• Crocosmia of Montbretia: standplaats, verzorging, snoeien en vermeerderen

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten alles over  Crocosmia, een opvallend, met felle kleuren, bloeiend knolgewas.  Hoe verzorg je  Montbretia, waar kun je ze het beste planten, hoe en wanneer moet je ze snoeien en hoe kun je ze vermeerderen. 

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Crocosmia, Knolgewas, Borderplant

  Crocosmia of Montbretia

  De  Crocosmia is een overblijvende, kruidachtige plant uit de irisfamilie (Iridaceae). Van oorsprong komt de  Montbretia uit Afrika, ten Zuiden van de Sahara, waar de plant in de graslanden is te vinden. Het geslacht Crocosmia bestaat uit een twintigtal soorten. De planten die we in Nederland vinden zijn meestal van de hybride Crocosmia x crocosmiiflora. De bloemen van Crocosmia hebben hele felle kleuren en worden gebruikt om stoffen te kleuren.

  6a0871e8b4877302e26fd0f5363951ee_medium.

  Etymologie Crocosmia

  De geslachtsnaam Crocosmia een samenstelling van de Griekse woorden " krokos" ofwel "saffraan" en " osme ", ofwel "geur". Deze naam verwijst naar de sterke saffraan achtige geur die gedroogde bladeren als je ze in heet water onderdompelt of tussen je vingers wrijft. 

  De volksnaam Montbretia was de naam van de eerste Crocosmia hybride, Crocosmia x crocosmiiflora, een kruising tussen Crocosmia pottsii en Crocosmia aurea. Deze hybride werd in Frankrijk in 1879 gekweekt door Victor Lemoine. De naam Montbretia is een eerbetoon aan de Franse botanist Ernest Coquebert de Montbret. 

  In het Engels wordt deze Crocosmia meestal Montbretia of Falling stars genoemd. In Duitsland noemen ze deze plant Montbretie. In Frankrijk gebruiken ze zowel de naam Crocosmia als Montbrétia.

  Beschrijving  Crocosmia

  Crocosmia is een gewas dat groeit vanuit kleine knolletjes. Uit deze knolletjes groeit een zestig tot honderdtwintig centimeter lange stengel met lange zwaardvormige bladeren. Aan het eind van de stengel verschijnen de geurende, lichtend rode, gele of oranje trompetvormige bloemen die in een tweerijige aar achter elkaar aan een overhangende bloemstengel. De bloeitijd van de  Crocosmia loopt van juli tot en met augustus. Na de bloei verschijnen ronde zaaddoosjes.

  3dbeb9b1fd541ce2495e90450df26a7f_medium.

  Is  Crocosmia giftig?

  De ondergrondse knolletjes van Crocosmia zijn giftig, deze plant bevat geen eetbare delen. De bloemen kunnen worden gebruikt als kleurstof voor kleding.

  Is  Crocosmia winterhard?

  Montbretia is winterhard tot ongeveer minus vijftien graden en nog wat meer indien je een mulchlaag aanbrengt in het najaar. 

  Toepassing  Crocosmia in de tuin

  Crocosmia is een mooie plant voor de bloeiende border, Vanwege de lengte van sommige cultivars dienen ze wat achteraan te worden  geplant. Montbretia dient in grotere groepen te worden geplant van minimaal 50 knolletjes. Hoe groter de groep, hoe mooier het effect. Combineer Crocosmia met witte of gele bloemen zoals Witte EchinaceaStokroos en Rudbeckia. De volgende soorten, hybriden en cultivars zijn bijzonder attractief:

  • Crocosmia Columbus , hoogte 40 tot 60 cm, gele bloemen
  • Crocosmia 'Ember Glow' , hoogte 60 tot 80 cm, oranje bloemen
  • Crocosmia 'Emily mckenzie', hoogte 60 tot 100 cm, oranjegele bloemen
  • Crocosmia 'George Davison', hoogte 60 tot 90 cm, goudgele bloemen
  • Crocosmia Jackanapes, hoogte 40 tot 60 cm , geeloranje bloemen
  • Crocosmia 'Lucifer', hoogte 100 tot 150 cm, fel rode bloemen
  • Crocosmia masoniorum, hoogte 60 tot 100 cm, oranjerode bloemen

  3ae94e12d04353c91ad028988ada5ff9_medium.

  Crocosmia standplaats, grondsoort en planten

  De gewone Montbretia (Crocosmia x crocosmiiflora), de meest aangeboden Crocosmia,  is voortgekomen uit een kruising tussen Crocosmia pottsii die vooral op vochtige plekken groeit en Crocosmia aurea die meer een bosplant is. Montbretia houdt daarom van goed gedraineerde, enigszins vochtige, humusrijke grond. Voor Crocosmia is standplaats in de volle zon tot halfschaduw geschikt. Zelf plant ik ze meestal op een plek waar ze op het heetst van de dag enige schaduw hebben. Plant Crocosmia knolletje op een diepte van ongeveer acht centimeter en een onderlinge afstand van drie tot vijf centimeter.  

   Crocosmia snoeien, hoe en wanneer

  Moet je  Crocosmia snoeien en wanneer? De  Crocosmia is hoeft niet gesnoeid te worden maar het is verstandig de uitgebloeide bloemen te verwijderen. Zaadvorming verzwakt de plant. Zodra de planten bruin kleuren, begin oktober, kun je ze afknippen tot op vijf centimeter boven de grond. 

  e2900b14728f8ddcdb4983d9807f99ca_medium.

   Crocosmia vermeerderen

   Crocosmia zijn heel gemakkelijk zelf te vermeerderen. Graaf de knolletjes begin oktober op, nadat je het groen hebt afgesneden en verdeel de plant in stukken of plant de knolletjes afzonderlijk. 

  Crocosmia ziektes en plagen

  Hortensia’s zijn over het algemeen sterke planten en  Crocosmia is oersterk. Soms hebben ze last van trips.

  434fe5b688999b7154e49a60c1ba0326_medium.

  Crocosmia kopen

  Crocosmia vinden we meestal we in de tuincentra maar voor een uitgebreid assortiment ben je aangewezen op gespecialiseerde kwekers of web shops. 

  Crocosmia

  Crocosmia is een mooie plant met felle bloemen.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

   

 • End of content

  No more pages to load