• Eenjarige Phlox standplaats, planten, verzorging, snoeien en zaaien van Phlox drummondii

  Gepost in Eenjarige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over Eenjarige Phlox: Phlox drummondii, een bijzonder gulle bloeier. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien van Phlox, hoe te vermeerderen en wat is de bloeitijd van Eenjarige Phlox.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Borderplant, Zomerbloeier, Vlinderplant, EenjarigePlant

  Eenjarige Phlox of Eenjarige Vlamplant

  Phlox is een ongeveer zeventig soorten bloeiende planten tellend geslacht, de meeste afkomstig uit Noord-Amerika. Het geslacht Phlox  behoort tot de Vlambloemfamilie of Polemoniaceae. Het geslacht is in 1737 beschreven door Carl Linnaeus in Genera Plantarum. 

  02b8ab1779103f30942ec79c9a22275a_medium.

  Phlox drummondii is een eenjarige Phlox uit het zuidwesten van Noord-Amerika en met name Texas. We vinden deze Phlox daar voornamelijk in graslanden en open bossen op zanderige bodem. Ook langs wegen komen ze voor. 

  Etymologie Phlox drummondii

  De botanische naam van Eenjarige Phlox is ‘Phlox drummondii’. De plant is in 1835 wetenschappelijk beschreven door de Engelse botanist en botanisch illustrator Sir William Jackson Hooker in zijn Flora Boreali- Americana: hij noemde deze plant “the pride and ornament of our gardens”.

  c742992bcb8a40a3947819ab140d401a_medium.

  De geslachtsnaam ‘Phlox’ is afgeleid van het Griekse ‘phlóx’ of ‘vlam’, een verwijzing naar de felrode kleur van sommige soorten. Linnaeus definieerde de naam ‘Phlox’ als ‘floris flammeo ogneoque colore’ of ‘bloemen met de kleur van een gloeiende vlam’. De soortnaam ‘drummondii’ is een eerbetoon aan de Schotse botanist Thomas Drummond die tijdens zijn expeditie in Texas, 1833–1835, deze plant en andere soorten naar Groot-Brittannië stuurde. df7aa827f8439c67c2978e85d5a05b42_medium.

  De Nederlandse naam ‘Eenjarige Phlox’ is een verwijzing naar het feit dat deze Phlox in het najaar afsterft. In Duitsland noemen ze deze plant ‘Einjährige Phlox’ of ‘Einjährige Flammenblume’ en in het Engels ‘Annual phlox’ of ‘Drummond's phlox’. De Fransen gebruiken de namen ‘Phlox de Drummond’ en ‘Phlox annuel ’. 

  Beschrijving Eenjarige Phlox

  Eenjarige Phlox is een tot vijftig centimeter hoge plant die groeit vanuit een penwortel met een dicht wortelgestel. Veel cultivars worden niet hoger dan 20 tot 30 centimeter. De opstaande stengels zijn bovenaan vertakt. de lancetvormige bladeren staan kruisgewijs aan de stengel. Stengel en blad zijn behaard. 

  De bloeitijd van Eenjarige Phlox loopt van juni tot en met september. In grote pluimvormige schermen verschijnen de felgekleurde buisvormige bloempjes met afgeronde bloemblaadjes die heerlijk geuren. Ze bloeien in de kleuren paars, perzik, rood, roze, wit, violetblauw, roodpaars en meerkleurig. Na de bloei verschijnt het zaad.

  Is Phlox winterhard?

  Phlox drummondii is niet winterhard, het is een eenjarige plant. 

  Is de Phlox giftig?

  Phlox staat niet bekend als giftig. De bloemen kunnen in salades worden verwerkt. Medicinale werking is niet bekend. 

  a336208e6f90d739e434c4e8c8b341e6_medium.

  Toepassing Eenjarige Phlox in de tuin

  Eenjarige Phlox is sedert de introductie in Europa een sensatie. Gebruik deze prachtige plant in de bloeiende border, in een PrairieTuin of in een CottageTuin. In groepen geplant, als solitair of als randbeplanting, Eenjarige Phlox is altijd mooi. Combineer Phlox met siergras, Lupines, Bergamot plant of Rudbeckia.

  Standplaats, planten en verzorging Eenjarige Phlox

  Eenjarige Phlox heeft een standplaats in de volle zon of halfschaduw nodig. Ze houden van een humusrijke grond die nooit uitdroogt. De grond dient een goede afwatering te hebben. Jaarlijkse bemesting is wenselijk voor een goede bloei. Gieten is noodzakelijk alleen bij extreme droogte.

  5925b4ab69355538c314ea750f7096c7_medium.

  Eenjarige Phlox snoeien, waar en wanneer

  Knip uitgebloeide bloemen weg voor hernieuwde bloei. Snoeien is niet nodig. In het najaar trek je de planten uit de tuin en gooit ze weg. De plantendelen kunnen worden gebruikt om compost te maken.

  Ziektes Eenjarige Phlox

  Eenjarige Phlox  is prima bestand tegen ziekten en insecten. Floxen zijn echter wel vatbaar voor meeldauw. Nieuwe cultivars zijn op resistentie tegen meeldauw gekweekt. 

  Eenjarige Phlox zaaien0591318bf827f0b9a23f55c01b26a814_medium.

  Zaai Eenjarige Phlox in april binnenshuis. De zaadjes ontkiemen binnen drie weken. Plant ze na de IJsheiligen buiten en knijp de kopjes eruit. De planten groeien dan mooier uit. 

  Eenjarige Phlox kopen

  De Eenjarige Phlox is soms te koop in tuincentra en maar voor de ruim 250 verschillende cultivars zijn webshops de aangewezen plek. De volgende planten zijn erg mooi:

  • Phlox drummondii 'Beauty Coral Reef’, pastelkleurige bloemen
  • Phlox drummondii 'Blushing Bride’, wit-roze bloemen
  • Phlox drummondii 'Cherry Caramel’, karamelkleurige bloemen met donkerrood hart
  • Phlox drummondii 'Crème Brûlée’, roomgeel tot perzikkleurig met donker hart
  • Phlox drummondii Grandiflora ‘Coccinea’, puperrode bloemen
  • Phlox drummondii grandiflora ‘Leopoldii’, roze bloemen met wit hart
  • Phlox drummondii 'Moody Blues’, blauw- en lilatinten
  • Phlox drummondii nana compacta 'Salmon Beauty’, zalmkleurig, laagblijvend
  • Phlox drummondii 'Sugar Stars’, paarsblauwe bloem met witte accenten
  • Phlox drummondii Wild Salmon, zalmkleurige bloemen

  Eenjarige Phlox

  Een opvallende zomer- en herfstbloeier de vlinders aantrekt.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load