• Echte Lavendel standplaats, planten, verzorging, oogsten, snoeien en stekken van lavendel

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over Echte Lavendel, Lavandula angustifolia, een aromatische halfheester en kruidenplant. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien Lavendel, hoe Lavendel vermeerderen, wanneer bloeit Lavendel en hoe kun je het oogsten.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, RobsLavandula, Kruidenplanten, Borderplant, officinalis , Bijenplant

  Echte LavendelEchte Lavendel, Lavandula angustifolia

  Lavandula is een uit Europa, Azië en Afrika afkomstig geslacht van kruidachtige planten uit de munt familie. Echte lavendel is een Mediterrane plant die vooral bekend is geworden door de lavendelvelden in de Provence in Frankrijk, maar wordt inmiddels wereldwijd gekweekt.

  Echte Lavendel wordt gekweekt vanwege haar aromatische eigenschappen en heeft daarnaast culinaire en medicinale eigenschappen.

  Werking van Lavendel

  4c6ae22e77b77bf011b467327976851b_medium.De geur van Lavendel heeft een verzachtende en ontspannende werking op ons gemoed.

  De etherische olie die uit de bloemen wordt gewonnen, heeft niet alleen een toepassing in de parfumindustrie maar kan ook worden toegepast in ontspannende baden of als olie in geurbranders.

  Een massage van het lichaam met lavendelolie ontspant de musculatuur. Het wrijven van wat over de zijkant van je voorhoofd (de slapen) laat hoofdpijn verdwijnen en haalt spanning uit het lichaam. Bij insectenbeten verlicht Lavendelolie de pijn en de jeuk.

  Toepassing Lavendel in de keukenEchte Lavendel, Lavandula angustifolia

  Lavendel kan als kruid worden toegepast in de keuken.

  We maken daarbij gebruik van de bloemen die een heerlijke geur hebben en veel smaak geven aan gerechten zoals icing, sauzen, kruidenazijn en in gebak.

  Gebruik nooit teveel Lavendel omdat de smaak dan gaat overheersen en haast medicinaal aandoet.

  Etymologie Lavandula angustifolia

  De botanische naam van Echte Lavendel is Lavandula angustifolia. Vroeger werd Echte lavendel aangeduid als Lavandula officinalis en deze naam komen soms nog tegen. De geslachtsnaam 'Lavandula' is afgeleid van het Latijnse 'lavare' ofwel 'wassen' en verwijst naar de gewoonte om Lavendelbloemen aan de was toe te voegen voor een lekkere geur. De soortnaam 'angustifolia' is samentreksel van de Latijnse woorden 'Angustus' ofwel 'smal' en 'folium' ofwel 'blad' en betekent dus 'smalbladig'. De Nederlandse benaming Echte Lavendel wordt gebruikt omdat er inmiddels meerdere Lavendelsoorten in de handel zijn te krijgen.

  Beschrijving Echte Lavendel

  83999f48853a71431ad1a62a4e47424c_medium.Echte Lavendel is zogenaamde halfheester. Dat wil zeggen dat de stengels na enige tijd verhouten.

  Het is een maximaal één meter hoge struik die sterk vertakt is. De takken groeien omhoog. Ze zijn fijn behaard en hoekig van vorm. De takken hebben, zodra ze verhout zijn, een bruine bast die in velletjes  loskomt.

  De stengels zijn aanvankelijk groen, net als de bladeren. De grijsgroene blaadjes zijn langgerekt en smal. Als de bladeren ouder worden, worden ze grijsgroen en zijn licht behaard.

  In de periode juli - augustus verschijnen de prachtige blauw-violette bloemen in schijnaren, boven in de stengels.

  Is de Echte Lavendel winterhard?

  Echte Lavendel is winterhard. Let op met de andere Lavendelsoorten die worden aangeboden en met hybriden. Over het algemeen zijn deze veel minder winterhard en overleven de Nederlandse of Belgische winter niet.

  Toepassing Echte Lavendel in de tuin

  Echte Lavendel in groepen geplant vormt met haar lila waas een spectaculair zomerbeeld. Echte Lavendel geeft een mooi ‘dramatisch’ effect als afscheiding van tuinpaden, als onderdeel van een border en als solitair. In de kruidentuin combineert Lavendel mooi met kruiden als rozemarijn, salie, tijm en oregano om zo een heerlijke geurhoek te creëren.

  14cd6413bffc319fafb4b64dcdf0b4bb_medium.

  Bijen, hommels en vlinders voelen zich sterk aangetrokken tot de bloemen. Echte Lavendel is ook een geweldige plant voor de moestuin, omdat de geur van de plant als een krachtige insecticide werkt. Zo wordt Lavendel bijvoorbeeld dicht bij Kool geplant. Combineer lavendel in de tuin met planten zoals Echinacea, Monarda en Rozen.

  We kennen diverse prachtige cultivars van de Echte Lavendel:

  • Lavandula angustifolia, de gewone Echte Lavendel
  • Lavandula angustifolia ‘Alba’, witte bloemen
  • Lavandula angustifolia ‘Dwarf blue’ , laagblijvende soort
  • Lavandula angustifolia ‘Edelweiss’, witte bloemen met een vleugje lila
  • Lavandula angustifolia ‘Hidcote’, heel sterke cultivar, donkerpaarse bloemen
  • Lavandula angustifolia 'Imperial Gem', grote planten, donkerpaarse bloemen
  • Lavandula angustifolia ‘Munstead’, compacte groei, diepblauwe bloemen
  • Lavandula angustifolia 'Rosea', roze bloemen
  • Lavandula angustifolia 'Silver Mist', mooi zilver blad

  Echte Lavendel, Lavandula angustifolia

  Standplaats, planten en verzorging Lavendel

  Echte Lavendel heeft een standplaats in de volle zon nodig en een plek waar de wind vrij spel heeft tussen de bladeren en de bloemen. De grond dient een goede afwatering te hebben en mag niet te zuur zijn. Waar nodig voeg je grit en zand toe voor een optimale drainage en kalk als de grond te zuur is. Plant Lavendel niet te dicht bij elkaar, een afstand van veertig centimeter tussen elkaar is prima. Echte Lavendel kan prima in potten worden geplant, mits deze weer een goede afwatering hebben. Extra bemesting niet noodzakelijk en gieten alleen in de eerst maanden bij extreme droogte.

  Lavendel oogsten

  cb73269496b89f5126e4f3ee0caa3640_medium.Lavendel oogst je, zodra de bloemen opengaan. Snij de bloemen met de stengel af en hang ze ondersteboven in bosjes op, om ze te drogen. Je kunt ze bijvoorbeeld in een vaasje zetten, in de klerenkast leggen bij de handdoeken of in een potpourri gebruiken. Wil je de bloemen gebruiken in de keuken, rasp ze dan met een vorkje of met je vingers van de stengels en droog ze op een stuk krantenpapier. Je kunt ze ook drogen in de oven: leg ze in een heel dunne laag in een ovenschaal met bakpapier en laat ze één duur drogen op vijftig graden Celsius.

  Lavendel snoeien, waar en wanneer

  Uitgebloeide bloemen dienen zo snel mogelijk verwijderd te worden. Het snoeien van Lavendel dient in het najaar te gebeuren, na afloop van de bloei, zodat de plant weer kan uitlopen voor de winter. Snoei altijd een paar centimeter boven het nieuwe groen van dat jaar. Wordt Lavendel niet tijdig gesnoeid dan zal de plant helemaal verhouten. De planten dienen dan na enkele jaren vervangen te worden door nieuwe planten.

  Ziektes Echte Lavendel

  Echte Lavendel  is prima bestand tegen ziekten en insecten. De meeste problemen ontstaan als de plant te natte voeten heeft, dit leidt namelijk onherroepelijk tot wortelrot.

  60deb0501391aec98f37a8a9914ec99c_medium.

  Echte Lavendel stekken

  Echte Lavendel kunnen we eenvoudig zaaien. De zaden ontkiemen gemakkelijk en al op kamertemperatuur. De meest gebruikte wijze van vermeerderen van Lavendel is echter stekken. Stek Lavendel in juni. Neem stekken van tien centimeter lang. Verwijder de bast van de onderste twee centimeter en verwijder de blaadjes van de drie centimeter daarboven. Doop de stek in stekpoeder en zet ze vijf centimeter diep in vochtige maar niet natte stek- of zaaigrond. Dek de stekbak af met glas of plastic.

  Echte Lavendel kopen

  De Echte Lavendel is het gehele jaar door te koop in tuincentra en webshops. Zaden kunnen we via het internet bestellen, zodat je ze ook zelf kunt zaaien.

  Echte Lavendel

  Een bijzondere plant voor de kruidentuin en bloeiende border.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten. Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load