• Echte koekoeksbloem: standplaats, planten, verzorgen en vermeerderen van Silene flos-cuculi

  Gepost in Vijver planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In deze reeks artikelen vertel ik je alles over de mooiste vijverplanten, in dit geval de inheemse Koekoeksbloem, Silene flos-cuculi, een uit Europa afkomstige, in het voorjaar bloeiende oeverplant met roze bloemetjes. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe vermeerderen van de Echte koekoeksbloem.

  Tags/labels: RobsVijvaria, RobsVijverplanten, Silene, Lychnis, Oeverplant

  Echte koekoeksbloem

  De Echte koekoeksbloem is een uit Europa afkomstige meerjarige, kruidachtige plant. In het wild vinden we Echte koekoeksbloem vooral in natte weiden, beekdalen en aan de waterkant. Doorgaans niet op zure grond. In Noord-Amerika is deze plant geïntroduceerd door de mens en verwilderd. In Ierland zegt het volksgeloof dat het gaat onweren als je de bloemen van deze plant plukt. De oude naam ‘Thunder plant’ verwijst daar nog heen.

  95432584df995e53fb599bb42e1fe7bb_medium.

  Etymologie Silene flos-cuculi

  De wetenschappelijke naam van Echte koekoeksbloem is ‘Silene flos-cuculi’. Vaak wordt de oude naam ‘Lychnis flos-cuculi’ nog gebruikt. Het ruim zevenhonderd, voornamelijk Europese, soorten tellend geslacht  ‘Silene’ werd in 1754 door Carolus Linnaeus beschreven. Het geslacht is ingedeeld in de Anjerfamilie of Caryophyllaceae. De Echte koekoeksbloem werd in 1753 door Carolus Linnaeus beschreven als ‘Lychnis  flos-cuculi’. Later werd de plant door de Zwitserse botanisten Werner Greuter en Hervé Burdet in het geslacht ‘Silene’ ingedeeld  . De geslachtsnaam ‘Silene’ is afgeleid van het Griekse ‘sialon’ of ‘speeksel’. De geslachtsnaam refereert aan de kleverige afscheiding van de stengels van sommige soorten uit dit geslacht. De soortnaam 'flos-cuculi' is samengesteld uit de Latijnse woorden ' flos of ‘bloem' en ' cuculus' of 'koekoek' en betekent ‘Koekoeksbloem’.

  731a40dcc4f837e6ffd2981ae6d776fd_medium.

  Etymologie Echte koekoeksbloem

  De Nederlandse naam ‘Echte koekoeksbloem’ is een vreemde naam voor een plant. Soms denken mensen dat de naam te maken heeft met het feit dat deze plant bloeit in de periode dat de Koekoek weer in het land is en zijn naam roept. Dat heeft er echter niets mee te maken. In de bladoksels van de Echte koekoeksbloem vind je vaak schuim. Dit schuim is afkomstig van de larve van de  sapzuigende schuimcicade. De larve van de schuimcicade blaast luchtbellen in z'n vloeibare afscheiding, waardoor schuim ontstaat. Volgens het volksgeloof was dit koekoeksspuug. Vandaar de naam Koekoeksbloem. In het Frans noemen ze de Echte koekoeksbloem ‘Fleur de coucou’, in het Duits ‘Kuckuckslichtnelke’ en in het Engels ‘Ragged Robin’.

  Beschrijving Echte koekoeksbloem

  Echte koekoeksbloem is een plant met een ondiep groeiend, kruipend wortelstelsel. Vandaaruit groeien veertig tot zeventig centimeter lange, behaarde stengels, die . De grijsgroene, spatelvormige bladeren staan kruisgewijs tegenoverstaand op de stengels. De bloeitijd van Echte koekoeksbloem loopt van mei tot en met juli. Aan de uiteinden van de naar boven vertakkende bloemstengels vinden we stervormige, violetkleurige of witte bloemetjes.  Ze hebben vijf, diep ingesneden, kroonblaadjes, alsof ze gerafeld zijn. Bestuiving vind plaats door vlinders en hommels en na de bloei verschijnen de bruine zaaddozen.

  960c795ffcf76568fd39e3316ed910e2_medium.

  Is Echte koekoeksbloem giftig?

  Echte koekoeksbloem bevat giftige saponinen en kent geen eetbare delen. Er zijn geen medicinale eigenschappen bekend van deze plant al werd de plant in de volksgeneeskunde ingezet bij geelzucht.

  Is Echte koekoeksbloem Winterhard?

  De plant is volledig winterhard.

  65b860d1b5cea117256d7276d94bc940_medium.

  Toepassing Echte koekoeksbloem in de tuin

  Echte koekoeksbloem is voor de vijver liefhebber vooral geschikt als oeverplant. Daarnaast kunnen de cultivars ook als tuinplant in de border of zelfs in potten worden geplant. Combineer voor een mooi effect de Echte koekoeksbloem met het Moerasvergeet-mij-nietje en Palmzegge.

  Standplaats en planten Echte koekoeksbloem

  Echte koekoeksbloem staat graag op een plek in de volle zon of halfschaduw. De grond moet altijd vochtig zijn maar de plant wil niet in het water staan. Belangrijk is dat de grond niet mag uitdrogen.86a148cc6bda435a3ce314dfe1db24bd_medium.

  Snoeien Echte koekoeksbloem

  Echte koekoeksbloem hoeft niet gesnoeid te worden, dat heeft geen zin. De uitgebloeide bloem kan echter best verwijderd worden als je geen zaad wilt hebben. 

  Vermeerderen Echte koekoeksbloem

  Echte koekoeksbloem kan het beste worden gezaaid in maart-april in vochtige grond.  De zaden kiemen binnen twee weken bij kamertemperatuur. Jonge plantjes niet te warm zetten. Het verdient aanbeveling om dit jaarlijks te doen omdat de meeste planten slechts enkele jaren leven. Zo houd je continue planten.  

  Ziektes en plagen Echte koekoeksbloem

  Echte koekoeksbloem is een sterke plant en is vrijwel ongevoelig voor ziektes en ongedierte.

  Echte koekoeksbloem kopen

  Echte koekoeksbloem is in tuincentra en via webshops verkrijgbaar. Ook kun je zaad kopen. Heel geschikt  zijn onder meer:

  • Silene flos-cuculi, wildvorm, roze bloem
  • Silene flos-cuculi 'Albiflora', witte bloem
  • Silene flos-cuculi 'Jenny', dubbele roze bloem
  • Silene flos-cuculi 'Nana', dwergvorm, roze bloeiend
  • Silene flos-cuculi 'Terrys Pink', dwergvorm, roze bloeiend
  • Silene flos-cuculi 'White Robin', witte bloem

  Echte koekoeksbloem

  Een bijzondere oeverplant die belangrijk is voor vlinders. 

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load