In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over Elfenbloem, Epimedium, een bloeiende grondbedekker die opvalt met haar buitengewoon sierlijke bloemen in april en mei, een plant die een natuurlijk afrodisiacum is. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien van Elfenbloem, hoe vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent de plant.
Tags/labels: RobsTuinplanten, Epimedium, Afrodisiacum, Wintergroen, Bodembedekker, Schaduwplant
Epimedium is een deels uit Europa en voor het grootste deel uit Azië afkomstig geslacht van overblijvende planten. Epimedium is een bodembedekker die meestal wintergroen is. Als tuinplant is Elfenbloem voor het Westen een recente ontwikkeling. Ook wetenschappelijk kreeg plant aanvankelijk weinig aandacht maar dat is veranderd en nu worden er zelfs regelmatig nieuwe Epimedium soorten ontdekt in het wild.
De Elfenbloem beschikt over geslachtsdriftopwekkende eigenschappen. Het was een Chinese herder die, volgens de overlevering, ontdekte dat zijn geiten na het eten van Elfenbloem seksueel actief werden. De Chinese naam voor de blaadjes van de Elfenbloem is dan ook “yin yang huo”, letterlijk 'geil geitenkruid'. In traditionele Chinese geneeskunde neemt de plant een belangrijke plaats in. Recent onderzoek heeft bevestigd dat bepaalde stoffen in Elfenbloem de spermaproductie bevorderen en daarnaast het leven verlengen en het immuunsysteem versterken.
De geslachtsnaam Epimedium is een samentreksel van de Griekse woorden “epi” en “media” en verwijst naar een plant die in het oude Media (soms Medes genoemd) groeide, in Mesopotamië. De Nederlandse naam Elfenbloem is afgeleid van de Engelse naam Fairy Wings, op zijn beurt weer een verwijzing naar de prachtige bloempjes.
De Elfenbloem groeit vanuit een vrij vlezige, kruipende wortelstok en een dicht netwerk van wortels, van waaruit stengels omhoog komen. Sommige soorten hebben stengels met één blad en andere hebben meerdere bladeren per stengel. De bladeren hebben een kenmerkende hartvorm, bij sommige soorten ietwat langgerekt. De kleur is groen, soms met een roodbruine rand.
In de periode april - mei bloeit Elfenbloem uitbundig met sierlijke kleine bloempjes. Het bijzondere aan de Elfenbloempjes zijn de twee sets van vier kelkbladen en de vier bloemblaadjes. De binnenste set kelkbladen is vaak langgerekt. Ne de bloei verschijnen soms de langgerekte zaaddoosjes, die lijken op peulen.
De meeste soorten Elfenbloem zijn winterhard maar een aantal hybriden zijn gevoelig voor vorst. Zelf mulch ik ze elk jaar in de herfst met een laagje compost van één a twee centimeter dik, om ze iets te beschermen.
De Elfenbloem is een schaduwplant en grondbedekker die het goed doet onder bomen en heesters met een open structuur. Ook in de buurt van vijvers, mits voldoende schaduw, doen ze het erg goed. Elfenbloem moet worden aangeplant in grotere groepen om een mooi ‘dramatisch’ effect te geven tijdens de bloei.
De volgende cultivars zijn erg mooi:
Alle Epimediums hebben een voorliefde voor ietwat gefilterd licht, waarbij zonneschijn slechts sporadisch de plant bereikt. De ideale standplaats is daarom onder bomen die niet te vroeg in het jaar bladeren krijgen en een wat open bladerdek hebben. Denk bijvoorbeeld aan de Magnolia. Als grondsoort is een humusrijke, goed gedraineerde aarde aan te raden, verrijkt met wat organische mest. Het eerste jaar nadat ze geplant zijn moeten ze extra water krijgen in droge periodes maar daarna, als de plant goed geworteld is, is dat nauwelijks nog nodig.
De Elfenbloem is meestal wintergroen, maar dit geldt niet voor elke soort. De bladverliezende soorten kunnen in de herfst worden ingekort tot vijf centimeter lengte. De groenblijvende soorten knip ik in het najaar met een heggenschaar. Ik knip dan de bovenste tien centimeter weg. Dit geeft plant ruimte om weer uit te lopen en zorgt ervoor dat de bloemen goed zichtbaar zijn in het voorjaar in plaats van verstopt te zijn tussen de bladeren.
De sterke Elfenbloem is vrijwel niet vatbaar voor ziektes en plagen
De beste manier om Elfenbloem te vermeerderen is door scheuren en wortelstek.
Beide methodes leveren massa´s nieuwe planten op.
Er zijn behoorlijk wat cultivars te koop in webshops. Ze verschillen in groeisnelheid, hoogte en kleur bloei maar zijn zonder uitzondering bijzonder. In tuincentra komen we Elfenbloem helaas nog maar heel weinig tegen.
Sierlijke elegantie gevangen in uitbundige schoonheid.
End of content
No more pages to load