• Drieblad, beschrijving, standplaats, verzorging en vermeerderen van Trillium

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over de bijzondere schaduwplant Drieblad of Boslelie, Trillium. Wat is de beste standplaats, welke verzorging heeft Trillium nodig en hoe kun je ze vermeerderen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, SchaduwPlant, Trillium

  Drieblad of Boslelie

  Trillium is een geslacht van ongeveer 50 soorten bloeiende planten behorende tot de Eenbesfamilie of Melanthiaceae, afkomstig uit de gemengde bossen in de gematigde gebieden van Noord-Amerika en Azië. De verspreiding van de zaden van Trillium  soorten geschiedt door mieren, we noemen dit myrmecochorie.

  Etymologie Trillium

  De wetenschappelijke benaming van de Drieblad is ‘Trillium’. De geslachtsnaam ‘Trillium’ is afgeleid van het Latijnse ‘tri’ of ‘drie’, een verwijzing naar het feit dat alles aan deze plant in drieën komt, drie schutbladen, drie kelkbladen, drie bloembladen, een drielobbig stempel en twee keer drie meeldraden .

  In het Engels heet Trillium ‘Wakerobin’ of ‘Tri flower’, in het Frans  gewoon ‘Trillium’ en in het Duits ‘Dreiblatt’. De Nederlandse naam drieblad spreekt voor zich. De Naam Boslelie verwijst naar het feit dat deze plant vroeger was ingedeeld bij de Leliefamilie of Liliaceae.

  Beschrijving Drieblad

  Drieblad is een kleine, weinig opvallende bosplant met drie schutbladen, drie kelkbladen, drie bloembladen, die afhankelijk van de soort bloeit in de kleuren wit, geel of paars. In het voorjaar komt ze tevoorschijn om na de bloei en zaadzetting weer voor jullie af te sterven.

  Is Drieblad winterhard?

  Drieblad is winterhard tot minus 25 graden Celsius.

  Is Drieblad giftig?

  De wortels en de zaden van de plant zijn licht giftig. Jonge bladeren worden wel gegeten maar zijn niet echt bijzonder en ik zou het je niet aanraden.

  Toepassing Drieblad  in de tuin

  In tuinen wordt Drieblad nog weinig toegepast vanwege de relatieve onbekendheid van tuiniers met de plant. Als deze langzaam groeiende schaduwplant eenmaal zijn plek heeft gevonden bloeit de plant elk jaar in april of mei terwijl de pol zich langzaam uitbreidt. Het is een prachtige plant voor de liefhebber, een plant die op zijn plaats is onder bladverliezende struiken en bomen. Plant ze in wat grotere groep voor een mooi voorjaarseffect. Combineer Drieblad met andere bosplanten zoals Bosanemoon, Kruipend zenegroen of Sneeuwklokje.

  Standplaats, grond en planten Drieblad

  Drieblad heeft behoefte aan een standplaats in de schaduw. Zoals veel bosplanten is het groeiseizoen van deze plant afgestemd op dat van de bossen waar ze groeit. Als de bomen nog geen knoppen hebben, vormt de plant haar blaadjes en bloemen om zodra de bomen groen worden, weer onder de grond te verdwijnen. Zorg voor een goed doorlatende, humusrijke grond. Bewerk de grond goed voor het planten door deze helemaal los te spitten. Trillium heeft een hele grote hekel aan verplanten, kies daarom de standplaats zorgvuldig.

  Drieblad snoeien

  Snoeien is niet noodzakelijk.

   

  Drieblad ziektes en plagen

  Deze plant is nauwelijks vatbaar voor ziektes en plagen maar slakken kunnen een probleem vormen.

  Drieblad  vermeerderen

  Het vermeerderen van Drieblad is eenvoudig door middel van scheuren. Zaaien daarentegen is notoir moeilijk. Het kan één tot twee jaar duren eer het zaad ontkiemd en daarna kan het wel vijf jaar duren eer de plant voor het eerst bloeit.

  Drieblad kopen

  In tuincentra komen we deze planten niet tegen maar in gespecialiseerde webshops vinden we deze plant wel in de vorm van wortelstokken. Deze moeten direct na ontvangst worden geplant om uitdroging te voorkomen. Geschikt voor ons tuin zijn onder meer:

  • Trillium catesbaei, Roeze drieblad
  • Trillium cuneatum
  • Trillium erectum, Rood Drieblad
  • Trillium grandiflorum, Grootbloemig drieblad
  • Trillium flexipes, Gebogen drieblad
  • Trillium luteum, Geel drieblad
  • Trillium maculatum, Gevlekt drieblad
  • Trillium nivale, Sneeuw drieblad
  • Trillium pusillum, Dwerg drieblad, wit
  • Trillium rivale, Dwerg drieblad, roze
  • Trillium sessile, Dwerg drieblad, paars
  • Trillium undulatum, Geschilderd drieblad

  Drieblad

  Drieblad is een aparte schaduwplant die je niet vaak ziet in onze tuinen.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten. Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load