• Dieffenbachia, verzorging, standplaats, planten en vermeerderen van de Dief-van-Bagdad

  Gepost in Kamerplanten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie kamerplanten lees je alles over de bekende Dieffenbachia, de plant met de prachtige bonte, witgroen gevlekte bladeren. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe kun je ze vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent deze kamerplant.

  Tags/labels: RobsKamerplanten, Dieffenbachia

  Dieffenbachia of Dief-van-Bagdad

  Dieffenbachia is een uit het tropisch gedeelte van Zuid-Amerika afkomstig geslacht van meer dan vijftig soorten bloeiende planten uit de  aronskelkfamilie of Araceae en is daarmee familie van bekende kamerplanten zoals de Flamingoplant en de Lepelplant. De plant wordt in de huiskamer vooral gebruikt vanwege haar prachtige, decoratieve blad. Verschillende soorten worden aangeboden. In Brazilië plant men haar bij de voordeur omdat de Dieffenbachia boze geesten afweert. In Costa Rica leeft een bepaalde gifkikker soort, de Aardbeikikker, Oophaga pumilio, die uitsluitend in de Dieffenbachia haar eitjes deponeert.

  7314cfd1d28145ca8a10723abaf3fabb_medium.

  Etymologie Dieffenbachia

  De naam “Dieffenbachia” dankt de plant aan Heinrich Wilhelm Schott, voormalig hoofd van de Schönbrunner Schlosspark van Wenen, die deze plant opdroeg aan zijn hoofdtuinman Joseph Dieffenbach.

  Beschrijving Dieffenbachia

  De Dieffenbachia is een plant met een stevige stengel waaraan twintig tot dertig centimeter lange, brede bladeren groeien met een uiterst decoratief, onregelmatig wit en groentinten, vlekken en stippen patroon. In het wild bloeit de plant met een typische aronskelk bloem, gevolgd door oranjerode bessen, maar in de huiskamer komt dit slecht zelden voor.  

  58357213ea84a36762a8da5d5c02f282_medium.

  Is de Dieffenbachia Giftig?

  Het melkachtige sap van alle delen van de Dieffenbachia is zeer giftig en kan sterke allergische reacties oproepen, als het in wondjes terecht komt of in de ogen. Het sap is giftig bij inname en de plant bevat geen eetbare delen. Pas op met Dieffenbachia bij zowel kinderen als huisdieren.

  Standplaats en verzorging Dieffenbachia

  Dieffenbachia is een plant die een voorkeur heeft voor indirect zonlicht. Zet de plant een meter van het raam af, op het noorden, oosten of westen, of in een badkamer achter een matglas. Als tropische plant houdt ze niet van koude voeten, dus zet haar liever niet op de grond maar op een tafeltje.

  Dieffenbachia snoeien

  Onder de juiste omstandigheden kan deze plant vrij groot worden. De plant wordt dan topzwaar en de oudste (onderste) bladeren vallen na verloop van tijd van de plant af. Snoei verjongd de plant. Snij een stengel gerust terug tot vijftien centimeter. De top kan worden gestekt. Draag bij voorkeur latex wegwerp handschoenen tijdens het snoeien.

  6062f85572417d28fb80d4f55f36da40_medium.

  Planten en bemesting Dieffenbachia

  De Dieffenbachia kan het beste in twee delen gewone kamerplantengrond met één deel perliet worden geplant. Op de bodem van de bloempot leg je een laagje potscherven. Bemest de Dieffenbachia, alléén in de groeiperiode, twee keer per maand met een vloeibare kamerplantenmest. Verpot de plant jaarlijks, waarbij je een groot deel van de potgrond vervangt door nieuwe. Dieffenbachia is geschikt voor hydrocultuur.

  Temperatuureisen Dieffenbachia

  De Dieffenbachia is een tropische plant die op kamertemperatuur moet worden gehouden. De minimumtemperatuur bedraagt ongeveer 15 graden Celsius. Van juni tot en met augustus kan de plant buiten worden gezet.

  Water geven en sproeien Dieffenbachia

  De Dieffenbachia is een plant die altijd vochtig, maar nooit te nat mag staan. In de winter hebben ze niet meer dan één keer per week water nodig en in de zomer twee keer per week. Sproei de plant wekelijks met regenwater. Het is belangrijk de bladeren regelmatig af te nemen met een zachte spons met regenwater. Zo glimmen de bladeren mooi.

  Ziektes Dieffenbachia

  Een Dieffenbachia heeft niet zo snel last van ziektes. Het grootste gevaar is te veel water geven waardoor de wortels rotten en een plek op de tocht. In dan geval willen spint, wolluis en trips wel eens last geven.

  be80092c29984c78bd43837cbf756fde_medium.

  Dieffenbachia vermeerderen

  De Dieffenbachia kan het worden vermeerderd door middel van stekken, een bezigheid die je het beste kunt doen in het voorjaar, als het groeiseizoen begint. Snij de stekken (stukken stam van ongeveer 15 centimeter) schuin af, verwijder alle bladeren behalve het bovenste, doop ze in stekpoeder en zet ze in gewone zaai- en stekgrond. Ze wortelen binnen zes weken. Je kunt Dieffenbachia ook zaaien, mits je zaad hebt. Ook zaaien kan het beste in het voorjaar worden gedaan.

  Dieffenbachia kopen

  De Dieffenbachia is te koop in tuincentra op de kamerplanten afdeling en is daarnaast verkrijgbaar in bloemen- en plantenzaken. Ook worden ze af en toe bij supermarkten aangeboden. De volgende cultivars en hybriden zijn heel mooi:

  • Dieffenbachia amoena 'Tropic Snow', compact groeiend, groen blad met wit hart
  • Dieffenbachia maculata 'Camille' , groen blad met crèmekleurig kart
  • Dieffenbachia 'Compacta', compact groeiend, groen blad met witte vlekken
  • Dieffenbachia 'Green Magic', groen blad met brede witte nerf.
  • Dieffenbachia 'Honeydew', goudgeel blad met dunne groene rand
  • Dieffenbachia 'Snow', groen blad met crèmekleurige puntjes
  • Dieffenbachia ‘Tiki’, zilver blad met groene accenten

  Waarom kamerplanten?

  Kamerplanten zijn belangrijk voor mensen. Ze zetten koolstofdioxide om in zuurstof waardoor je concentratie- en leervermogen toeneemt. Ze scheiden stoffen af die schimmels en virussen doden waardoor we minder ziek zijn. Planten zuiveren de lucht van giftige stoffen zoals benzeen, formaldehyde en ammonia. Ze verhogen de luchtvochtigheid waardoor je minder last hebt van droge huid, ogen en lippen. Het kijken naar planten is goed voor de bloeddruk en vermindert de stressniveaus in ons lichaam.

  Dieffenbachia en Feng Shui

  De Dieffenbachia is volgens de Feng Shui leer een plant waarvan de zilverkleurige variëteiten zoals Dieffenbachia ‘Tiki’ in huis  moet worden gezet. Deze Dieffenbachia bladeren lijken op papiergeld en brengen de bezitter daarom welvaart.

  Dieffenbachia

  Een van prachtig blad voorzien kamerplant.

  Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load