• Dropplant of Anijsnetel, agastache foeniculum, beschrijving, standplaats, verzorging en vermeerderen

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over de in de zomer aantrekkelijke, langbloeiende  borderplant met lilablauwe bloemen: dropplant of Anijsnetel, Agastache foeniculum. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien en het vermeerderen van de Dropplant of Anijsnetel

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Borderplant, Agastache

  Dropplant of Anijsnetel

  De Dropplant of Anijsnetel is een kruidachtige, bloeiende plant die afkomstig is uit de Verenigde Staten en Canada. De Dropplant is een typische prairieplant die bekend staat om zijn naar drop en anijs ruikende bladeren. Soms worden ze aangeboden onder de naam Koreaanse munt.

  Voor de Indianen was de Anijsnetel een belangrijke medicinale plant die werd gebruikt tegen diarree, koorts, hoest en bij de behandeling van wonden. De blaadjes van de dropplant kunnen worden gebruikt om thee van te zetten of als smaakmaker in een salade. Van de blaadjes kan ook een jelly worden gemaakt. Daarnaast kunnen de gedroogde blaadjes in een potpourri worden gebruikt. De bloemstelen kunnen ondersteboven worden opgehangen op een droge plek om later te worden gebruikt voor een boeket droogbloemen. De zaden van de dropplant kunnen als smaakmaker worden gebruikt in broodjes en gebak.

  8c00cb335943a53484b8c4c0e71148a7_1406565

   

  De Nederlandse namen Dropplant en Anijsnetel verwijzen beiden naar de heerlijke geur die de bladeren afgeven als je tussen je vingers wrijft.

  De botanische naam van dropplant is agastache foeniculum.

  De geslachtsnaam agastache is een samentreksel van de Griekse woorden agan en stachys en kan vrij worden vertaald als “met veel aren”.

  De soorttoevoeging foeniculum is de wetenschappelijke naam voor venkel en verwijst naar de anijsachtige geur die de dropplant deelt met venkel.

   

  Beschrijving dropplant of anijsnetel

  De dropplant is een klompvormende plant die met tot wel één meter lange, hoekige stengels naar boven groeit. De stengels zijn voorzien van brede, lancetvormige bladeren die licht getand zijn. De bladeren hebben een subtiele geur en smaak die het midden houdt tussen anijs en drop. In de maanden juli tot en met september verschijnen de aren met kleine lavenderblauwe lipbloemen gevolgd door het zaad.

  Toepassing dropplant in de tuin5f782610527697b08840640ddaa77b9e_1406565

  De Anijsnetel is een dankbare borderplant die lang bloeit. De dropplant is heel mooi in een groep van meerdere planten bij elkaar.

  Dropplant is goed te combineren met andere prairieplanten zoals Monarda en IJzerhard. De dropnetel trekt in grote getale bijen, hommels en vlinders aan en draagt zo bij tot een gevarieerd wildleven in de tuin.

   Een aantal cultivars zijn heel geschikt voor de tuin:

  • Agastache 'After Eight', klein
  • Agastache 'Black Adder', compact
  • Agastache 'Blue Fortune', laagblijvend

  Planten en standplaats Dropplant

  Als echte prairieplant, houdt de Anijsnetel van een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Natte grond leidt onherroepelijk tot wortelrot en in de winter tot vorstschade. Voorzie de grond van fijne kiezel en grof zand om de afwatering  te verbeteren.

  Snoeien Dropplant, wanneer en hoe

  Dropplant dient in het late najaar te worden teruggesnoeid tot ongeveer tien centimeter boven de grond. Verder kan de bloei verlengt worden door de uitgebloeide bloemen weg te snijden.

  Vermeerderen Dropplant0bfa41ee9f6ad5f791f54195ff644d29_1406565

  De dropplant is een plant die niet heel erg oud wordt. De plant is eenvoudig te vermeerderen door de wortelklomp te scheuren en zaait zichzelf heel gemakkelijk uit. Om mooie planten te behouden is het verstandig om elk jaar wat nieuwe planten te zaaien. 

  De dropplant kopen

  De dropplant is in de meeste tuincentra te koop en kan ook in webwinkels worden besteld. Ook is zaad van de anijsnetel verkrijgbaar.

  De Dropplant of Anijsnetel

  Een heerlijke, aromatische, bloeiende plant!

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load