zijn de twee sets van vier kelkbladen en de  vier bloemblaadjes. De binnenste set  kelkbladen is vaak langgerekt. Ne de bloei verschijnen soms de langgerekte zaaddoosjes, die lijken op peulen.

  Is de Elfenbloem winterhard?

  De meeste soorten Elfenbloem zijn winterhard maar een aantal hybriden zijn gevoelig voor vorst. Zelf mulch ik ze elk jaar in de herfst met een laagje compost van één a twee centimeter dik, om ze iets te beschermen.

  4635fb553c199d2dfe61986ac4b31e9b_medium.

  Toepassing Elfenbloem in de tuin67aa8fd8182658d7e12feb760f69d2f5_medium.

  De Elfenbloem is een schaduwplant en grondbedekker die het goed doet onder bomen en heesters met een open structuur. Ook in de buurt van vijvers, mits voldoende schaduw, doen ze het erg goed. Elfenbloem moet worden aangeplant in grotere groepen om een mooi ‘dramatisch’ effect te geven tijdens de bloei.

  De volgende cultivars zijn erg mooi:

  • Epimedium ‘Amber Queen’, waanzinnig mooie gele bloem met rode accenten
  • Epimedium grandiflorum 'Purple Pixie´, sensationele wit/lila bloemen
  • Epimedium grandiflorum ‘Queen Esta’, donker blad en wit-lila bloemen
  • Epimedium perralderianum, gele bloemen met en roodbruin hart
  • Epimedium pubigerum, witte bloem met een crèmekleurig hart, en rode accenten
  • Epimedium rubrum, rode bloem met crèmekleurig hart, blad met roodbruine accenten
  • Epimedium versicolor sulphureum, zwavelgele bloempjes, blad met roodbruine accenten

  2c6ba520f900ea79ba57fe703c1bbf9d_medium.

   Standplaats en planten Elfenbloem

  Alle Epimediums hebben een voorliefde voor ietwat gefilterd licht, waarbij zonneschijn slechts sporadisch de plant bereikt. De ideale standplaats is daarom onder bomen die niet te vroeg in het jaar bladeren krijgen en een wat open bladerdek hebben. Denk bijvoorbeeld aan de Magnolia. Als grondsoort is een humusrijke, goed gedraineerde aarde aan te raden, verrijkt met wat organische mest. Het eerste jaar nadat ze geplant zijn moeten ze extra water krijgen in droge periodes maar daarna, als de plant goed geworteld is, is dat nauwelijks nog nodig.

  02ecde723ed7f44190cbe2ade01ecd5e_medium.

   Elfenbloem snoeien

  De Elfenbloem is meestal wintergroen, maar dit geldt niet voor elke soort. De bladverliezende soorten kunnen in de herfst worden ingekort tot vijf centimeter lengte.  De groenblijvende soorten knip ik in het najaar met een heggenschaar. Ik knip dan de bovenste tien centimeter weg. Dit geeft plant ruimte om weer uit te lopen en zorgt ervoor dat de bloemen goed zichtbaar zijn in het voorjaar in plaats van verstopt te zijn tussen de bladeren.

  Ziektes Elfenbloem35b6e3b12f492d995aa50d33ce5a4a19_medium.

  De sterke Elfenbloem is vrijwel niet vatbaar voor ziektes en plagen

  Elfenbloem vermeerderen

  De beste manier om  Elfenbloem te vermeerderen is door scheuren en wortelstek.

  Beide methodes leveren massa´s nieuwe planten op.

  Elfenbloem kopen

  Er zijn behoorlijk wat cultivars te koop in webshops. Ze verschillen in groeisnelheid, hoogte en kleur bloei maar zijn zonder uitzondering bijzonder. In tuincentra komen we Elfenbloem helaas nog maar heel weinig tegen.

  Elfenbloem

  Sierlijke elegantie gevangen in uitbundige schoonheid.  

 • End of content

  No more pages to load