• Schaduwkruid: standplaats, verzorging en vermeerderen van Pachysandra terminalis (Dikkemanskruid)

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  Een van de meest populaire bodembedekkers van Nederland  is het wintergroene Dikkemanskruid of Schaduwkruid.  Hoe verzorg je Pachysandra Terminalis, waar kun je ze het beste planten en hoe kun je Schaduwkruid vermeerderen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Wintergroen, Schaduwplant, Bodembedekker

  Dikkemanskruid of Schaduwkruid

  Dikkemanskruid, ook wel Schaduwkruid genoemd, is een uit Japan afkomstige halfheester behorende tot de buxusfamilie (Buxaceae). Het is een plant die we in het wild aantreffen in loofbossen in  Japan, Korea en China, in valleien en op berghellingen tot een hoogte van 2.000 meter.

  ae7dcec9d00ede251e104b17490c2d2a_medium.

  Etymologie Pachysandra terminalis

  De botanische naam van Dikkemanskruid is Pachysandra terminalis. Het Latijnse Pachysandra  is een samentreksel van het Griekse ‘pachys’ of ‘dik’ en ‘andros’ ofwel ‘mannelijk. De naam verwijst naar de dikke meeldraden, de mannelijke voortplantingsorganen,  van de plant. De soorttoevoeging ‘terminalis’ is Latijn en betekent ‘aan het eind’ en verwijst naar het bladcluster aan het eind van de korte stengel.

  8b5f2bb39e4e6dc7bca65b482d4f973f_medium.

  De Nederlandse naam Dikkemanskruid is vertaald uit het Duits en de naam Schaduwkruid  verwijst naar de standplaats.  In het Engels wordt Dikkemanskruid Japanese pachysandra, Carpet box of Japanese spurge genoemd. In het Frans heet de plant Pachysandre terminale en in Duitsland noemen ze haar Dickmännchen.

  Beschrijving Dikkemanskruid

  Dikkemanskruid is een tot 15 centimeter hoge bodembedekker die groeit vanuit een kruipende wortelstok, en zich zo verspreidt door uitlopers, om op den duur een heel tapijt te vormen. De stengels hebben kruisgewijs twee bladeren per knoop. Het leerachtige blad is wintergroen en glanst, is lancetvormig en getand aan het uiteinde.

  3756c382a6a13e770f01f64a0f1614ea_medium.

  In maart, april en soms nog in mei bloeit Dikkemanskruid in een rechtopstaande aar. Onderaan de aar staan enkele vrouwelijke bloemen en verder omhoog de mannelijke bloemen. Na de bloei verschijnen in september-oktober de bessen.

  Is Pachysandra terminalis giftig?

  Ja, Dikkemanskruid of Schaduwkruid is giftig. Het bevat een aantal giftige componenten en de plant is dan ook niet eetbaar.

   

  Toepassing Dikkemanskruid in de tuin

  Dikkemanskruid is heel geschikt als bodembedekker in  tuinen op het noorden of onder bladverliezende struiken of bomen. Dikkemanskruid is mooi te combineren met andere schaduwplanten zoals Schoenlappersplant, Schuimbloem en Leliegras. In de loop der jaren zijn er een aantal mooie  cultivars gekweekt:

  • Pachysandra terminalis, Dikkemanskruid
  • Pachysandra terminalis 'Green Carpet', goede bodembedekker, mooi donker blad
  • Pachysandra terminalis 'Green Sheen', glimmend groen blad
  • Pachysandra terminalis 'Variegata', bont blad met een witte rand
  • Pachysandra terminalis var. compacta, compact groeiend

  Grond en standplaats Dikkemanskruid

  Dikkemanskruid groeit het liefst op een schaduwrijke plaats met een lichtzure, humusrijke grond. Een plek in de halfschaduw kan maar hoe meer zon des te lichter de bladeren kleuren en dat is niet zo mooi. De grond moet altijd vochtig zijn maar goed gedraineerd omdat. Mulch jaarlijks rondom de Dikkemanskruid om de grond humusrijke te houden. Verder hoeft de plant niet veel te worden bijgemest, maximaal één keer per twee jaar met gedroogde koemest.

  Dikkemanskruid vermeerderen

  Schaduwkruid  vermeerderen is niet moeilijk. Dikkemanskruid is een bodembedekker die zich verspreidt via uitlopers. Vermeerdering vindt dan ook plaats door de planten de scheuren. Ook zijn de planten heel eenvoudig te stekken.

  4410a254f109dd492d07d5b6a99dcb56_medium.

  Hoewel Pachysandra terminalis zaden aan kan maken gebeurt dit in de tuin slechts zelden. De reden daarvoor is dat de bloemen alleen bevrucht kunnen worden door een genetisch verschillende plant van dezelfde soort. Omdat  Dikkemanskruid ongeslachtelijk wordt vermeerderd in kwekerijen zijn de planten genetisch identiek en kunnen elkaar niet bevruchten. Alleen in het wild vinden we nog populaties die een goede zaadzetting hebben.

  Dikkemanskruid

  Dikkemanskruid is een van de mooiste bodembedekkers  voor de tuin.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load