• Dwergsering : verzorging, standplaats, snoeien en vermeerderen van Syringa Meyeri

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over de heerlijk ruikende heester de Dwergsering ofwel Syringa Meyeri. Hoe en wanneer moet je de Dwergsering snoeien, wat is de beste standplaats, welke verzorging heeft de Dwergsering nodig en hoe kun je de Dwergsering vermeerderen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Sierheester, Voorjaarsbloeier, Syringa

  De Dwergsering, Syringa Meyeri

  De Dwergsering is een vroeg in het jaar bloeiende, compact groeiende, winterharde struik die bekend staat om de uitbundige kleurenpracht en de heerlijke, bedwelmende zoete geur van zijn bloemen.

  De Dwergsering is een plant uit de olijffamilie of Oleaceae en is familie van de Europese Sering, Syringa vulgaris. Oorspronkelijk komt de Dwergsering uit China. De Dwergsering is nog nooit(!) ergens in het wild aangetroffen maar wordt wereldwijd in tuinen geplant.

  Etymologie Syringa Meyeri

  De wetenschappelijke benaming voor de Dwergsering is Syringa Meyeri ofwel gewone Dwergsering. De geslachtsnaam Syringa  is afgeleid van de Griekse nymf Syringa. Zij was bekend om haar zedigheid maar het lukte de jonge Pan, god van bossen en velden om haar te verleiden met een fluit gemaakt van riet. Griekse herders maakten vroegen pijpen en fluiten van het hout van de Dwergsering omdat het jonge hout gemakkelijk is uit te hollen. Syringa Meyeri werd in 1912 door de Duitse botanist Camillo Karl Schneider wetenschappelijk beschreven. De soortnaam ‘Meyeri’ gaf hij deze sierheester als eerbetoon aan Frank Meyer, die deze plant in 1909 in een tuin nabij Beijing ontdekte.

  Beschrijving van de Dwergsering

  De Dwergsering is een middelgrote, bladverliezende struik. De Dwergsering groeit compact en sterk vertakt met een hoogte honderdvijftig centimeter en een breedte van ongeveer honderd centimeter.

  De spits toelopende, hartvormige bladeren zitten met tweeën geclusterd aan de takken. De bloeitijd van de Dwergsering is globaal van april tot en met mei maar de heester heeft vaak nog een tweede bloei van juli/augustus. In de bloeiperiode is de struik bedekt met opvallende langwerpige, haast druiventrosachtige bloemen met vele kleine bloempjes. De vruchtjes die na de bloei verschijnen zijn doosvruchten. De Dwergsering wortelt oppervlakkig en maakt vanuit de wortels jonge planten aan.

  Toepassing Dwergsering in de tuin

  De Dwergsering is een plant die gemakkelijk in kleine en middelgrote tuinen kan worden geplant. Vaak als solitair en daarnaast worden ze toegepast als onderdeel van bosjes in parken en grote tuinen. De Dwergsering wordt vooral aangeplant voor de bloei en de geur. Zet een aantal takken Dwergsering in een vaas en je hele kamer ruikt heerlijk. De takken blijven zeker een hele week goed.

  Standplaats en grond Dwergsering

  De Dwergsering is geen moeilijke plant en daarmee geschikt voor beginners. Dwergseringen houden van een zonnige standplaats. De grond mag niet te zuur zijn, niet nat en bij voorkeur veel organisch materiaal bevatten. Bij een kleiachtige grond kun je het beste 50 procent zand en grind toevoegen voor een goede afwatering. Dwergseringen bloeien doorgaans pas echt goed na een aantal jaren op één plek te staan.

  Hoe en wanneer snoeien van de Dwergsering

  De Dwergsering groeit langzaam en kan beter niet jaarlijks gesnoeid worden. Bloei vindt namelijk plaats op tweejarig hout. Uiteraard moet dood hout verwijderd worden en het is raadzaam de uitgebloeide bloemen weg te knippen. Als verjongingssnoei kun je eventueel elke twee jaar een wat grotere tak wegknippen. Snoei de Dwergsering liefst direct na de bloei als je de vorm van de heester wil aanpassen.

  Dwergsering vermeerderen

  De Dwergsering kan op diverse manieren worden vermeerderd. Zaaien, afleggen, enten en stekken zijn de meest gebruikte methoden. Voor de amateur is het nemen van zomerstekken van jong hout en afleggen de eenvoudigste methode.

  Dwergsering kopen

  De ideale plant voor Moederdag deze heerlijk geurende heester. Er zijn enkele prachtige cultivars te verkrijgen van de Dwergsering. De allermooiste cultivars zijn:

  • Syringa meyeri ‘Bailbelle’, compact groeiend, intens lila bloeiend
  • Syringa meyeri ‘Josee’, roze tot lila bloempluimen
  • Syringa meyeri ‘Palibin’, compact groeiend, lila bloeiend
  • Syringa meyeri 'Pink Perfume’, compact groeiend, roze bloemen

  Dwergsering

  Een prachtig bloeiende heester met heerlijk ruikende bloemen.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

  Tip! Bewaar dit artikel voor het volgende seizoen

  Voeg deze pagina toe aan je Blazwijzers door te klikken op de onderstaande knop.

  Bladwijzer toevoegen