• De Valse Roos van Jericho, geschiedenis, verzorging en weetjes

  Gepost in Kamerplanten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  Een bijzondere plant als onverwoestbare overlevingskunstenaar. In dit artikel lees je alles over de Roos van Jericho of Opstandingsplant, Selaginella lepidophylla, een curiositeit van een plant die na jaren van droogte weer tot leven komt: geschiedenis, verzorging en weetjes.

  Tags/labels: RobsKamerplanten

  Roos van Jericho of Opstandingsplant

  De Roos van Jericho is een primitieve, laagblijvende, varenachtige sporenplant uit de Selaginellafamilie. De plant is bijzonder door het feit dat ze helemaal kan uitdrogen om daarna jarenlang in die toestand te blijven zonder te sterven. Nadat je de plant natmaakt zal deze zich binnen enkele uren helemaal openvouwen en weer groen worden.

  Etymologie Selaginella lepidophylla

  De wetenschappelijke naam van de Valse Roos van Jericho is ‘Selaginella lepidophylla’. Als synoniem wordt Lycopodium lepidophyllum gebruikt. De plant is in 1883 wetenschappelijke beschreven door William Hooker en Robert Greville. De geslachtsnaam ‘Selaginella’ is het Latijnse verkleinwoord voor ‘Selaga’, de oude Romeinse naam voor de Sabijnse jeneverbes. Het is het enige geslacht uit de Selaginellafamilie of Selaginellaceae. De soortnaam ‘lepidophylla’ is opgebouwd uit het Griekse ‘lepis’ of ‘schilfer’ en ‘phúllon’ of 'blad'. De naam is een verwijzing naar de wijze waarop de bladeren verbrokkelen als je de plant in droge toestand vastpakt.

  Wederopstanding

  In droge toestand groeit de plant niet. Normaal gaan planten al dood vanaf ongeveer tien procent vochtverlies, de Roos van Jericho niet. De truc die de plant daarbij gebruikt is dat ongeveer 20% van de droge massa bestaat uit een speciaal soort suiker, trehalose. Deze suiker beschermt de cellen van de plant tegen de gevolgen van uitdroging. Zodra je de plant onderdompelt en zich laat volzuigen met water, spreidt deze zich uit en wordt weer binnen enkele uren groen om vervolgens te beginnen te groeien. Gebruik bij voorkeur regenwater. Zelf zet ik de plantjes elke jaar in de zomer een keer buiten in de regen om ze na enkele dagen weer te laten opdrogen.

  Weetjes Roos van Jericho

  1. De meeste planten sterven al nadat ze tien procent van hun vocht verliezen. De Roos van Jericho kan volledig uitdrogen en zelfs na vijftig jaren van droogte, na een regenbui, weer tot leven komen.

  2. Het proces van verdorren en zich oprollen en daarna bij nat worden weer opengaan, kan zonder problemen honderden keren worden herhaald.

  3. Van de plant kan thee worden gezet. Deze thee zou, volgens de volksgeneeskunde, werkzaam zijn bij een zere keel en verkoudheid. Daarnaast heeft deze thee diuretische eigenschappen: je gaat ervan plassen.

  4. De Roos van Jericho wordt in het wild gevonden in de Chihuahuawoestijn die aan de twee zijden van de Mexicaans-Amerikaanse grens ligt.

  5. Volgens de Santería religie van Cuba en Puerto Rico is het verstandig om deze plant op je lichaam te dragen of in een van de zakken van je kleren te stoppen. De plant absorbeert negatieve energie.

  6. Behalve deze plant zijn er nog twee planten die Roos van Jericho worden genoemd, namelijk de Opstandingsplant Anastatica hierochuntica en Pallenis hierochuntica. Daarom noemen we Selaginella lepidophylla ook wel de Valse Roos van Jericho.

  7. In het Spaans wordt de naam Flor de piedra of Steenbloem gebruikt.

  8. De missionarissen gebruikten deze plant om aan de indianen het concept van wedergeboorte uit te leggen. Deze toepassing leidde tot de namen resurrectieplant of wederopstandingsplant voor de Ross van Jericho.

  9. Deze plantvorm is al heel oud en stamt uit het Cambrium tijdperk, met andere woorden deze levensvorm is al meer dan vijfhonderd miljoen jaar oud.

  10. Veel van de planten die verkocht worden zijn al zo oud (met andere woorden al zo lang droog) dat ze dood zijn. Ze worden dan even groen, maar komen niet meer echt tot leven.

  Roos van Jericho kopen.

  De Roos van Jericho wordt in gedroogde vorm verkocht. In deze vorm kan de plant gemakkelijk via het web worden gekocht. Als curiositeit is het leuk om aan iemand te geven. Voor kinderen is het leuk om een van de wonderen der natuur in actie te zien.

 • End of content

  No more pages to load