• Citroengeranium, verzorging, planten, overwinteren en stekken van Pelargonium graveolens

  Gepost in Kamerplanten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie kamerplanten lees je alles over de bekende Citroengeranium, Citroenpelargonium of Rozengeranium, Pelargonium graveolens, een prachtige aromatische plant die een citroengeur verspreidt zodra je haar aanraakt. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe kun je ze overwinteren, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent de Citroengeranium.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, RobsKamerplanten, Pelargonium, Aromatherapie

  Citroengeranium, Citroenpelargonium of Rozengeranium

  Pelargonium is een uit zo’n tweehonderdtwintig soorten bestaand geslacht van planten uit de Ooievaarsbekfamilie of Geraniaceae. Door Carolus Linnaeus werd Pelargonium in het geslacht Geranium ingedeeld. Later kregen ze hun eigen geslacht: Pelargonium. We gebruiken daarom nog steeds, feitelijk foutief, de naam Geranium voor de Pelargonium. 

  ac365111aee112f4a42b0265f40b8d03_medium.

  Pelargonium graveolens is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Afrika, Zimbabwe en Mozambique waar het een struik is met een grootte van één tot anderhalve meter. De plant wordt gevonden op hellingen in de bergen op relatief vochtige plekken. 

  Gebruik Citroengeranium

  Uit de Citroenpelargonium wordt een etherische olie gewonnen die wordt gebruikt in aromatherapie. De olie wordt vanwege de rustgevende eigenschappen tegen ondermeer depressies en slapeloosheid ingezet. De citroenachtige geur houdt ongedierte zoals wespen, hoofdluis, muggen en vliegen op afstand. De gedroogde bladeren worden gebruikt potpourri. Een zakje in de klerenkast houdt motten op een afstand. 

  d7aec9f76cedb3d49c3ab1eca1634751_medium.

  Recept Geranium thee

  Van de de Citroenpelargonium kan eenvoudig een heerlijke thee worden gezet. Neem een handvol verse bladeren en bloemen en kneus deze door ze even te pletten tussen je handen. Giet een halve liter water erover en laat dit mengsel vijf tot tien minuten trekken. Honing erbij en je hebt een heerlijke kruidenthee. 

  Etymologie Pelargonium graveolens

  De botanische naam van de Citroengeranium is Pelargonium graveolens. De geslachtsnaam ‘Pelargonium’ is afgeleid van het Griekse ‘pelargos’ of ‘ooievaar’ en verwijst naar de vorm van het zaad, dat lijkt op een ooievaarsbek. De soortnaam ‘graveolens’ is afgeleid van het Latijnse ‘gravis’ of ‘sterk, erg’ en ‘olere’ of ‘ruiken’ en betekent ‘sterk geurend’.

  5781fc8fcbbed5d8d9ff6f547f34f3ae_medium.

  De Nederlandse naam ‘Citroengeranium’ is verwijst naar de geur van de bladeren. De naam is feitelijk onjuist, het zou Citroenpelargonium moeten zijn. In het Engels noemt men deze plant ‘Rose geranium’, in Duitsland noemt men haar ‘Duftgeranie’ of ‘Rosengeranie’ en in het Frans ‘Pélargonium à forte odeur’.

  Beschrijving Citroengeranium

  De Pelargonium is een tot anderhalf hoge, sterk vertakte struik. De viltige stengels verhouten als ze ouder worden en verkleuren dan van groen naar bruin. De diep ingesneden, handvormig gelobde, behaarde bladeren staan op stengels en zijn lichtgroen van kleur. De bloeitijd van de Citroengeranium loopt grofweg van juli tot en met augustus. Dan verschijnen de kleine roze bloemen met een lila tekening op de twee bovenste bloemblaadjes. Na de bloei komt het fruit met de typische vorm van  een ooievaarsbek. 

  3f4f873c995013d2ba3dc6188efc127e_medium.

  Is de Citroengeranium giftig?

  Pelargonium Graveolens staat niet bekend als giftig en niet gevaarlijk voor mensen, maar kan problemen opleveren voor katten en honden die groen eten. 

  Standplaats en verzorging Citroengeranium

  De Citroengeranium houdt van een lichte standplaats, hoe meer licht des te beter. Hij kan als kamerplant worden gehouden maar na de IJsheiligen zet ik de planten altijd buiten. De Pelargonium is een plant die licht vochtig, maar zeker niet nat mag staan, want dan gaan de wortels rotten. In de groeiperiode hebben ze twee keer per week water nodig en in de winter als ze in de woonkamer staan één keer per week.

  aa572b693fce2b58aeea31d55a751eca_medium.

  Is de Citroengeranium overwinteren

  Pelargonium graveolens is niet winterhard. In de vanaf november zet ik ze in de schuur. Daar is het koud en hoeft de plant geen water meer, totdat de temperatuur boven de 10 graden komt en na de IJsheiligen zet ik de planten weer buiten.

  Citroengeranium snoeien

  Pelargonium dient regelmatig te worden gesnoeid om de vorm compact en vol te houden.  Gele bladeren en uitgebloeide bloemen meteen verwijderen.

  Planten en bemesting Citroengeranium

  De Citroengeranium kan het beste in voedselrijke, compostrijke grond worden geplant. Bemest Pelargonium, alléén in de groeiperiode èèn keer per twee weken met een vloeibare mest. Verpot de plant elk  jaar, waarbij je de potgrond zoveel mogelijk vervangt door nieuwe.

  Ziektes Citroengeranium

  Een Pelargonium heeft niet zo snel last van ongedierte en ziektes.

  Citroengeranium stekken

  De Pelargonium kan heel eenvoudig worden vermeerderd door deze te stekken in het voorjaar. De plant wordt meestal minder mooi na enkele jaren en groeit dan ook niet meer goed. Jonge stekken groeien in één seizoen uit tot mooie nieuwe planten. Vers zaad is heel kiemkrachtig en zaaien is dus ook niet moeilijk.

  96d39194b57220f5e1e84ccb6962438c_medium.

  Citroengeranium kopen

  De Pelargonium is, vooral in het voorjaar, te koop in tuincentra op de kamerplanten afdeling en is soms verkrijgbaar in bloemen- en plantenzaken. De volgende cultivars zijn erg mooi:

  • Pelargonium graveolens, rozengeur
  • Pelargonium graveolens ‘Bontrosai’, gekroesd blad
  • Pelargonium graveolens 'Chocolate Mint’ ,chocolade-muntgeur
  • Pelargonium graveolens 'Citrosum' , citroengeur
  • Pelargonium graveolens 'Old Fashioned Rose’, rozengeur
  • Pelargonium graveolens 'Peppermint Rose’, munt-rozengeur
  • Pelargonium graveolens ‘Variegata’, witgroene bladeren

  Waarom kamerplanten?

  Kamerplanten zijn belangrijk voor mensen. Ze zetten koolstofdioxide om in zuurstof waardoor je concentratie- en leervermogen toeneemt. Ze scheiden stoffen af die schimmels en virussen doden waardoor we minder ziek zijn. Planten zuiveren de lucht van giftige stoffen zoals benzeen, formaldehyde en ammonia. Ze verhogen de luchtvochtigheid waardoor je minder last hebt van droge huid, ogen en lippen. Het kijken naar planten is goed voor de bloeddruk en vermindert de stressniveaus in ons lichaam.

  Citroengeranium

  Een heerlijk geurende plant.

  Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load