• Drakenbloedboom, verzorging, standplaats, planten en vermeerderen van Dracaena marginata

  Gepost in Kamerplanten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie kamerplanten lees je alles over de Drakenbloedboom, Dracaena marginata, een decoratieve kamerplant die opvalt met haar prachtige, roodgerande bladeren. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent de plant.

  Tags/labels: RobsKamerplanten, KantoorPlant, Dracaena

  Drakenbloedboom

  Dracaena is een 200 soorten bestaand geslacht van planten uit de de aspergefamilie (Asparagaceae). De uit Madagaskar afkomstige Drakenbloedboom, Dracaena marginata, komen we regelmatig in Nederlandse en Belgische huiskamers tegen.

  Etymologie Dracaena marginata

  De botanische naam van de Drakenbloedboom is Dracaena marginata. De geslachtsnaam Dracaena is afgeleid van het Griekse “drakaina” of “vrouwelijke draak” en verwijst naar het helderrode hars, het zogenaamde drakenbloed, dat wordt geproduceerd door bepaalde Dracaena soorten, maar niet door deze. De soortnaam marginata is afgeleid van het Latijnse “marginatus”, afgeleid van “margin” ofwel ”rand”. De betekenis van “marginata” is dus “voorzien van een rand” en verwijst naar de rode randen van het blad. Dracaena Marginata wordt ook aangeboden onder het synoniem Dracaena reflexa var. angustifolia. De Nederlandse naam Drakenbloedboom verwijst weer naar het helderrode hars.

  d3427525826ffa953067a0ef8bc5b289_medium.

  Beschrijving Drakenbloedboom

  Dracaena marginata is een plant met een lange, houtachtige stam van waaruit een rondom naar beneden hangend, grasachtig blad groeit. Het blad is groen met een typerende rode rand. Deze Drakenbloedboom bloeit slechts zelden in huis, slechts bij de juiste temperatuur en luchtvochtigheid ontstaan de bloemen. In een serre met de juiste omstandigheden willen ze wel eens bloeien.

  Is de Drakenbloedboom giftig?

  De Drakenbloedboom is licht giftig en de verschillende delen van de plant zijn niet eetbaar. Het sap van de plant kan bij aanraking leiden tot rode vlekken en irritatie op de huid. Gebruik daarom uit voorzorg handschoenen als je de plant snoeit of verplant. Vermijd de plant bij katten en honden die aan het blad knabbelen.

  Standplaats Drakenbloedboom

  Drakenbloedboom heeft een standplaats met indirect of gefilterd licht nodig, maar groeit niet in het donker. Volle zon dient absoluut vermeden te worden. Zet de plant niet de dicht bij een verwarming omdat te droge lucht niet goed is voor de plant. In kantoren doet deze plant het prima.

  480d1a0e45f2bfec619b622f8d82f1a2_medium.

  Planten Drakenbloedboom

  Plant de Drakenbloedboom liefst in gewone kamerplantengrond. Hoewel de Drakenbloedboom zelf niet zo hard groeit, groeien de wortels soms wel hard. Verpot de plant daarom elk jaar. Tijdens het verpotten verwijder je waar mogelijk de oude grond en vervang je deze door nieuwe.

  Snoeien Drakenbloedboom

  De Drakenbloedboom hoeft niet te worden gesnoeid maar uitgebloeide bloemen dienen verwijderd te worden. Gele bladeren dienen periodiek verwijderd te worden. Mocht de plant te groot worden dan kan de top worden verwijderd met een scherp mes. De plant zal dan meerdere, nieuwe groeipunten aanmaken.

  Temperatuureisen Drakenbloedboom

  Dracaena dient op kamertemperatuur te worden gehouden. De minimumtemperatuur ligt rond de tien graden.

  Water geven en sproeien Drakenbloedboom

  De Drakenbloedboom heeft regelmatig water nodig. Gebruik bij voorkeur lauwwarm regenwater en giet spaarzaam. In de winterperiode is maximaal één keer  per week water geven voldoende, in de zomer elke twee tot drie dagen. De grond moet altijd vochtig blijven. In de zomer als de temperatuur boven de 20 graden is, zet je de plant overdag even buiten als het regent. Zo worden de de bladeren afgespoeld. Sproei de plant verder binnen wekelijks met kalkvrij water.

  Ziektes Drakenbloedboom

  Een Dracaena heeft vooral problemen met te fel (direct) zonlicht en te veel water. Zoals veel kamerplanten hebben ze ook wel eens last van bladluis, schildluis en vooral trips.

  Drakenbloedboom vermeerderen

  De Drakenbloedboom kan in de zomer worden gestekt. De grondtemperatuur moet boven de 20 graden zijn en stekpoeder is noodzakelijk. Omdat je een groeipunt gebruikt, duurt het even eer de moederplant weer bladeren heeft.

  5234092c9324e4e986fd865240335aaf_medium.

  Drakenbloedboom kopen

  De Drakenbloedboom is het gehele jaar door te koop in tuincentra op de kamerplanten afdeling en daarnaast in bloemen- en plantenzaken. Ook worden ze geregeld bij diverse supermarkten aangeboden. De volgende cultivars zijn heel mooi:

  • Dracaena marginata, groen blad met purperrode rand
  • Dracaena marginata ‘Colorama’, roodgeel blad
  • Dracaena marginata ‘Tarzan’, groen, breed blad
  • Dracaena marginata ‘Tricolor’, groen blad met roze-gele rand

  afdabde92261d7a0ef37b4125f48a5aa_medium.

  Waarom kamerplanten?

  Kamerplanten zijn belangrijk voor mensen. Ze zetten koolstofdioxide om in zuurstof waardoor je concentratie- en leervermogen toeneemt. Ze scheiden stoffen af die schimmels en virussen doden waardoor we minder ziek zijn. Planten zuiveren de lucht van giftige stoffen zoals benzeen, formaldehyde en ammonia. Ze verhogen de luchtvochtigheid waardoor je minder last hebt van droge huid, ogen en lippen. Het kijken naar planten is goed voor de bloeddruk en vermindert de stressniveaus in ons lichaam.

  De Drakenbloedboom is volgens de Feng Shui leer een plant die chi die rondom hoeken en onder plafond stagneert weer in beweging te krijgen.

  Drakenbloedboom

  Een mooie plant waar je jarenlang plezier van zult hebben.

  Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load