• Valeriaan, vijverplant, verzorging, standplaats en planten van Valeriana officinalis

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In deze reeks artikelen vertel ik je alles over de mooiste vijverplanten, in dit geval Echte valeriaan of Valeriana officinalis een prachtige, bloeiende inheemse oeverplant die bekend staat om zijn rustgevende werking.

  Tags/labels: RobsVijvaria, RobsVijverplanten, RobsTuinplanten, Officinalis, Oeverplant

  Echte valeriaan7fba6cc47ca4b5de5e94ed0f9049c457_1400406

  Echte valeriaan is een plant uit de kamperfoeliefamilie of Caprifoliaceae. We vinden Valeriaan vooral op vochtige plaatsen aan de waterkant en in drassige gronden.

  Extracten van de bloemen van de Valeriaan werden eeuwenlang gebruikt als parfum. Katten vinden de geur van Valeriaan onweerstaanbaar. In Zweden droegen bruidegoms valeriaan in hun pak om de jaloerse elven af te weren.

  Etymologie Valeriana officinalis

  De wetenschappelijke naam van echte valeriaan is  Valeriana officinalis. De geslachtsnaam “Valeriana” is afgeleid van het Latijnse “valere” of “sterk, gezond zijn”. De soortnaam “officinalis” is een toevoeging die aangeeft dat de plant medicinale toepassingen heeft. De Grieken en de Romeinen gebruikt Valeriaan al tegen slapeloosheid en als kalmeringsmiddel. In het Engels noemen ze valeriaan ‘Valerian’, In Duitsland ‘Echter Baldrian’ en in Frankrijk ‘Valériane officinale’ of ‘Valériane des collines’.

  Beschrijving echte valeriaane3b800aa25d645cdca1c4334b82ef06b_1400097

  Echte valeriaan is een maximaal 120 centimeter hoge kruidachtige plant. Valeriaan heeft een sterk wortelgestel van waaruit nieuwe planten ontspringen.

  Vanuit een rozet groeien de samengestelde bladeren die uit kleine lancetvormige deeltjes bestaan. De bloei vind plaats in de periode april tot en met augustus.

  Op lange, holle, behaarde stengels verschijnen rozetten met talloze zoetgeurende, wit-roze bloemetjes met elk vijf bloemblaadjes. Na de bloei verschijnt de zaadjes die voorzien zijn van een klein veertje. Ze worden door de wind verspreid.

  Valeriaan in de vijver

  Echte valeriaan is vooral een plant van de vochtige oevers en moerasgedeelten. Geef Valeriaan een standplaats in de volle zon en vruchtbare grond. Valeriaan trekt ook veel nuttige insecten aan in je tuin, het is namelijk een uitstekende drachtplant voor bijen, hommels en vlinders.

  Vermeerdering Valeriaan

  Valeriaan is heel gemakkelijk te vermeerderen vanuit het heel kiemkrachtige zaad. Zaai Valeriaan bovenop natte grond in een pot die wordt afgesloten met een plastic zak. Binnen twee weken ontkiemen de planten.

  d3a15ee1660474f4344376d227eb022e_medium.

  Buiten kun je Valeriaan ter plekke zaaien waar je de planten wil laten groeien. Daarnaast kunnen de planten worden gescheurd en vermeerderd door middel van wortelstek.

  Echte Valeriaan

  Een prachtige inheemse vijverplant die veel insecten aantrekt en aantrekkelijk bloeit.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten en hier voor vijvervissen. Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load