• Cornus canadensis verzorging, standplaats, planten, snoeien en vermeerderen

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  Canadese dwergkornoelje, Cornus canadensis een bodembedekker die opvalt met haar typische blad en bloei. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien van de Canadese dwergkornoelje, hoe vermeerderen, wat is de bloeiperiode, hoe overwinteren en welke ziekten kent dwergkornoelje.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Cornus, Schaduwplant, Bodembedekker

  Canadese dwergkornoelje of Kruipende kornoelje

  Cornus canadensis is een laagblijvende, langzaam groeiende halfheester uit de Kornoeljefamilie (Cornaceae) die van nature in Noord-Amerika en Oost-Azië groeit in niet al te warme, vochtige bossen. We vinden haar doorgaans op plekken waar ook mos groeit, zowel op de grond als op wortels en boomstronken en op de gevallen stammen en takken van dode bomen.

  Etymologie Cornus canadensis

  De botanische benaming van de Canadese dwergkornoelje is Cornus canadensis . De geslachtsnaam Cornus is afgeleid van het Latijnse “cornu” of wel “hoorn”, een naam die verwijst naar het harde hout. De soorttoevoeging canadensis is Latijn, afgeleid van Canada een van de landen waar de plant van nature in het wild groeit. In het Engels wordt de plant Crackerberry, Creeping dogwood, Bunchberry of Dwarf cornel genoemd. In Duitsland noemen ze haar Teppich-Hartriegel en in het Frans wordt ze Quatre-temps en ook wel Cornouiller du Canada genoemd.

  c4287ef6073838099ad7dc28a8f8780a_medium.

  Beschrijving Canadese dwergkornoelje

  Canadese dwergkornoelje is, zoals de naam al aangeeft, een kleine plant met een hoogte van maximaal tien tot vijftien centimeter. Uit de kruipende wortelstok vormen zich nieuwe plantjes. Zo vormt zich uiteindelijk een hele deken van dwergkornoelje. De onvertakte stengeltjes dragen zes frisgroene blaadjes, twee grote en vier kleinere, die een krans lijken te vormen. De blaadjes zijn omgekeerd eivormig en laten mooi de nerven zien. In het najaar worden de blaadjes helemaal rood.

  In de periode juni - juli vormen zich kleine witgroene bloempjes met vier bloemblaadjes. Na de bloei vormen zich ronde vruchtjes met een diameter van een halve centimeter. De vruchtjes, die kleine trossen vormen, lijken sterk op besjes maar botanisch gezien, zijn het steenvruchten. De kleine vruchtjes zijn aanvankelijk groen en kleuren in het najaar fel rood.

  Is Cornus canadensis giftig?

  f2ff9a5514c2edb4e7e9efd2419f8c97_medium.De bessen zijn eetbaar, ze smaken licht naar appel. Ze worden onder meer gebruikt in jam, maar meestal samen met andere bosvruchten. De rest van de plant is niet eetbaar

  Is het Canadese dwergkornoelje winterhard?

  Cornus canadensis groeit tot in Canada toe en is tot minimaal -25 graden winterhard.

  Toepassing Canadese dwergkornoelje in de tuin

  Cornus canadensis is bloeiende plant die we nauwelijks in tuinen tegenkomen. Canadese dwergkornoelje is echter een geweldige plant voor vochtige, schaduwrijke plekken zoals onder struiken en vooral onder bomen. De plant is goed voor het wildleven in de tuin want de besjes worden met liefde gegeten door eekhoorns en vogels die de tuin bezoeken.

  Standplaats en planten Canadese dwergkornoelje

  Het Canadese dwergkornoelje groeit in het wild vooral in vochtige bossen. Zorg voor een plek in de schaduw of halfschaduw in goed gedraineerde grond die altijd vochtig is, en licht zuur (lage pH). Als vuistregel kun je stellen dat als er mossen groeien, het ook een goede plek is voor dwergkornoelje . Zorg voor grond die goed is voorbereid met een flinke hoeveelheid compost want Canadese dwergkornoelje houdt als bosplant van humusrijke grond. Voeg ook wat houtsnippers toe aan de bodem, dat bevordert de groei van gunstige schimmels in de bodem. Mulch bij voorkeur jaarlijks in het najaar.

  8cec08b185106fd72070c55d8cee87ea_medium.

  Canadese dwergkornoelje snoeien

  De Canadese dwergkornoelje is een plant die je beter niet snoeien want daar kan de plant niet goed tegen. Dode en dorre takjes mogen natuurlijk wel verwijderd worden.

  Ziektes Canadese dwergkornoelje

  Canadese dwergkornoelje is een relatief sterke plant die vrijwel nooit last heeft van ziektes en insecten. Het probleem is dat de plant niet altijd aanslaat: als de grond onvoldoende humus bevat, niet zuur genoeg is of te vaak uitdroogt heeft dwergkornoelje het moeilijk en kwijnt weg. Eenmaal aan de groei is de plant heel sterk en breidt zich langzaam maar zeker uit.

  a7b6dd0f66b4a5a875742db81b36afcc_medium.

  Cornus canadensis vermeerderen

  De Canadese dwergkornoelje kan het beste worden vermeerder door stekken. Snij de zijscheuten van de plant daarvoor onder de grond af. Zaaien is vrij moeilijk.

  Canadese dwergkornoelje kopen

  Cornus canadensis is niet in doorsnee tuincentra te kopen. Deze plant is vrijwel uitsluitend in een beperkt aantal webshops te krijgen.

  Canadese dwergkornoelje

  Een bijzondere plant voor schaduwrijke plekken.

 • End of content

  No more pages to load