• Echinacea of Zonnehoed beschrijving, planten, verzorging, snoeien, kopen en ziektes

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten alles over de prachtig bloeiende Echinacea of Zonnehoed, een spectaculaire plant van de Noord-Amerikaanse prairies. Beschrijving, planten, verzorging, snoeien, ziektes en kopen van Zonnehoed. Zonnehoed is een belangrijke bijenplant.

  Tags/labels: RobsTuinplantenBorderplant, Echinacea, Bijenplant, Vlinderplant

  Echinacea of Zonnehoed

  Echinacea of Zonnehoed is een geslacht van meerjarige, bloeiende planten. Er bestaan negen soorten Echinacea die van nature allemaal voorkomen in Noord-Amerika. Het is plant van de open vlaktes en de prairies die bloeit in de zomer en nazomer.

  Echinacea was een belangrijke plant voor de inheemse bewoners die verschillende medicinale eigenschappen toeschreven aan de plant. De twee soorten die we het meest aantreffen zijn de Echinacea Purpurea of rode Zonnehoed en de Echinacea paradoxa of gele Zonnehoed.

  90a0ee21f81e8539629b8b1800bd30f2_medium.

  In de praktijk zijn er inmiddels zoveel hybriden ontstaan dat ik ze als één soort beschrijf. Qua verzorging zijn er namelijk geen al te grote verschillen tussen de planten die we in de handel aantreffen.

  Etymologie  Echinacea

  De wetenschappelijke naam, Echinacea, is afgeleid van het Griekse echino of zee-egel.Deze naam verwijst naar het prachtige opstaande bloemhart, dat met enige fantasie op een zee-egel lijkt.  

  Beschrijving Echinacea

  3641ea38fd9c8bf780b8e0254be32762_medium.

  Hoewel er zoals gezegd negen soorten bestaan, zijn er een aantal kenmerken die typisch zijn voor de Zonnehoed familie. De bladeren zijn langwerpig en taps toelopend. Ze groeien, verspringend, aan twee kanten van de stengels.

  De lichtbehaarde stengels zijn niet vertakt en hebben slechts één bloem. De bloemen hebben het opvallende, halfronde, oranjebruin tot zwarte bloemhart en 10 tot 20 kroonbladeren. De kleuren van de bloembladeren zijn, wit, roomkleurig, geel, zalm, roze, rood of paars. Ze worden tussen de 80 en 140 centimeter hoog.

  Gebruik van Zonnehoed

  aea1bf42e0359ec6772bbc03f7742f85_medium.

  Zonnehoed werd door de Indianen gebruikt bij slangenbeten, infecties, wondjes en bij hoest. Bekend is de Echinacea in de Westerse wereld uit de homeopathische geneeswijze zoals de hoestdrankjes van Alfred Vogel maar er worden ook antikanker eigenschappen aan toegeschreven.

  De waarheid is dat geen enkele dubbelblind uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek voor een van beide toepassingen enige ondersteuning heeft kunnen vinden. Dankzij de kracht van het placebo-effect ondervinden mensen er baat bij, maar verwacht zeker geen wonderen. Echinacea wordt absoluut afgeraden voor kinderen onder de twaalf jaar.

  Echinacea planten of verplanten, wanneer en hoe

  Zonnehoed heeft een zonnige standplaats nodig om goed te kunnen groeien. Deze kluitvormende plant heeft een ruime plek nodig met weinig concurrentie van snel groeiende planten. Zorg voor een goed gedraineerde grond. Gebruik bij voorkeur een mengsel van 75% zwarte potgrond met 25% rivierzand. Voedt de plant met beendermeel.

  f6bd0163762c4ea1ec8edc4f8a84022d_medium.

  Potplanten kunnen het hele jaar door geplant worden zolang er geen vorst in de grond is maar de beste tijd is van maart tot  en met mei en van september tot en met november. Sommige soorten bloeien pas het tweede jaar als ze op een plek staan. Plant rondom Zonnehoed grassen. Deze beschermen de planten  tegen de wind en zorgen ervoor dat de bloemstengels niet omvallen na zware regenval. Voorzie de Zonnehoed elk jaar van wat verse mulch.

  Echinacea verzorging en snoeien

  be6d62981c705877670f45c18a32a834.jpg

  De Zonnehoed heeft weinig verzorging nodig. Snoei de plant pas in het voorjaar terug. Zo staat de zaaddozen nog lang aan de plant. In de zomer kun je uitgebloeide bloemen verwijderen om extra bloemen te forceren.  Buiten meeldauw ken ik weinig problemen met ziektes. Cultivars zijn echter veel zwakker dan de oorspronkelijke wilde planten en daarmee gevoeliger.  

  Zonnehoed vermeerderen

  8c0dec34d4b5c79ad5cd37e589f94d7f_medium.

  Echinacea is heel eenvoudig te zaaien. Ze bloeien dan pas het tweede jaar. De kluiten kunnen eenvoudig gespleten worden met een spade of, met enig geweld, gescheurd. Als ze drie tot vier jaar op één plek staan is het goed om ze op te graven, eventueel de kluit te verkleinen en wat nieuwe grond te geven.

  Zonnehoed kopen

  In de handel zijn prachtige cultivars en hybriden te koop. We vinden ze in tuincentra maar ook in webshops. De volgende zijn echte aanraders:

  • Echinacea paradoxa, geeloranje bloemen
  • Echinacea purpurea, roze bloemen 
  • Echinacea purpurea ‘Alaska’, witte bloemen
  • Echinacea purpurea ‘Augustkoenigin’, roze bloemen
  • Echinacea purpurea 'Big Kahuna’, goudoranje bloemen
  • Zonnehoed (Echinacea purpurea 'Hot Summer’, roze, oranje en rode bloemen
  • Zonnehoed (Echinacea purpurea ‘Sundown’, zalmkleurige bloemen
  • Echinacea ‘Tomato Soup’, rode bloemen

  Echinacea of Zonnehoed

  Een pracht van een tuinplant!

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten. Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load