• Duizendblad: standplaats, verzorging, snoeien en vermeerderen van Achillea millefolium

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten alles over Duizendblad of Achillea, een overblijvende plant met aromatische bladeren en kleurrijke bloemen.  Hoe verzorg je Duizendblad, waar kun je ze het beste planten, hoe en wanneer moet je ze snoeien en hoe kun je ze vermeerderen. 

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Achillea, Borderplant

  Duizendblad

  Duizendblad is een maximaal één meter hoge kruidachtige plant uit de composietenfamilie (Compositae). Van oorsprong komt Duizendblad op het gehele Noordelijk halfrond voor, Noord-Amerika, Europa en Azië. Duizendblad is in het wild te vinden langs paden en wegen en in weilanden van de lage landen tot in de bergen op een hoogte van meer dan 2000 meter. 

  3232253573cfed8ecd0c799d8d5e10f3_medium.

  Duizendblad gebruik en symboliek

  Duizendblad werd in de oudheid al erkend als medicinaal kruid. Duizendblad heeft een sterke antibacteriële en ontstekingsremmende werking. De bladeren stelpen bloedingen, verzachten brandwonden en insectensteken en worden daarnaast ingezet bij maagklachten, krampen en menstruatieklachten. De bladeren kunnen worden gekauwd bij tandpijn en bij algemene vermoeidheid helpen een paar bladeren in bad. De wortels van Duizendblad worden ingezet voor lokale verdovingen.

  In Ierland legden meisjes Duizendblad onder hun kussen om te dromen van hun geliefde. In Griekenland is Duizendblad een oorlogssymbool. In China werden de heilige stengels van Duizendblad gebruikt bij het voorspellen van de toekomst volgens I Tjing. Duizendblad wordt gebruikt als veevoer maar ook mensen eten het. De jonge bladeren kunnen onderdeel vormen van een salade en er kan een geneeskrachtige thee van worden gezet. Duizendblad is ook een belangrijk onderdeel van kruidenbitters.

  Etymologie Achillea millefolium

  De geslachtsnaam Achillea is afgeleid van het Griekse ‘achilleios’ of ‘kruid van Achilles’. Achilles, volgens de Griekse mythologie de held van de slag om Troje, leerde volgens de Griekse geneesheer Pedanius Dioscorides van de centaur Chiron om wonden van zijn soldaten te behandelen met kompressen van Duizendblad. Duizendblad stremt bloedingen en kreeg zo de bijnaam herbal militaris of Soldatenkruid. De soorttoevoeging ‘millefolium’ is de Latijnse vorm van het Griekse 'myriophyllon' ofwel 'duizend bladeren’. Het is samengesteld uit de Latijnse woorden ‘mille’ of ‘duizend’ en ‘folium’ of ‘blad’: Duizendblad dus.

  a429e054895ff1a2763956a7212a359a_medium.

  De Nederlandse naam Duizendblad verwijst naar de bladeren die zo fijn onderverdeeld zijn dat het lijkt of de plant duizend bladeren heeft. In het Engels wordt Duizendblad ondermeer Bloodwort, Yarrow en Milfoil genaamd. In Duitsland noemen ze haar Gemeine Schafgarbe. In Frankrijk gebruiken ze de naam Achillée millefeuille.

  Beschrijving Duizendblad

  Duizendblad is een klompvormende plant die groeit vanuit ondergrondse wortelstokken waaruit meerdere, behaarde stengels groeien. De dubbel geveerde bladeren zijn zo fijn vertakt dat het haast veertjes lijken. Ze hebben een afwisselende bladstand, zijn fijn behaard en hebben een soort van grijsgroene kleur. De bloeitijd van Duizendblad loopt van juni tot en met september, als de plant schermen heeft met dertig tot veertig bloempjes die gevolgd worden door het zaad.

  c5bdcdb5c850b2fb62cf009a1be310b0_medium.

  Is Duizendblad giftig?

  Duizendblad is niet giftig maar sommige mensen zijn allergisch voor planten uit de composietenfamilie.

  Is Duizendblad winterhard?

  Duizendblad is in principe winterhard tot minimaal 20 graden Celsius onder nul. Zoals bij alle kruidachtige planten zal in de winter het bovengrondse deel afsterven en de plant ondergronds overwinteren. Op natte, kleiachtige grond kan de plant minder goed tegen de winter.

  Toepassing Duizendblad in de tuin

  Duizendblad is natuurlijk bij uitstek een plant voor de bloeiende border.  Ze wordt geplant voor haar uitbundige bloemenpracht waarbij het een prachtig gezicht is als je meerdere cultivars door en naast elkaar plant. Ze staan heel mooi tegen een achtergrond van Monnikskap. Er zijn tal van cultivars bekend en daar komen er elk jaar nieuwe bij. Voor onze tuinen zijn bijvoorbeeld heel geschikt:

  • Achillea millefolium 'Apricot Beauty’, zalmroze bloemen
  • Achillea millefolium 'Cerise Queen’, roze bloemen
  • Achillea millefolium 'Lilac Beauty’, lila bloemen
  • Achillea millefolium ‘Paprika’, rode bloemen
  • Achillea millefolium ‘Schneetaler’, helderwitte bloemen
  • Achillea millefolium ‘Summerwine', bordeauxrode bloemen
  • Achillea millefolium ‘Terracotta’, okergele bloemen
  • Achillea millefolium 'Walther Funcke’, oranje bloemen
  • Achillea millefolium ‘Wesersandstein’, koperkleurige bloemen

  Duizendblad vermeerderen

  Je kunt de Duizendblad het beste vermeerderen door ze in het voorjaar of najaar op te graven en te scheuren. Zo blijven de kleuren van de cultivars behouden. 

  Duizendblad snoeien, hoe en wanneer

  Moet je Duizendblad snoeien en wanneer? Duizendblad hoeft niet te worden gesnoeid. De bloemen dienen nadat ze uitgebloeid zijn meteen te worden weggeknipt als je wilt dat ze nog eens bloeien. Duizendblad is geschikt als snijbloem en als droogbloem.

  Duizendblad standplaats, grondsoort en planten

  Duizendblad heeft behoefte aan een zonnige standplaats. Plant Duizendblad  op een een onderlinge afstand van dertig tot veertig centimeter.  Duizendblad houdt daarnaast van goed gedraineerde grond. Als sterke groeier heeft de plant behoefte aan meststoffen. Laat Duizendblad niet meer dan drie jaar op dezelfde plek staan. 

  Duizendblad ziektes en plagen

  De Duizendblad is een sterke plant die echter wel eens last kan hebben van bladluizen. Ook is de plant gevoelig voor meeldauw indien er onvoldoende ruimte rondom de plant is waardoor ze niet goed geventileerd wordt. 

  Duizendblad kopen

  Duizendblad vinden we meestal in de tuincentra. Voor een uitgebreid assortiment ben je aangewezen op gespecialiseerde kwekers of web shops. 

  Duizendblad 

  Duizendblad, een kleurrijke bloeier met medicinale eigenschappen.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load