• Daslook: standplaats, verzorging en vermeerderen van Allium ursinum

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  Niets ruikt zo indringend als onze inheemse plant Daslook, Allium ursinum. Hoe verzorg je Daslook, waar kun je ze het beste planten en hoe kun je Allium Ursinum vermeerderen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, RobsMoestuin, Allium

  Daslook

  Daslook is een plant uit de lookfamilie (Alliaceae), familie van bekende planten uit de moestuin, zoals ui, prei en knoflook. Het is een plant die in wild groeit in Nederland. We vinden Daslook vooral in oude loofbossen met een vochtige, kalkhoudende en humusrijke grond, zoals in het Bunder- en Elsloërbos. Ik vond ze ook in de Keukenhof en in in grote getale in .

  Is daslook giftig?

  Alle delen van de plant zijn eetbaar, de bloemetjes, de blaadjes en de knolletjes. De blaadjes en de knolletjes worden meegekookt in stoofgerechten en de bloemetjes kun je in salades eten. Ook kun je er een lekkere pesto van maken. De smaak lijkt erg op die van knoflook.

  87cc3dc69111da9e4828ebd9d9465b10_medium.

  Is Daslook gezond?

  De medicinale eigenschappen van Daslook en de positieve invloed op de gezondheid in zijn algemeenheid zijn al duizenden jaren bekend. Daslook is heel gezond.

  Etymologie Allium ursinum

  De botanische naam van Daslook is Allium ursinum. De geslachtsnaam Allium is afgeleid van de Latijnse naam voor knoflook: “Allium”. De soorttoevoeging ursinum is afgeleid van het Latijnse “ursus” of “beer” en verwijst naar het feit dat beren de planten soms opgraven om de knolletjes te eten. 

  In het Engels wordt Daslook Ramson of Bear's Garlic genoemd. In het Frans heet de plant L'ail des ours  maar wordt ook Ail des bois genoemd. In Duitsland noemen ze haar Bärlauch. De Nederlandse naam daslook is een samentreksel van “das” en van “look”. Het lijkt erop dat het eerste gedeelte, das, een foutieve vertaling van beer is.

  3024e400507b9f748da4e083a45dba9c_medium.

  Beschrijving Daslook

  Daslook is een knolgewas dat groeit vanuit een langwerpig bolletje. De plant heeft gewoonlijk twee tot drie lancetvormige bladeren die zo’n dertig centimeter lang zijn en vier centimeter breed. In de periode mei - juni verschijnen de driehoekige bloemstengels met aan het uiteinde de typerende bolvormige bloemschermen met stervormige, witte bloempjes. Als daslook bloeit, ruikt de hele omgeving naar knoflook. 

  62bd8851afb7f37799c6d8a380245bc1_medium.

  Toepassing Daslook in de tuin

  Daslook is heel geschikt als plant onder struiken en bomen. Ook is de plant heel geschikt voor de moestuin voor blad, bloem en knolletjes, als er maar vochtige, humusrijke en kalkrijke grond is. Dat geeft de beste smaak. 

  Grond en standplaats Daslook

  Daslook groeit het liefst onder een bladverliezende boom, op een vochtige plek. Laat de bladeren die in het najagen liggen zodat ze kunnen worden verteerd door aardwormen. Deze zetten de bladeren om in humus en dat is voldoende voeding voor Daslook.

  3ef76d751635b780ea62693c033c53fd_medium.

  Daslook vermeerderen

  Daslook kan gezaaid worden bij een temperatuur van ongeveer 20 graden Celsius. Gebruik gewone zaai- en stekgrond en bedek de zaadjes slechts licht. Binnen twee tot vier weken komen de jonge plantjes te voorschijn. Het is ook eenvoudig om na de bloei de planten op te graven en daarna de bolletjes los te maken van elkaar.

  Daslook

  Daslook is een lekker ruikend gewas, voor de siertuin en de moestuin.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

   

 • End of content

  No more pages to load