• Dovenetel: verzorging, standplaats en vermeerderen van Lamium orvala

  Gepost in Vaste planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over de grondbedekker Dovenetel, Lamium orvala die vanaf eind mei tot en met juni bloeit met purperroze bloemen. Wat is de beste standplaats voor deze siernetel, welke verzorging is nodig, hoe vermeerderen van de Koningsdovenetel en wat zijn de beste cultivars om te kopen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Borderplant, Lamium, Bodembedekker, Siernetel, SchaduwPlant

  Dovenetel, Grote Dovenetel of Koningsdovenetel

  De Dovenetel is een kruidachtige vaste plant uit de lipbloemenfamilie of Lamiaceae. In het wild vinden we deze plant in het oosten van Centraal-Europa, in Oostenrijk, Italië, Hongarije, Servië, Kroatië, Oekraïne en Moldova. De Grote Dovenetel heeft een voorkeur voor bosrijke gebieden met een kalkrijke bodem.

  Etymologie Lamium orvala

  De botanische naam van de Dovenetel is ‘Lamium orvala’. Deze naam kreeg de plant in 1759 van Carl Linnaeus, nadat hij de plant in 1753 voor het eerst beschreef en toen de naam ‘Orvala garganica’ gaf. De geslachtsnaam 'Lamium' is Latijn voor 'Dovenetel' en is afgeleid van het woord Latijnse 'labia' of 'lip', verwijzend naar de lipvormige bloemen, een woord dat zijn oorspong kent in het Griekse 'laimos' of 'keel'. De soortnaam 'orvala' is afgeleid van het Franse 'orvale', in het Nederlands 'Scharlei, Salvia sclarea' . 

  aecdfd0354808f14e7683956b570f756_medium.

  In het Engels wordt de Grote Dovenetel aangeduid met de naam 'Balm-leaved archangel' of 'Giant Dead Nettle'. In Frankrijk noemen ze de Dovenetel 'Ortie rouge', 'le lamier orvale' of 'Orvale' en in Duitsland worden de namen 'Riesen-Taubnessel' en 'Nesselkönig' gebruikt.

  Is Dovenetel giftig?

  Dovenetel  is licht giftig en kent geen eetbare delen.

  Is Lamium orvala winterhard?

  Dovenetel is winterhard tot 20 graden Celsius onder nul.

  96c145dc8dd4f1a72f22dda6221ad936_medium.

  Beschrijving Dovenetel

  De Dovenetel is een maximaal zestig centimeter hoge, polvormende plant die, in tegenstelling tot de meeste andere netels, niet woekert. De fijnbehaarde, vierkante stengels zijn groen tot roodachtig van kleur. De bladeren bevinden zich kruisgewijs tegenoverstaand, direct aan de stengel. De dichtbehaarde bladeren zijn getand,  lancetvormig van vorm en lijken op de bladeren van de brandnetel. Het is echter een dovenetel en dat betekent dat de bladeren niet steken. De bloeitijd van Dovenetel loopt van april tot en met juni. De rozerode lipbloemen van Lamium orvala zitten een beetje in de bladoksels verstopt. Ze hebben mooie markeringen op de uitstekende onderlip, die dient als landingsbaan voor hommels. 

  b0cfcc15b329dd7f62cc1f6783632992_medium.

  Toepassing Dovenetel in tuinen

  De Dovenetel is een plant die vooral wordt aangeplant als grondbedekker, ideaal voor schaduwrijke plekken of in vochtige tuinen op het noorden. In een wat grotere groep komt deze plant het best tot haar recht. De bloemen trekken hommels aan. Combineer Dovenetel met Vingerhoedskruid, Zachte Acanthus of Geitenbaard.

  Standplaats en planten Dovenetel

  Dovenetel heeft behoefte aan een vochtige, schaduwrijke standplaats maar kan best tegen een ochtend- of avondzonnetje. Zorg voor een goed doorlatende, voedselrijke, compostrijke grond die altijd vochtig is.

  a7b6551175e0d4132f5a43061da3fc73_medium.

  Snoeien Dovenetel

  Dovenetel hoeft niet te worden gesnoeid. In herfst kan het vergeelde loof worden weggeknipt en op de composthoop worden gegooid. Verder kun je de plant af en toe terugsnoeien als verjongingskuur.

  Vermeerderen Dovenetel

  Het is redelijk eenvoudig de Dovenetel te vermeerderen. De uitlopers hebben vaak al wortels en kunnen van de oude plant worden afgesneden. Ook kun je Dovenetel in de zomer gemakkelijk stekken in vochtige grond. Ze wortelen binnen enkele dagen.

  Dovenetel kopen

  De Dovenetel wordt vrij algemeen aangeboden. Er zijn een paar prachtige cultivars te verkrijgen in tuincentra en op het web.

  • Lamium orvala, wilde vorm, groen blad, rozerode bloemen
  • Lamium orvala ‘Album’, lichtgroen blad, witte bloemen
  • Lamium orvala ‘Ochtendnevel’, zachtroze bloemen
  • Lamium orvala ‘Silva’, jong blad met licht zilveren band

  Koningsdovenetel

  Een dankbare grondbedekker met mooie bloemen!

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load