• Dahlia, standplaats, planten, verzorging, overwinteren en vermeerderen

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over de Dahlia, een knolgewas dat van de zomer tot in het najaar uitbundig en kleurrijk bloeit. Wat is de beste standplaats, hoe Dahliaknollen planten, verzorging en vermeerderen van de Dahlia. Wat is de bloeitijd en welke ziekten kent de Dahlia. Hoe kun je Dahliaknollen overhouden.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Dahlia, Knolgewas, Borderplant, Bijenplant

  Dahlia

  3a400254dd80c39128ca4fea845ae193_medium.

  De Dahlia is een uit Mexico, Guatemala en Belize afkomstig knolgewas dat wordt geteeld om zijn grote, kleurrijke bloemen. Er zijn 42 soorten Dahlia’s waarvan meer dan 20.000 hybriden zijn gekweekt. De oorspronkelijke inwoners van Centraal-Amerika kweekten de Dahlia als voedselbron, de wortels van bepaalde soorten smaken als zoete aardappelen, en voor medicinale doeleinden zoals tegen epilepsie. De holle stengels van de Dahlia werd gebruikt voor waterpijpen. Einde achttiende eeuw vond de Dahlia, via de Spaanse overheersers van Mexico, zijn weg naar Europa.

  Etymologie Dahlia

  De botanische naam Dahlia is een eerbetoon aan de Zweedse botanist Anders Dahl, een student van Linnaeus.

  De Dahlia was immens populair in de in de jaren zestig toen ze in elke tuin te vinden waren. In de periode daarna nam de populariteit af maar was er een groepje fanatici dat stug doorging met het kweken van nieuwe hybriden met steeds mooiere bloemen. Momenteel is er sprake van een echte revival waarbij de Dahlia weer massaal wordt aangeplant in de zomermaanden.  De beste plek om Dahlia’s te zien is de “National Dahlia Collection” in Cornwall, Verenigde Koningrijk

  ef0b305dc5d01593af4c7d7de8683334_medium.

  Beschrijving Dahlia

  De Dahlia is een plant die groeit vanuit knollen, feitelijk verdikte wortels. Van daaruit groeit de plant omhoog met lange holle stengels. De bladeren verschillen nogal per Dahlia. Er is een grote variëteit in bloemen, zo heb je onder meer de:

  • Anemoonbloemige Dahlia
  • Bishop en pioenbloemige Dahlia
  • Cactus Dahlia
  • Enkelvoudige Dahlia
  • HalskraagDahlia
  • Ster Dahlia
  • Waterlelie Dahlia

  Toepassing Dahlia in de tuin

  Dahlia worden veel als snijbloem aangeplant. Het echt een plant voor de bloeiende plantenborder, vooral omdat ze zolang kleur geven aan de tuin. Dahlia’s zijn mooi te combineren met bijvoorbeeld IJzerhard, Zonnehoed, Gele Reuzenscabiosa en Monnikskap.

  Mooie Dahlias zijn bijvoorbeeld:

  • Dahlia cafe au lait
  • Dahlia chat noir
  • Dahlia imperialis
  • Dahlia karma choc
  • Dahlia moonfire

  Standplaats en planten Dahliaknollen

  De Dahlia heeft een zonnige standplaats nodig. Enkele uren schaduw kan nog maar bij te weinig zonlicht gaat de Dahlia lelijke, slappe scheuten produceren en bovendien bloeit de plant minder goed. De grond moet vochthoudend en tegelijkertijd goed gedraineerd zijn. Het beste is een combinatie van grove zand en compost, half om half, gecombineerd met tien procent gedroogde koemest.

  Het planten van de Dahliaknollen dient plaats te vinden vanaf begin april tot begin mei, zolang de vorst maar uit de lucht is. Graag de knollen op een diepte van tien centimeter, zodat ze met een laagje van ongeveer vijf centimeter bedekt zijn.  De plantafstand is ongeveer dertig  centimeter tussen de knollen.

  Verzorging Dahlia

  De Dahlia mag niet uitdrogen. In droge tijden heeft de plant  daarom extra water nodig in de vorm van gieten of sproeien. Omdat de Dahlia drie tot vijf maanden achter elkaar bloeit, is voldoende bemesting noodzakelijk. Zelf gebruik ik elke twee weken vloeibare bemesting.

  41a1c44f3ba5a85414068e427351d070_medium.

  Vooral de hogere Dahlia’s en Dahlia’s met grote, zware bloemen moeten gesteund worden omdat ze ander bij wind en regen omvallen. Hiervoor zijn de bekende plantenringen beschikbaar maar die zijn wat lelijk. Zelf gebruik ik ook wel gesnoeide takken van struiken, die ik in de grond steek, rondom de Dahlia. Dat ziet er natuurlijk uit en in de winter gooi e ze gewoon op de composthoop.

  Ziektes Dahlia’s

  Dahlia’s hebben, vooral als ze net uit de grond tevoorschijn komen, nogal eens last van slakken. Lees hier alles over slakken bestrijden. De bladeren hebben ook last van trips en bladluizen. Daarnaast slaan schimmels soms toe in koude en natte zomers.

  Is de Dahlia winterhard?

  Nee, de Dahlia komt uit gebieden waar het nooit vriest en overleeft een Nederlandse winter dan ook niet, ook niet met een dikke mulchlaag.

  44cd603426ea2c4d678cbe8dbc8ff722_medium.

  Dahlia overwinteren

  Direct na de eerste nachtvorst dien je de Dahliaknollen uit de grond te halen om ze vorstvrij te overwinteren. Gebruik een riek. Knip de stengels af en schep ze voorzichtig uit de grond. Schud de grond er zoveel mogelijk vanaf en laat de knollen enkele dagen opdrogen opeen stuk krantenpapier. Schud dan nogmaals eventuele resterende grond van de knollen af. Je kunt de knollen bewaren in turfmolm of in kranten, die je in een open kratje legt. Stapel ze niet teveel op elkaar. Je hoeft ze geen water te geven in de winter. Kijk wel regelmatig, ongeveer één keer per maand, of er geen knollen zijn die rotten. In dat geval dien je ze meteen te verwijderen.

  fd3bfff0cbd880734d66257b328f3342_medium.

  Vermeerderen Dahlia

  Er zijn verschillende manieren om een Dahlia te vermeerderen. Je kunt Dahlia’s zaaien. Het leuke van zaaien is dat de uitkomst onvoorspelbaar is. Wil je echter precies dezelfde plantjes als de moederplant, dan is deze wijze niet geschikt. Buiten zaaien kun je de Dahlia vermeerderen door de oude knollen te delen. Je doet dit door ze met een mes splitsen in delen. Dit delen mag pas plaatsvinden als de bollen in het voorjaar (april) uitlopers hebben. Elk deel dient één of meer uitlopers te hebben.

  De methode om veel nieuwe planten te krijgen is stek. Dit is de favoriete wijze van vermeerderen door kwekers. Ook hier laat je de knollen weer uitlopen. Zodra de scheuren ongeveer tien centimeter lang zijn snij je ze af, met een stukje van de wortel erbij. Dit deel doop in stekpoeder. Zet de daarna in stekgrond in een stekkastje, in huis. Na twee tot drie weken wortelen de scheuten en nog een twee weken later kun je ze individueel uitplanten in potjes.

  De Dahlia

  Een magistrale bloem die terecht weer populair is.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten. Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load