• Pauwen houden, verzorging en kweek

  Gepost in Moestuin - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel lees je mijn ervaringen met over pauw, de vogel met de honderd ogen, hoe je ze moet houden, verzorgen en kweken, wat is de broedtijd van pauwen, hoeveel plaats ze nodig hebben en tal van feitjes en weetjes over de pauw.

  Tags/labels: RobsGemakkelijkeMoestuin, RobsHuisdieren, Pauw

  De pauw

  De pauw is een van de mooiste vogels ter wereld.  Mijn oudste herinnering aan pauwen gaat terug naar een pauw die ik in een dierentuin zag rond paraderen terwijl wij aten. Ik was zes jaar oud en zwaar onder de indruk van de verenpracht en de intimiderende grootte van de pauwen. De pauw is een betrekkelijk grote hoenderachtige, behorende tot de familie der phasianidae of fazantachtigen, waarvan de mannelijke exemplaren bekend staat om hun prachtige iriserende staartveren, ze hebben er wel 150, en het gracieuze kroontje op het hoofd. Ze hebben opvallende strepen rondom de ogen.

  539acaf6e7f0a73a97a4f5579ee09de0_medium.

  Oorspronkelijk komen pauwen uit de oerwouden van tropisch Azië en Afrika. Pauwen wegen vier tot zes kilogram en de totale lengte, inclusief de staart, bedraagt zo’n anderhalve meter. Ruim 60 procent van die anderhalve meter is echter voorbehouden aan de staart.

  Er zijn drie soorten pauwen

  • de Blauwe pauw, wetenschappelijke naam: Pavo cristatus
  • de Groene pauw, wetenschappelijke naam Pavo muticus
  • de Congo pauw, wetenschappelijke naam Afropavo congensis

  49fad90cf2c2e32c14e68365366abe17.jpg

  Daarnaast zijn er door onderlinge kruisingen nieuwe varianten gekweekt. Een daarvan is de witte pauw. De witte pauw is in tegenstelling tot wat veel mensen denken geen albino. De witte pauw heeft namelijk blauwe ogen terwijl albino’s rode ogen hebben.

  Culturele betekenis van de pauw

  Voor hindoes is de pauw, Mayura, al eeuwenlang een heilige vogel en ook zijn veren worden als heilig beschouwd. Ook voor  de Grieken was de pauw, door Alexander vanuit Perzië meegebracht, een heilige vogel.

  Volgens de Griekse mythologie waren de ‘ogen’ op de staart er door de godin Hera op aangebracht als herinnering aan de door Hermes gedode reus Argos, de reus met de honderd ogen aan wie we de uitdrukking iemand met Argus ogen bekijken hebben te danken.

  Pauwen werden binnen het Christendom  gezien als symbool van onsterfelijkheid. Men meende namelijk dat pauwenvlees niet kon bederven en dat pauwen giftige slangen eten. De prachtige staart van de mannetjes die elk jaar opnieuw groeit maakte de pauw tot symbool van vernieuwing en wederopstanding.

  Pauwen en koningen

  Pauwen zijn al duizenden jaren verbonden aan koningshuizen. Niet alleen werden pauwen in de parken van koningen en koninginnen gehouden, de veren werden gebruikt om hun koninklijke hoeden te versieren.

  8fb8f18da161ee01852eb58b9a6153cf_medium.

  Niet voor niets kennen we in het Nederlands de uitdrukking zo trots als een pauw. In India lieten de heersers zich door slaven koelte toewuiven met pauwenveren. De  oude Perzen hadden een pauwentroon voor hun heersers.

  Pauwen kopen

  Voor je een Pauw koop dien je een paar zaken te bedenken. Ten eerste het zijn grote vogels, hele grote vogels. Ten tweede ze kunnen ruim twintig jaar oud worden. Ten derde het zijn lawaaierige vogels.

  3db2e13d1db5b0ea11e1f899f6c762cc_medium.

  Zeker in de aanloop naar het broedseizoen kunnen mannenpauwen hele nachten schreeuwen. Een goede dierenarts kan dit met een operatie verhelpen maar dat is niet echt diervriendelijk. Denk daar over na voor je een pauw koopt. Koop pauwen het liefst als ze jong zijn, maximaal één tot twee maanden. De meest gehouden pauwen zijn de blauwe pauwen. Groene pauwen zijn niet winterhard en Congopauwen kom je alleen tegen in dierentuinen.

  Pauwen houden en verzorgen071029bd52d4876166aeb8d76eb48d4f_medium.

  Pauwen zijn zoals gezegd behoorlijk grote vogels. Wil je ze in een volière houden dan dient deze behoorlijk groot te zijn: minimaal vijf bij tien meter en twee meter hoog.

  Pauwen lopen echter liever door de tuin en blijven daar ook, nadat ze wat training hebben gehad. Zorg in elk geval voor een groot nachthok met een kleine ren. Laat ze daar de eerste maand verblijven. Daarna kunnen ze de tuin in. Ze zullen vaak slapen in bomen maar het eerste jaren moeten ze echt in het nachthok slapen.  

  Pauwen zijn omnivoren die tal van planten, bloemen, bessen, granen en insecten eten. Ook kleine muizen, reptielen en amfibieën zullen ze eten. Grit een fijne kiezel moet altijd beschikbaar zijn en verder is voer voor hoenderachtigen heel geschikt. Vul dit aan met bessen, fruit en gras. Verander niet te vaak van voeding want daar zijn pauwen gevoelig voor. Pauwen kun je het beste jaarlijks ontwormen. Verder kun je ze beter niet met andere hoenderachtigen samenhouden om ziektes te voorkomen.  

  Pauwen kweken

  82d627e228d3f9416f0cb397a9b29a54.jpg

  Pauwen kunnen wel dertig jaar oud worden en zijn langzame voortplanters. Een haan heeft meerdere vrouwtjes nodig om een favoriet uit te kiezen en zal alleen met dat vrouwtje paren.

  Het geslachtsonderscheid is bij pauwen heel gemakkelijk de mannetjes zijn prachtig gekleurd en hebben een mooie staart. De staart van de mannetjes ontwikkeld zich echter in de loop der jaren. De sleepstaart met de honderd ogen komt pas in het vierde levensjaar tot ontwikkeling en daarna duurt het nog enkele jaren voordat de staart zijn volledige grootte bereikt. Ze kunnen dan wel 150 staartveren hebben. De vrouwtjes zijn voornamelijk bruin.

  Een pauwenlegsel, meestal in een ondiep kuiltje in de tuin, bestaat uit twee tot vier crèmekleurige eieren die na bijna een maand broeden uitkomen. 

  De jonkies moeten de eerste tijd in het nachthok worden ondergebracht want ze zijn niet echt sterk en kunnen door langdurige regen onderkoeld raken. Mannelijke exemplaren zijn pas na zes jaar volledig volgroeid, de vrouwtjes na drie jaar.

  70bd53a40e5894c30db24f6516a1fa76_medium.

  De Pauw

  De pauw is een prachtige vogels maar alleen geschikt voor mensen met een grote tuin en tolerante buren.

  Uit de gemakkelijke moestuin reeks:

  Kweken en telen van aalbes en zwarte besaardappelenaardbeienabrikozenandijvieBlauwe HoningbesBlauwe bes,  druivenkiwi’skakikruisbessenpreipruimenrabarberrode peperssugar snapstomatenuienvijgenwalnoten.

  Kweken en telen van basilicumcitroenmelissehysoplauriermuntkomkommerkruidrozemarijnsalie en tijm.

  Tevens algemene artikelen over kweken en telen van groententuinkruidenkleinfruit en over groenbemestingdaktuinvierkante meter tuinzaaienverticaal tuinierenwindow farmingmulchen en compost maken. Artikelen over het houden en verzorgen van honingbijenganzenkippenkonijnen en pauwen.

  Artikelen over het bestrijden van bladluisslakkenwolluis en schildluis.

 • End of content

  No more pages to load