• Echeveria, verzorging, standplaats, planten en stekken van de Echeveria agavoides

  Gepost in Kamerplanten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie kamerplanten lees je alles over de bekende vetplant Echeveria, Echeveria agavoides. Een gemakkelijk te verzorgen Mexicaanse vetplant die veel wordt aangeboden in supermarkten en tuincentra, onder andere als glow in the dark. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe kun je ze vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent deze vetplant.

  Tags/labels: RobsKamerplanten, Echeveria, Succulent, Vetplant

  Echeveria

  Echeveria is een uit ruim honderdvijftig soorten bestaand geslacht van bloeiende succulenten uit de Vetplantenfamilie of Crassulaceae, afkomstig uit Zuid-Amerika, Centraal-Amerika en Mexico. De uit Mexico afkomstige Echeveria agavoides is een van de populairste vetplanten voor de huiskamer waarvan talloze variëteiten gekweekt zijn. De speciale “glow in the dark” versies die we regelmatig aantreffen in supermarkten en tuincentra zijn beschilderd met een lichtgevende verf, die geen invloed heeft op de gezondheid van de Echeveria.

  fb78361dfd0018f2194a6109f5e38309_medium.

  In het wild groeien ze in de bergen, op een stenige ondergrond met weinig regen, waar de temperaturen niet heel hoog worden. De  Echeveria is dan ook geen tropische plant maar een plant uit een gematigde streek die zelfs enige nachtvorst kan verdragen.

  Etymologie Echeveria agavoides

  De geslachtsnaam “Echeveria” is een eerbetoon aan de negentiende-eeuwse Mexicaanse botanist Atanasio Echeverría y Godoy. De soortnaam “agavoides” is een samentrekken van “agave”, een vetplant, en “oides” of “lijkend op” en betekent dus “lijkend op een Agave”, een verwijzing naar de stervormige groeiwijze.  

  Beschrijving Echeveria

  Echeveria is een stamloze vetplant die groeit in rozetvorm. Vanuit dat rozet groeien in alle richtingen dikke driehoekige grijsgroene, wasachtige bladeren waarin de Echeveria, net als andere verplanten, water opslaat. Aan het einde ervan zit een punt. De Echeveria maakt, net als Huislook waarmee de plant soms wordt verward, uitlopers waaraan jonge planten verschijnen, in het Engels noemen ze dit verschijnsel chicken and hens, als een kip met haar kuikens. In het voorjaar verschijnt een ongeveer dertig centimeter lange stengel met klokvormige, van rood naar geel verkleurende bloempjes.

  dbd4854728dc72ecb23a692cf0dd6fa1_medium.

  Is Echeveria Giftig?

  Echeveria is niet giftig maar bevat ook geen eetbare delen.

  Standplaats en verzorging Echeveria

  Echeveria is een plant die zoveel mogelijk licht moet hebben, met een voorkeur voor direct of licht gefilterd zonlicht.

  Echeveria snoeien

  Deze plant kan niet worden gesnoeid. De uitgebloeide bloemen kunnen wel worden afgeknipt en eventueel kunnen jonge planten worden verwijderd. Naarmate de plant groeit, verdorren de onderste bladeren. Deze moeten zodra ze droog zijn verwijderd worden.

  Planten en bemesting Echeveria

  Gebruik een goede cactusgrond en vul de onderste drie centimeter van de bloempot met uitsluitend grit of potscherven voor een optimale afwatering. Jonge planten worden elke twee jaar verplant, oudere planten elke drie jaar. Bemest Echeveria, alléén in de groeiperiode, twee keer per maand met een vloeibare cactusmest.

  a3ab187b1378c042132a0da080640455_medium.

  Temperatuureisen Echeveria

  Echeveria is een woestijnplant die in de zomer minimaal op kamertemperatuur moet worden gehouden. In de winter is een rustperiode van belang om de bloei te forceren. De rusttemperatuur bedraagt bij voorkeur niet meer dan vijf tot tien graden Celsius. Van mei tot en met september kan de plant buiten worden gezet.

  Water geven en sproeien Echeveria

  Echeveria is een plant die nooit te nat mag staan. Geef liever te weinig water dan teveel. In de winter hebben ze niet meer dan één keer per maand water nodig en in de zomer maximaal èèn keer per week. Liefst één keer per jaar, in de zomer, de plant afspoelen met lauwwarm water om alle stof te verwijderen: een goede zomerse regenbui doet wonderen.

  Ziektes Echeveria

  Een Echeveria heeft niet zo snel last van ziektes. Het grootste gevaar is te veel water geven waardoor de wortels rotten en een plek op de tocht. In dat geval willen spint en wolluis wel eens problemen zijn, daarnaast kunnen bladluizen de Echeveria belagen.

  Echeveria vermeerderen

  Echeveria maakt aan de voet van de plant jonge plantjes aan. Deze kunnen met een mes worden losgesneden van de moederplant en apart opgeplant. Je kunt Echeveria ook stekken. Het stekken kan het beste in het voorjaar worden gedaan. Neem hele blaadjes van de plant en leg die bovenop vochtige aarde. Na een tijdje ontwikkelen zich blaadjes en worteltjes en daarna kun je ze opplanten.

  Echeveria kopen

  Echeveria is te koop in tuincentra op de kamerplanten afdeling en is daarnaast verkrijgbaar in bloemen- en plantenzaken. De volgende zijn heel mooi:

  • Echeveria agavoides, standaard vorm
  • Echeveria agavoides 'Ebony', blad met bruine rand en punt
  • Echeveria agavoides ‘Glow in the dark’, met lichtgevende bladeren
  • Echeveria agavoides 'Lipstick', blad met rode rand en punt
  • Echeveria agavoides ‘Purple Black’, sterk purperen blad
  • Echeveria agavoides ‘Romeo’, grijs-naar purper verkleurend blad
  • Echeveria agavoides ‘Taurus red’, rood blad

  Waarom kamerplanten?

  Kamerplanten zijn belangrijk voor mensen. Ze zetten koolstofdioxide om in zuurstof waardoor je concentratie- en leervermogen toeneemt. Ze scheiden stoffen af die schimmels en virussen doden waardoor we minder ziek zijn. Planten zuiveren de lucht van giftige stoffen zoals benzeen, formaldehyde en ammonia. Ze verhogen de luchtvochtigheid waardoor je minder last hebt van droge huid, ogen en lippen. Kijken naar planten is goed voor de bloeddruk en vermindert de stressniveaus in ons lichaam.

  Echeveria

  Een dankbare, gemakkelijk te verzorgen vetplant.

  Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load