• Eikenbladhortensia: standplaats, verzorging, snoeien en vermeerderen van Hydrangea quercifolia

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten alles over Eikenbladhortensia, de met grote witte pluimen bloeiende heester Hydrangea quercifolia.  Hoe verzorg je Eikenbladhortensia, waar kun je ze het beste planten, hoe en wanneer moet je ze snoeien en hoe kun je ze vermeerderen. 

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Hortensia, Hydrangea, SierHeester, Haagplant, Schaduwplant

  Eikenbladhortensia

  De Eikenbladhortensia is een tot acht meter hoge, opvallende en extreem lang bloeiende heester uit de hortensiafamilie (Hydrangeaceae). Van oorsprong komt deze Hortensia uit het zuidoosten van de Verenigde Staten waar de plant vooral op kalkrijke, vochtige  gronden is te vinden, als onderbegroeing, in de schaduw van grote bomen. 

  Etymologie Hydrangea Quercifolia

  De naam Hortensia is waarschijnlijk een eerbetoon aan Hortense van Nassau. De wetenschappelijke naam van de Eikenbladhortensia is Hydrangea quercifolia. De geslachtsnaam Hydrangea, een samenstelling van de Griekse woorden "hydro" ofwel "water" en "angeion", ofwel "vat" of "kruik". Hydrangea betekent dus watervat en verwijst naar vorm van het vruchtkapsel. De soorttoevoeging quercifolia is afgeleid van het Latijnse ‘quercus’ of ‘eik’  en ‘folium’ ofwel ‘blad’.  Quercifolia kun je vertalen als ‘eikenblad’ en verwijst naar het gelobde blad.

  In het Engels wordt deze Hortensia oak-leaved hydrangea genaamd. In Duitsland noemen ze deze heester Eichenblättrige Hortensie of Eichen-Hortensie. In Frankrijk gebruiken ze de naam L'hortensia à feuilles de chêne.

  Beschrijving Eikenbladhortensia

  De Eikenbladhortensia is een heester die in het wild tot acht meter hoog kan groeien maar de cultivars voor onze tuinen worden gemiddeld slechts zo’n anderhalve meter hoog. Eikenbladhortensia  groeit met lange, licht vertakte stengels die vanuit een klomp. Daarnaast maakt de plant ondergrondse uitlopers aan. Zo kan deze heester zich uitbreiden. 

  De drievoudig, vijfvoudig maar meestal zevenvoudig gelobde bladeren zijn vijftien tot veertig centimeter lang, groen en tien tot twintig centimeter breed. Ze zijn licht getand. In het winter kleuren ze spectaculair naar geel, oranje en rood.De bladeren groeien kruisgewijs (tegenoverstaand), in paren aan elke knoop van de stengel.

  61ebecdb4465870fb130bdd6837f86fe_medium.

  De grote bloempluimen met witte, steriele bloemen verschijnen juni, lichtgroen, kleurend naar wit in augustus en daarna weer kleurend naar groen of roze om tenslotte bruin te worden. De bloemen zijn erg attractief, zelfs lang nadat ze zijn uitgebloeid.

  Is Eikenbladhortensia giftig?

  Alle delen van Eikenbladhortensia zijn giftig, deze plant bevat geen eetbare delen. 

  Toepassing Eikenbladhortensia in de tuin

  De kracht van deze hortensia is de opvallende bloei en het prachtig gelobde blad dat rood kleurt in het najaar. Zelfs de uitgebloeide bloedpluimen zijn nog aantrekkelijk in de winter doordat ze structuur geven aan de tuin. Eikenbladhortensia komt prachtig uit in een groep maar is ook als solitair op zijn plaats. We vinden deze heester in stadstuinen en daarnaast in parken. De volgende cultivars zijn bijzonder attractief:

  • Hyndrangea quercifolia ‘Alice’, grote bloempluimen
  • Hydrangea quercifolia ‘Burgundy’, mooi rood herfstblad
  • Hydrangea quercifolia ‘Flemygea’, dubbele bloemen
  • Hyndrangea quercifolia 'Harmony' meer bolvormige pluimen
  • Hydrangea quercifolia ‘Honey’, goudgeel blad
  • Hydrangea quercifolia 'ruby slippers’, roze bloemen
  • Hydrangea quercifolia 'Snow Flake’, grote pluimen, dubbele bloemen
  • Hydrangea quercifolia 'Snow Queen’, grote bloemen
  • Hydrangea quercifolia 'Sike's Dwarf’, dwergvorm

  Eikenbladhortensia standplaats, grondsoort en planten

  Eikenbladhortensia doet het best op een standplaats met weinig zon. Uitsluitend een ochtendzonnetje en de rest van de dag schaduw is optimaal. Deze heester houdt van goed gedraineerde voedselrijke, lichtzure, humusrijke grond die altijd vochtig is. Droogte wordt goed verdragen maar dan zal de plant niet of nauwelijks bloeien. Maak voor het planten van de Hortensia liefst een groot gat en vul dat met op met één deel speciale hortensiagrond, één deel zand en één deel compost. De eerste paar maanden zul je deze plant twee keer per week flink water moeten geven, tenzij het regent.

  Eikenbladhortensia snoeien, hoe en wanneer

  Moet je Eikenbladhortensia snoeien? Eikenbladhortensia wijkt in het snoeien aanzienlijk af van het snoeien van de Boerenhortensia. Eikenbladhortensia hoeft namelijk niet gesnoeid te worden. Wil je een kleine plant, kies dan een compact groeiende cultivar. Wil je persé snoeien, vergeet dan niet dat de plant bloeit op hout van het vorige jaar. Snoei daarom uiterlijk eind augustus zodat de plant nog nieuwe scheuten aan kan maken.De uitgebloeide bloemen kun eventueel je hele winter aan de plant laten zitten. Knip ze in het voorjaar pas weg, dan blijven ze structuur geven aan de tuin.

  de2427b7b3debf8bad28b4e06771b42d_medium.

  Eikenbladhortensia vermeerderen

  Eikenbladhortensia zijn heel gemakkelijk zelf te vermeerderen, door middel van zaad, afleggers of door stekken te nemen. 

  Hoe stek je een Eikenbladhortensia?

  Eikenbladhortensia is heel gemakkelijk te stekken. Neem hiervoor in de nazomer nieuwe, nog buigzame takken van ongeveer 12 tot 15 centimeter lang. Verwijder alle bladeren, behalve de bovenste. Snij de onderkant schuin af, spoel de stek af met water en doop de onderkant dan in stekpoeder. Stekpoeder bevat een wortelgroeihormoon. Steek de stek dan in een pot met stekgrond en de dek de pot af met een plastic zak. Na drie tot vier weken wortelt de stek en beginnen de bladeren te groeien.

  Hortensia afleggen

  Deze methode kan iedereen toepassen. Leg een van de onderste takken die dicht bij de grond groeien plat op de grond en gooi er een beetje aarde overheen. Leg daar een steen op. Na maand zie je de wortels aan de tak groeien.

  Hortensia ziekten

  Hortensia’s zijn over het algemeen sterke planten en Eikenbladhortensia is oersterk. Soms hebben ze last van slakken die de bladeren aanvreten. Lees hier alles over slakken bestrijden.

  Eikenbladhortensia

  Eikenbladhortensia is een opvallende heester die het gehele jaar door interessant is.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load