• Cosmea, standplaats, verzorging en vermeerderen van Cosmos bipinnatus

  Gepost in Eenjarige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten alles over de in juni tot september rijk bloeiende Cosmea of Mexicaanse Aster, Cosmos bipinnatus. Hoe verzorg je deze Cosmea, waar kun je ze het beste planten en hoe kun je Cosmea vermeerderen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Cosmea, EenjarigePlant , Bijenplant

  Cosmea of Mexicaanse Aster

  De Cosmea, Cosmos bipinnatus, is een uit Mexico en Guatemala afkomstige, eenjarige, bloeiende plant. Het geslacht Cosmos telt zo’n 20 tot 40 soorten, voornamelijk eenjarige en vaste bloeiende planten uit tropisch en subtropisch Amerika en behoort tot de Composietenfamilie of Compositae. We vinden de Cosmea, behalve als tuinplant en snijbloem, inmiddels in tal van landen in de gehele wereld in het wild. 

  Etymologie Cosmos bipinnatus

  De botanische naam van Hubei-Cosmea is 'Cosmos bipinnatus’ . Zowel het geslacht als de soort zijn in 1791 wetenschappelijk beschreven door de Spaande botanist Antonio José Cavanilles. De geslachtsnaam ‘Cosmos’ is afgeleid van het Griekse ‘Kósmos’  of ‘versiering’, een verwijzing naar de zeldzaam mooie bloemen. De soortnaam ‘bipinnatus’ is afgeleid van het Latijnse ‘bi’ of ‘dubbel, tweemaal’ en ‘pinnātus’ of ‘geveerd’ en betekent ‘dubbel geveerd’, een verwijzing naar het fijne, dubbelgeveerde blad van de Cosmea. De naam Nederlandse naam ‘Cosmea’ is weer afgeleid van het Griekse ‘kosméō’ of ‘versieren’.

  De Fransen noemen deze Cosmea ‘Cosmos bipennés’, de Duitsers noemen haar ‘Fiederblättrige Schmuckblume’ of ‘Schmuckkörbchen’ en de Engelsen ‘Garden cosmos’ of ‘Mexican aster’.

  Beschrijving Cosmea

  Cosmea groeit vanuit een penwortel met dertig tot honderdtwintig centimeter hoge, sterk vertakte stengels. Het fijne, dubbelgeveerde lijnvormige blad staat paarsgewijs aan de stengel. De plant heeft een lange bloeitijd en bloeit doorgaans in de periode juni tot en met september. De vrij grote, margrietachtige bloemen zijn wit, geel, roze, lila of rood van kleur en hebben een geel hart. Na de bloei verschijnt het zaad.

  Toepassing Cosmea in de tuin

  Cosmea is als eenjarige heel geschikt voor de bloeiende border en de cottage garden, maar doet het ook prima in een terracotta pot. Je kunt verschillende kleuren met elkaar mengen voor een bont effect. De bloemen trekken heel veel bijen en hommels aan. Combineer Cosmea met andere kleurrijke eenjarigen zoals Zinnia, Juffertje-in-het-groen en Statice

  Grond, planten en standplaats Cosmea

  Cosmea groeit het best op een zonnige plek met goed gedraineerde, zanderige maar voedselrijke grond.  Plant ze op een afstand van 15 centimeter van elkaar, de planten houden elkaar dan rechtop.  

  Is Cosmea winterhard?

  Cosmea is niet winterhard maar het zaad kan wel overwinteren en het volgende jaar weer ontkiemen.  

  Is Cosmea giftig?

  Cosmea is niet giftig, maar kent verder ook geen eetbare delen.

  Cosmea vermeerderen

  Cosmea moet gezaaid worden, dat is een heel simpel proces. Zaai ze halverwege april en eind mei kunnen de kleine maar snelgroeiende plantjes al naar buiten om in de volle grond te worden geplant. 

  Cosmea kopen

  Cosmea is te koop in gespecialiseerde webshops en in tuincentra, meestal als zaad en soms ook als plant. Heel mooi zijn onder meer:

  • Cosmos bipinnatus, wildvorm
  • Cosmos bipinnatus 'Apricot Lemonade’, warmgele bloemen met lila ring
  • Cosmos bipinnatus 'Bright lights’, bloemen in geeloranje tinten
  • Cosmos bipinnatus ‘Cupcakes’, komvormige bloemen
  • Cosmos bipinnatus ‘Dazzier’, lila bloeiend, stervormige bloem
  • Cosmos bipinnatus 'Orange ruffels’, oranje bloeiend, heel hoog
  • Cosmos bipinnatus ‘Purity’, wit bloeiend
  • Cosmos bipinnatus 'Psyche White’, halfgevulde, witte bloem
  • Cosmos bipinnatus ‘Rubenza’, karmijnrode bloemen
  • Cosmos bipinnatus 'Sensation Gloria’, roze bloeiend
  • Cosmos bipinnatus ‘Sonata’, wit bloeiend
  • Cosmos bipinnatus ‘Sweet Kiss’, halfgevulde witlila bloemen
  • Cosmos bipinnatus ‘Xanthos’, zwavelgele bloemen

  Cosmea

  Cosmea is een elegante eenjarige die lang bloeit.  

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten

 • End of content

  No more pages to load