• Dwerg geitenbaard: standplaats, planten, verzorgen en vermeerderen van Aruncus aethusifolius

  Gepost in Vaste planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In deze reeks artikelen vertel ik je alles over de mooiste tuinplanten, in dit geval de Koreaanse Geitenbaard, Aruncus aethusifolius, een uit Korea afkomstige, in het voorjaar bloeiende, kruidachtige plant met witte pluimen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe vermeerderen van Dwerg Geitenbaard.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Aruncus, Schaduwplant , Borderplant

  Dwerg Geitenbaard of Koreaanse Geitenbaard

  Dwerg Geitenbaard is een uit Korea afkomstige meerjarige, kruidachtige plant die opvalt met haar fijne witte pluimen en geveerde blad. In het wild vinden we Geitenbaard vooral op open plekken in bossen en plekken met gefilterd licht, met een altijd vochtige, humusrijke bodem. In Korea vinden we deze soort uitsluitend op het vulkanische Jeju eiland gelegen in het uiterste zuiden van Zuid-Korea. Ze groeien daar op een hoogte tussen de 1500 en 1800 meter in de bergen. Prachtige exemplaren zijn te vinden in het Hallasan National Park.

  b4f64a1389e49aa44b76618e20f45876_medium.

  Etymologie Aruncus aethusifolius

  De wetenschappelijke naam van Dwerg geitenbaard is ‘Aruncus aethusifolius’. Het ruim twintig soorten tellend geslacht  ‘Aruncus’ werd in 1753 door Carolus Linnaeus beschreven. Het geslacht is ingedeeld in de Rozenfamilie of Rosaceae. De geslachtsnaam ‘Aruncus’ is afgeleid van het Griekse ‘aryngos’ of ‘geitenbaard’ en verwijst naar witte pluimen. De Latijnse soortaanduiding ‘aethusifolius’ is samengesteld uit het Latijnse ‘aethusa’ of ‘Hondspeterselie’ en ‘folium’ of ‘blad’, een verwijzing naar het diep ingesneden blad, dat lijkt op dat van Hondspeterselie of Aethusa cynapium.

  Etymologie Dwerg Geitenbaard

  De Nederlandse naam ‘Geitenbaard’ verwijst naar de vorm van de bloemen en is afgeleid van de Latijnse geslachtsnaam en ‘Dwerg’ verwijst naar de gedrongen groeiwijze die sterk afwijkt van gewone geitenbaard, Aruncus dioicus. Behalve de Nederlandse naam Dwerg Geitenbaard  worden ook de namen Koreaanse Geitenbaard en Kleine Geitenbaard gebruikt.

  Beschrijving Dwerg Geitenbaard

  bf13a31a8b05cc9bc0aad0fc9dbac0c5_medium.

  Geitenbaard is een kruidachtige, klompvormende plant die groeit vanuit een dikke wortelstok en ongeveer vijfendertig centimeter hoog wordt. Het fijne, samengestelde, geveerde blad staat aan het uiteinde van de stengels. In de herfst verkleurt het blad prachtig oranjerood. De bloeitijd van Dwerg Geitenbaard loop van mei tot en met juni. Dan verschijnen de crèmewitte bloempluimen, met kleine bloempjes, sterk lijkend op de bloei van Astilbe. Na de bloei verschijnt het zaad, dat wordt verspreid door de wind.

  Is Geitenbaard giftig?

  Geitenbaard staat niet bekend als giftig, maar bevat zeker geen eetbare delen. Er zijn geen medicinale toepassingen bekend.   

  Is Dwerg Geitenbaard Winterhard?

  De plant is prima winterhard tot ongeveer dertig graden Celsius onder nul.

  Toepassing Geitenbaard in de tuin

  Geitenbaard is voor de tuinliefhebber vooral geschikt voor de schaduwtuin of zon-arme tuin. Combineer Geitenbaard met andere schaduwplanten zoals Kruipend zenegroen,  Schuimbloem, Lievevrouwebedstro of Schaduwkruid.

  Standplaats en planten Geitenbaard

  Plant Geitenbaard op een plek met gefilterd licht en goed doorlatende, humusrijke grond. Vermijd de middagzon, een plek op het oosten of noorden is ideaal. De grond moet altijd vochtig zijn. Door de grond rondom de plant na het planten en daarna jaarlijks te mulchen, verbeter je niet alleen de structuur maar zorg je ook dat de grond niet uitdroogt. Na het planten duurt het meestal even eer de plant aanslaat, maar zodra Geitenbaard goed geworteld is groeit de plant goed.

  Snoeien Geitenbaard

  Geitenbaard moet in het najaar, in november, teruggesnoeid worden tot ongeveer tien centimeter. De uitgebloeide bloemen moeten verwijderd worden, als je niet wilt dat de plant zaad aanmaakt. In tweede bloei zal de plant je niet geven, maar het ziet er wel netter uit.

  Vermeerderen Geitenbaard

  Het eenvoudigst is het scheuren van de planten. Geitenbaard kan het verder worden gezaaid van maart tot en met begin mei, in licht vochtige grond.  De zaden kiemen binnen twee tot drie weken bij kamertemperatuur. De zaailingen groeien vrij langzaam.

  Ziektes en plagen Geitenbaard

  Geitenbaard is een sterke plant en de nieuwste cultivars zijn vrijwel ongevoelig voor ziektes en ongedierte.

  Geitenbaard kopen

  Geitenbaard is in tuincentra en via webshops verkrijgbaar. Ook kun je zaad kopen. Heel geschikt  is:

  Aruncus aethusifolius 'Noble Spirit', zeer fijn geveerd blad met roomwitte bloempluimen

  Koreaanse Geitenbaard

  Een klein blijvende schaduwplant met mooi geveerd blad en witte pluimen. 

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load