• Diamantgras, standplaats, verzorging, snoeien en vermeerderen van Calamagrostis brachytricha

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over het siergras, Diamantgras, Calamagrostis brachytricha met haar mooie zilverkleurige, naar purper verkleurende bloeiaren. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien en vermeerderen van Diamantgras en wat zijn de beste soorten Diamantgras om te kopen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Siergras, PrairiePlant, Calamagrostis

  Diamantgras

  Diamantgras is een decoratief siergras uit de grassenfamilie of Poaceae. Het geslacht Calamagrostis kent ongeveer 350 soorten. Diamantgras, Calamagrostis brachytricha, is een uit Oost-Azië afkomstig gras dat als siergras in onze tuinen wordt aangeplant. In het wild groeit deze grassoort in vochtige weides die soms onder water staan en in vochtige bossen met een open structuur.

  Etymologie Calamagrostis brachytricha

  De botanische benaming van Diamantgras is Calamagrostis brachytricha. De geslachtsnaam ‘Calamagrostis’ is samengesteld uit de Griekse woorden ‘Kalamos’ of ‘riet’ en ‘agrostis’ of ‘gras’, de naam betekent dus ‘rietgras’, een verwijzing naar de rietachtige vorm van deze grassen.

  De soortnaam ‘Brachytricha’ is samengesteld uit het Latijnse ‘brachy’ of ‘kort’ en ‘tricha’ of ‘met haar’ en betekent dus ‘met kort haar’. Soms wordt de oude botanische naam Stipa brachytricha nog gebruikt.

  In het Engels wordt Diamantgras aangeduid met de naam ‘Korean Reed Grass’, in het Frans wordt de plant ‘Herbes aux diamants’ genoemd en in het Duits ‘Diamant-Gras’. De Nederlandse naam Diamantgras heeft te maken met de wijze waarop de dauwdruppels in de aren oplichten in de morgenzon: als kleine diamantjes.

  Beschrijving Diamantgras

  Diamantgras is een polvormende plant. Uit dikke wortels groeit de plant met lange, smalle, overhangende bladeren die spits toelopen. In de nazomer verschijnen de prachtige bloeiaren die aanvankelijk zilvergrijs zijn. De totale lengte bedraagt zo’n 80 tot 120 centimeter. In de herfst verkleuren de bladeren en de pluimen waardoor Diamantgras ook in de winter heel mooi is.

  Is Diamantgras winterhard

  Diamantgras is winterhard tot een temperatuur van ongeveer -18 graden Celsius.

  Toepassing Diamantgras in de tuin

  Het was de Nederlandse tuinarchitect Piet Oudolf die als eerste het siergras een vaste plek in de tuinborder gaf.

  Siergras geeft niet alleen structuur en beweging maar de krachtige stengels zorgen er bovendien voor dat andere planten steunen vinden en niet zo gemakkelijk omverwaaien.

  Diamantgras is een breed toepasbare tuinplant. Zo kan de plant als solitair worden geplant in een bloeiende border maar ook als groepsbeplanting geeft Diamantgras een prachtig effect. Op een wat open plek met wind is het effect van de wuivende aren magisch. Dezelfde aren kunnen ook worden in droogboeketten worden gebruikt.

  Diamantgras is fantastisch om te combineren met Echinacea of Zonnehoed, IJzerhard, Gele reuzenscabiosa en Pampasgras.

  Standplaats, verzorging en planten Diamantgras

  Diamantgras is een gemakkelijke tuinplant die op vrijwel elke grondsoort, van zand tot klei, goed groeit, maar heeft een voorkeur voor een voedselrijke, humus houdende bodem. De beste standplaats van Diamantgras in Nederland of België is in de zon maar deze grassoort kan, als een van de weide siergrassen, behoorlijk wat schaduw aan. De grond dient altijd vochtig te zijn. Plant Diamantgras bij voorkeur in het voorjaar of in het najaar tijdens een regenachtige periode. In andere periodes zorgen voor voldoende water in de eerste maanden.

  Diamantgras snoeien

  In het voorjaar, net voor het uitlopen van nieuwe grashalmen, dient Diamantgras te worden teruggesnoeid tot een hoogte van ongeveer zes centimeter. Doorgaans is dit in de periode begin maart tot halverwege april. In het najaar snoeien kan ook maar dit gras is ook ook mooi in de winter.

  Diamantgras vermeerderen

  Diamantgras is goed te scheuren. Gebruik hiervoor een scherpe spade. De beste periode is eind april als de grond voldoende warm is en het gras net begint uit te lopen. Zaaien van Diamantgras is ook vrij eenvoudig. Laat de zaden een uur in water liggen vóór het zaaien. Zaai in de periode april - mei in gewone zaai- en stekgrond, die niet mag uitdrogen. De zaden ontkiemen binnen vier weken. Zorg ervoor dat de zaailingen goed vochtig blijven.

  Calamagrostis brachytricha kopen

  Diamantgras is gelukkig steeds beter verkrijg in webshops en soms ook in tuincentra. Er zijn geen cultivars of hybriden.

  Diamantgras

  Decoratief en speels, bijzonder mooi in de dauw met een ochtendzonnetje.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten. Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load