• Croton, verzorging, standplaats, planten en vermeerderen van Codiaeum variegatum

  Gepost in Kamerplanten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie kamerplanten lees je alles over de bekende Croton, Codiaeum variegatum ,de plant met de prachtige bonte, bruin-rood-groen-geel gevlekte bladeren. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe kun je ze vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent deze kamerplant.

  Tags/labels: RobsKamerplanten, Croton

  Croton of Codiaeum

  Croton is een uitgebreid geslacht van bloeiende planten, struiken en bomen uit de wolfsmelkfamilie of Euphorbiaceae, waarvan de zogenaamde crotonolie, die wordt gewonnen uit de zaden, vroeger werd gebruikt als purgeermiddel. Het geslacht werd voor het eerst beschreven door Georg Eberhard Rumphius. Codiaeum variegatum, de Croton die we veel in de Nederlandse en Belgische huiskamers aantreffen, groeit van nature in Indonesië, Maleisië en Australië waar we de plant aan bosranden vinden en in struikgewas. Soms wordt de plant aangeduid met de naam Wonderstruik.

  613c0545cc656c40e729593e04509b58_medium.

  Etymologie Croton, Codiaeum variegatum

  De botanische benaming voor de Croton is Codiaeum variegatum, al wordt de plant ook wel aangeboden onder de naam Croton variegatum. De naam “Croton” is afgeleid van “krotōn”, de Griekse naam voor de wonderolieboom of Ricinus communis. De geslachtsnaam “Ricinus” is Latijn voor “teek” en dat brengt ons weer terug bij onze “Croton”, de vruchtjes lijken sterk op teken. De Latijnse geslachtsnaam “Codiaeum” is waarschijnlijk afgeleid van de Maleise naam voor de plant, “kodiho” al is er ook een verklaring dat de naam is afgeleid van het Griekse “kodeia” of “hoofd” omdat van de bladeren van de Croton lauwerkransen werden gemaakt die op het hoofd werden gedragen. De soortnaam “variegatum” is afgeleid van het Latijnse “variegatus” ofwel “bont, gevlekt, veelkleurig”, wat zijn oorsprong vindt in “varius” ofwel “gevlekt, veranderend, variëren” en “agere” ofwel “doen, uitvoeren”.

  Beschrijving Croton

  De Croton is een maximaal drie meter hoge struik met dikke, leerachtige, glanzende bladeren die ovaal tot lancetvormig zijn en met een afwisselende bladstand aan de stengels groeien. De bijzondere bladeren zijn bont gekleurd in de kleuren bruin. groen, geel, wit, roze, oranje  en rood. Er zijn echter tal van cultivars van gekweekt met bijzondere bladvormen en kleuren. Een enkele keer komt de plant tot bloei in Nederland waarbij vande bladoksel de bloemstengels ontstaan. Er zijn witte, mannelijke en geelwitte, vrouwelijke bloemen die op aparte bloemstengels staan. Vaak is de plant eenhuizig en maakt uitsluitend mannelijke of uitsluitend vrouwelijke bloemen aan. Alleen uit de vrouwelijke bloemen kunnen de kleine bruinrode besjes ontstaan

  c2f51d00f6186447f1bed12516417e62_medium.

  Is de Croton Giftig?

  Het melkachtige sap van alle delen van de Croton is giftig en kan sterke allergische reacties oproepen, als op de huid terecht komt of in de ogen. Het sap is giftig bij inname en de plant bevat geen eetbare delen.

  Standplaats en verzorging Codiaeum

  Codiaeum heeft een zo licht mogelijke standplaats nodig. Zon in de ochtend of avond is geen probleem. Op donkere plekken groeien ze niet zo goed. Vanaf juni tot in augustus kunnen deze planten kunnen deze planten buiten in de tuin worden gezet of op een balkon.

  Weetje

  Thomas Edison was zo’n grote fan van de Croton dat hij allerlei variëteiten ervan kweekte in de tuin van zijn winterverblijf in Florida. Er is ook een Croton naar hem vernoemd.

  Croton snoeien

  Onder de juiste omstandigheden kan deze plant vrij groot worden. Om de grootte te beperken kun je de plant jaarlijks snoeien. Dit snoeien zorgt er tevens voor dat de plant meer vertakt en daardoor wat voller wordt.

  b221c34f0041f05da06866007c9c31d4_medium.

  Planten en bemesting Codiaeum

  De Codiaeum kan het beste in gewone kamerplanten grond worden geplant. Sommige mensen gebruiken palmengrond. Op de bodem van de bloempot leg je een stevige laag potscherven. Bemest de Croton, maar alléén in de groeiperiode, twee keer per maand met een vloeibare kamerplantenmest. Verpot de plant elke twee jaar, waarbij je een deel van de potgrond vervangt door nieuwe. Croton is geschikt voor hydrocultuur.

  Temperatuureisen Codiaeum

  De Croton is een tropische plant die gewoon op kamertemperatuur moet worden gehouden. De minimumtemperatuur bedraagt ongeveer 15 graden Celsius.

  Water geven en sproeien Codiaeum

  De Codiaeum is een plant die altijd vochtig, maar nooit te nat mag staan. In de winter hebben ze niet meer dan één keer per week water nodig en in de zomer twee keer per week. Sproei de plant wekelijks met regenwater. Het is belangrijk de bladeren regelmatig af te nemen met een zachte spons met regenwater. Zo glimmen de bladeren mooi.

  fb2f7c6363e5fd8e408f49af708fdac3_medium.

  Ziektes Croton

  Een croton heeft nauwelijks last van ziektes. Het grootste gevaar is te veel water geven waardoor de wortels rotten. Ook spint, wolluis en trips willen wel eens last geven.

  Codiaeum vermeerderen

  De Codiaeum kan het worden vermeerderd door middel van stekken, een bezigheid die je het beste kunt doen in het voorjaar, als het groeiseizoen begint. Snij de stekken (stukken stam van ongeveer 15 centimeter) schuin af, verwijder alle bladeren behalve het bovenste, doop ze in stekpoeder en zet ze in gewone zaai- en stekgrond. Ze wortelen binnen zes weken. Je kunt Croton ook zaaien als je zaad hebt. Ook zaaien kan het beste in het voorjaar worden gedaan.

  81e7a29ad1f4440aef9070bcec6d7012_medium.

  Codiaeum, Croton kopen

  De Codiaeum is te koop in tuincentra op de kamerplanten afdeling en is daarnaast verkrijgbaar in bloemen- en plantenzaken. Ook worden ze af en toe bij supermarkten aangeboden. De volgende cultivars en hybriden zijn heel mooi:

  • Codiaeum variegatum ‘Curly‘, donkerrood, gekruld blad
  • Codiaeum variegatum ‘Excellent’, donkerrood, zwaardvormig blad
  • Codiaeum variegatum 'Gold Dust’ groen blad met gele stipjes
  • Codiaeum variegatum ‘Petra’, geelrood blad
  • Codiaeum variegatum 'Rheedii', roodbruin blad
  • Codiaeum variegatum 'Sunny star', geelgroen blad
  • Codiaeum variegatum 'Tamara', witgroen, gegolfd blad

  Waarom kamerplanten?

  Kamerplanten zijn belangrijk voor mensen. Ze zetten koolstofdioxide om in zuurstof waardoor je concentratie- en leervermogen toeneemt. Ze scheiden stoffen af die schimmels en virussen doden waardoor we minder ziek zijn. Planten zuiveren de lucht van giftige stoffen zoals benzeen, formaldehyde en ammonia. Ze verhogen de luchtvochtigheid waardoor je minder last hebt van droge huid, ogen en lippen. Het kijken naar planten is goed voor de bloeddruk en vermindert de stressniveaus in ons lichaam.

  Croton en Feng Shui

  De Codiaeum is volgens de Feng Shui leer een plant die in de woonkamer en in de studeerkamer moet worden gezet. De Croton laat de Chi beter stromen en brengt blijdschap en positiviteit in huis.

  Croton

  Een unieke, gemakkelijk te  verzorgen, eigengereide kamerplant.

  Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load