• Edelweiss: beschrijving, verzorging en vermeerderen van Leontopodium alpinum

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten alles over het icoon der alpine planten de buitengewone Edelweiss, Leontopodium alpinum, een rotstuinplant. Hoe verzorg je de Edelweiss, waar kun je ze het beste planten, welke grond hebben ze nodig en hoe kun je Edelweiss vermeerderen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Edelweiss, Leontopodium, Rotstuin

  Edelweiss

  Edelweiss is een bekende plant uit de bergen, behorende tot de familie der composieten. Edelweiss is te vinden in de gebergten van Frankrijk, Spanje, Italië, Zwitserland en Oostenrijk op een hoogte tussen de 1800 en 3000 meter. Ook in Azië komen een aantal Edelweisssoorten voor.

  De verstilde, haast buitenaardse, schoonheid van de bloemen van Edelweiss, in  combinatie met de grote hoogte waarop ze groeien maakte de plant populair bij bergbeklimmers en toeristen. In 1861 schreef Berthold Auerbach het beroemde boek “Edelweiss” waarin hij beschreef hoe ongelofelijk moeilijk het was om een bloem van de Edelweiss te bemachtigen. Hoewel hogelijk overdreven, leidde dit boek nog meer populariteit van de bloem.

  Mensen plukten de bloempjes als niet alleen aandenken maar ook als bewijs dat ze op grote hoogte waren geweest. Niet zelden trokken ze daarbij de planten uit de grond. Edelweiss werd daardoor in het wild een zeldzame plant en is nu beschermd.

  Edelweiss wordt ook veel gebruikt in de homeopathie. Thee gezet van de bloemen wordt gebruikt tegen buikpijn en diarree. Daarnaast worden er huidproducten van gemaakt. In de film “the sound of Music” uit 1965 werd het lied “Edelweiss”: gezongen. Edelweiss is in de loop der jaren een symbool geworden van puurheid en natuurlijke schoonheid.

  Etymologie Leontopodium alpinum

  De botanische naam van Edelweiss is ‘Leontopodium alpinum’. DE plant werd in 1822 voor het eerst wetenschappelijke beschreven door de Franse botanist Henri Cassini, in ‘Dictionnaire des Sciences Naturelles’. De geslachtsnaam ‘Leontopodium’ is opgebouwd uit het Griekse ‘léon’ of ‘leeuw’ en ‘pódion’ of ‘voet’. De bloemen van Edelweiss worden soms  vergeleken met een leeuwenvoet. De soortaanduiding  ‘alpinum’  is afgeleid van het Latijnse ‘alpis’ of ‘Alpen’ en betekent ‘uit de Alpen’.

  Etymologie Edelweiss

  De Nederlandse naam Edelweiss is afgleid van de Duitse naam van de plant ‘Edelweiß’, die is opgebouwd uit de woorden ‘edel’ of ‘nobel’ en ‘weiß’ of ‘wit’.  

  Beschrijving Edelweiss

  Edelweiss is een kleine, maximaal twintig centimeter hoge plant met een gedrongen groeiwijze. De gehele plant is bedekt met hele fijne haartjes die haar beschermt tegen de ultravioletstralen op de hoogte waar ze groeien. De langgerekte bladeren hebben een olijfvormige kleur. Spectaculair zijn natuurlijk de zilverwitte bloemen met het groengele hart die in april en mei verschijnen.

  Toepassing Edelweiss in de tuin

  Edelweiss groeit in de natuur vaak in barsten en scheuren in rotsen. Edelweiss is dan ook een typische plant voor de rotstuin. Echter ook in lage potten op een terrastafel komen ze mooi uit. In de loop der Jaren zijn er een aantal hybriden en cultivars gekweekt. Cultivar’s die je in tuincentra tegenkomt zijn:

  • Leontopodium alpinum ‘Helvetia’
  • Leontopodium alpinum 'Matterhorn' .

  Standplaats, grond en planten Edelweiss

  Edelweiss is een gemakkelijke en dankbare plant. Geef Edelweiss een zonnige standplaats met arme, goed gedraineerde, kalkrijke grond. Deze overlevingskunstenaar is met weinig tevreden. Gebruik daarom een grondmengsel wat minimaal vijftig procent grove zand en 10 procent gemalen mossel- of oesterschelpen (grit)  bevat. Plant Edelweiss bij voorkeur niet bij snelgroeiende planten want dan worden ze snel verdrongen.

  Edelweiss vermeerderen

  Edelweiss kan het beste in februari buiten worden gezaaid in een bakje met zand/grondmengsel met grit. Zonder koudeperiode ontkiemt het zaad niet. Zaai op het mengsel, bedek de zaad niet. Ook kunnen de planten, in het voorjaar, eenvoudig worden gescheurd.

  Edelweiss

  Een bijzondere, ietwat mysterieuze plant, symbool van de rijkdom van de natuur.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load