• Eendenkroos of Lemna, snelgroeiende drijfplant

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In deze reeks artikelen vertel ik je alles over de mooiste vijverplanten, in dit geval de belende drijfplant eendenkroos of lemna, die soms hele sloten en vijvers bedekt.

  Tags/labels: RobsVijvaria, RobsVijverplanten, Drijfplant , Lemna, Kroos

  Vijvers in de tuin

  Zoek eens op Google naar vijver en druk op afbeeldingen. Je zult zien dat er een enorme hoeveelheid plaatjes op het internet is te vinden met betrekking tot vijvers. Van stijlvolle, moderne, strak aangelegde vijvers, tot functionele vijvers of heel natuurlijke vijvers die weg lijken te smelten in het landschap. Sommige vijvers zijn bedoeld om één speciale vissoort in te houden, andere zijn aangelegd om bijvoorbeeld schildpadden in de vijver te houden.

  Nederland is vijvergek, zoveel moge duidelijk zijn. 

  In deze serie over vijverplanten laat ik je een aantal plantensoorten zien, die in of om je vijver kunt planten. Grote planten, kleine planten, onderwaterplanten, zuurstofplanten, moerasplanten, drijfplanten en oeverplanten. In dit artikel ga ik het hebben over een bekende drijfplant: Eendenkroos of Lemna.

  Eendenkroos of Lemna

  Een plant die we bijna allemaal wel kennen is Eendenkroos of Lemna. Een heel klein plantje, uit de aronskelk familie, dat in staat is om hele sloten te overwoekeren . Wist je dat eendenkroos het kleinste bloeiende plantje op aarde is?

  41f5aff71a6d147d4efdc4cdf023ae5d_medium.

  Eendenkroos heeft niet meer dan twee of drie bladeren met één wortel. Het is een vrij drijvende plant. Hoewel we over eendenkroos spreken zijn er in werkelijkheid en aantal soorten in Nederland te vinden. Voor het gemak laten dat buiten beschouwing: deze verschillen zijn gering en meer iets voor de botanisten onder ons.

  In het wild vinden we eendenkroos vooral op stilstaande wateren zoals slootjes. Kroos is in staat enorme oppervlakten te bedekken in heel korte tijd. Eendenkroos plant zich zowel met zaadjes voort als vegatief: de planten scheuren vanzelf in tweeën. In de winter ontwikkelen ze een zogenaamde  turion of overwinteringsknop. Deze zakt naar de bodem en het volgende jaar komt het eendenkroos weer tevoorschijn.

  3140601d54d530b299ec0d3e5f579f45_medium.

  Eendenkroos in de vijver

  Eendenkroos kan prima in de vijver gehouden worden maar let op: als de vijver dichtgroeit kan er niets meer onder groeien en gaan alle zuurstofplanten dood. Als je echter een vijver hebt voor kikkers of salamanders geeft eendenkroos een heel natuurlijk effect. Je moet alleen het teveel weghalen met een netje. Graaf en onder in je tuin en je hebt een prima mest!

  Grote toekomst voor eendenkroos?

  De universiteit van Wageningen voorziet een grote toekomst voor eendenkroos. Eendenkroos is als voedsel van belang voor tal van watervogels: het bevat veel eiwitten en vetten. Echter eendenkroos zou ook geteeld kunnen worden voor vee en zelf voor mensen. Eendenkroos groei razendsnel en één hectare eendenkroos produceert net zoveel eiwit als tien hectare soja.

  c922b2501eda01a96293f1534f3bb042.jpgEendenkroos

  Leuke plant voor de vijver, maar moet onder controle gehouden worden. Heb je een vijver vol algen? Gebruik eendenkroos om het water te ontgiften. Laat het groeien en haal er elke dag een deel van weg totdat de vijver weer gezond is.

  Succes!

 • End of content

  No more pages to load