• Clivia of Sint-Jozefplant, verzorging, standplaats, planten en vermeerderen van Clivia miniata

  Gepost in Kamerplanten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie kamerplanten lees je alles over de Clivia of Sint-Jozefplant, Clivia miniata, een aantrekkelijk gewas dat opvalt met haar opvallende oranje bloemen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent de plant.

  Tags/labels: RobsKamerplanten, KantoorPlant, Clivia

  Clivia of Sint-Jozefplant

  Clivia is een uit vijf soorten soorten bestaand geslacht van uit de Narcisfamilie of Amaryllidaceae. Hoewel verschillende Clivia’s geschikt zijn voor de huiskamer, is het de oorspronkelijk uit Zuid-Afrika afkomstige Sint-Jozefplant, Clivia miniata, die we het meest in Nederlandse en Belgische huiskamers tegenkomen.

  In het wild is de Clivia een plant die in de schaduw van struiken en bomen leeft. Ze kan hier, net als onze stinzenplanten, hele oppervlakten bedekken.

  Etymologie Clivia miniata

  De botanische naam van de Clivia is Clivia miniata. De geslachtsnaam Clivia danken de planten aan Kew Gardens botanist John Lindley, die haar in 1838 deze naam gaf als een eerbetoon aan Lady Charlotte Florentine Clive, de hertogin van Northumberland, van Alnwick Castle. Als groot liefhebber van planten was zij de eerste persoon in het verenigde Koninkrijk die een Clivia tot bloei wist te brengen. De soortnaam “miniata” is Latijn en is afgeleid van het woord “miniatus” of “oranjerood geverfd” wat zijn oorsprong vindt in “miniare” of “met vermiljoen schilderen”. Vermiljoen is een oranjerood pigment. De Nederlandse naam Sint-Jozefplant verwijst naar het feit dat deze plant meestal rond 19 maart bloeit en dat is de dag dat de katholiek Kerk het hoogfeest van Sint Jozef viert.

  Beschrijving Clivia

  Clivia miniata is een plant die, niet zoals andere leden uit de Narcissenfamilie een knol aanmaakt, maar heeft verdikte, vlezige wortels. Vanuit een rozet groeien paarsgewijs leerachtige, donkergroene, zwaardvormige bladeren die in een boog naar beneden hangen. De bloemstengel dragen schermen met vijftien tot dertig trechtervormige bloemen welke worden gevolgd door een een oranjerode of gele bes met twee, drie of vier zaden.

  Is de Clivia giftig?

  De Clivia is zoals veel leden van narcisfamilie giftig en bevat geen eetbare delen. De rode besje zijn giftiger dan andere delen van de plant. Pas op met huisdieren die besjes eten en met kinderen.

  Standplaats Clivia

  Clivia heeft een standplaats met indirect of gefilterd licht nodig. Volle zon doet de plant geen goed. Een raam op het noorden is ideaal. Zet de plant niet de dicht bij een verwarming omdat de droge lucht niet goed is voor de plant en liefst ook niet op de grond omdat de wortels dan te koud zijn en te lang nat blijven.

  Planten Clivia

  Plant de Clivia liefst in een mengsel van drie delen compost met één deel vermiculiet. De Clivia houdt absoluut niet ver verplanten. Verplanten doe je alleen als de wortels de pot uitgroeien. Kies vanaf het begin een grote pot. Omdat dit een topzware plant is, moet je een zware aardewerken pot kiezen anders zal de plant vaak vallen.

  Snoeien Clivia

  De Clivia kan niet worden gesnoeid, maar als de bloem is uitgebloeid kun je deze verwijderen.

  Temperatuureisen Clivia

  Clivia is een tropische plant die gewoon op kamertemperatuur kan worden gehouden. De ideale temperatuur ligt tussen de vijf en vijfentwintig graden Celsius waarbij de wintermaanden een stuk kouder mogen zijn.

  Bloeiperiode Clivia

  De Clivia miniata bloeit uitsluitend na een rustperiode. Deze rustperiode stimuleert de knop ontwikkeling. Om de Clivia thuis (weer) in bloei te krijgen zet je de plant gedurende de wintermaanden twee maanden in een ruimte met een temperatuur van vijf tot tien graden Celsius. Geef minimaal water en zet de plant op een donkere plekje. na ongeveer twee maanden verschijnt de bloemstengel. Ze bloeien wel drie tot vier weken.

  Water geven en sproeien Clivia

  De Clivia heeft zeker betrekkelijk weinig water nodig. Gebruik bij voorkeur lauwwarm regenwater. In de winterperiode is maximaal één keer per maand water geven voldoende, in de zomer èèn keer per week. In de zomer als de temperatuur boven de 20 graden is, zet je de plant overdag even buiten als het regent. Zo worden de de bladeren afgespoeld en glanzen ze weer. Geef de plant maximaal twee keer per maand extra voeding.

  Ziektes en parasieten Clivia

  Een Clivia heeft vooral problemen met te fel (direct) zonlicht. Zoals veel kamerplanten hebben ze ook wel eens last van trips en spint. Door de bladeren met zeepsop af te nemen en daarna goed af te spoelen, raak je deze plaag meestal wel kwijt.

  Clivia vermeerderen

  De Clivia heeft geen bollen en kan daarom niet zo gemakkelijk vermeerderd worden, maar soms verschijnen er uitlopers aan de voet van de moederplant. Ook bladstek (gebruik stekpoeder) is vaak succesvol. De Clivia kan daarnaast worden gezaaid maar het duurt minstens twee en meestal drie tot vier jaar eer de plant voor het eerst bloeit. Daarna wordt de plant echter steeds mooier.

  Clivia kopen

  De Clivia is vooral in het voorjaar door te koop in tuincentra op de kamerplanten afdeling en daarnaast in bloemen- en plantenzaken. Ze worden meestal aangeboden als ze al bloeien. De volgende cultivars zijn heel mooi:

  • Clivia miniata, wildvorm, oranje bloem
  • Clivia miniata 'Abigail', rode bloem
  • Clivia miniata 'Almost Yellow’, crèmekleurig
  • Clivia miniata 'Anderson's Elizabeth Peach’, zalmkleurig
  • Clivia miniata 'Bart Simpson’, oranje bloem met franjes
  • Clivia miniata 'Bronze Belle’ , bronsoranje bloem
  • Clivia miniata 'Colleen', oranje bloem, witgroen blad
  • Clivia miniata 'CC Joan’, groengele bloem
  • Clivia miniata ‘Kirstenbosch Splendour’
  • Clivia miniata ‘Luke Special’, oranjegele bloem
  • Clivia miniata var. citrina, geel bloeiend

  Waarom kamerplanten?

  Kamerplanten zijn belangrijk voor mensen. Ze zetten koolstofdioxide om in zuurstof waardoor je concentratie- en leervermogen toeneemt. Ze scheiden stoffen af die schimmels en virussen doden waardoor we minder ziek zijn. Planten zuiveren de lucht van giftige stoffen zoals benzeen, formaldehyde en ammonia. Ze verhogen de luchtvochtigheid waardoor je minder last hebt van droge huid, ogen en lippen. Het kijken naar planten is goed voor de bloeddruk en vermindert de stressniveaus in ons lichaam.

  De Clivia en Feng Shui

  De Clivia is volgens de Feng Shui leer een energie plant pur sang die in het voorjaar de wintermoeheid verdrijft en ons laat verlangen naar het nieuwe seizoen.

  Clivia

  De ultieme oranje bloeier.

  Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

   

  Tip! Bewaar dit artikel voor het volgende seizoen

  Voeg deze pagina toe aan je Blazwijzers door te klikken op de onderstaande knop.

  Bladwijzer toevoegen