• Chrysant, verzorging, standplaats, planten en vermeerderen van Chrysanthemum morifolium

  Gepost in Kamerplanten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie kamerplanten lees je alles over de bekende Tuinchrysant, de plant met de prachtige, grote, gekleurde  bloemen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe kun je ze vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent deze kamerplant.

  Tags/labels: RobsKamerplanten, RobsTuinplanten, Chrysanthemum, Snijplant

  Chrysant of Chrysanthemum

  Chrysanthemum is een geslacht van planten uit de composietenfamilie of Compositae, voornamelijk afkomstig uit Azië, waarvan sommige soorten al duizenden jaren worden gekweekt. Van de prachtige Chrysanthemum morifolium is het onduidelijk of het een echte soort is of een hybride tussen Chrysanthemum indicum en Chrysanthemum japonicum. De wetenschappers zijn er nog niet helemaal uit. Chrysanten zijn na de roos de meest verkochte snijbloemen in Nederland.

  Symboliek Chrysant

  In grote delen van Europa is de Chrysant een typische begrafenisbloem, een bloem voor de doden, zoals prachtige uitgedrukt in het gesprek tussen twee chrysanten, “de chrysanthèmes en chrysanthèmes” in het lied “J'arrive” door Jacques Brel. In China is de Chrysant echter het symbool van een lang leven. De bloem speelt een belangrijke rol in het dubbel9 festival. De bloemen van chrysanten, Ju Hua genaamd, worden in China al duizenden jaren gekweekt om hun kleurenpracht maar ook om als verfrissende kruidenthee te drinken. Volgens de traditionele geneeskunde helpt deze thee tegen pijnlijke ogen en bestrijdt infecties. Voor Japanners is de Chrysant, door hen Kiku genaamd, de nationale bloem van het land en symbool van de keizer.

  Etymologie Chrysanthemum morifolium

  De botanische naam van de Tuinchrysant is Chrysanthemum morifolium. De geslachtsnaam “Chrysanthemum” is afgeleid van het Griekse “khrysanthemon” of “goudsbloem”. Dit is samengesteld uit “khrysos” of ”goud” en “anthemon” of “bloem”. De soortnaam “morifolium” is afgeleid van het Latijnse “Morus” of “Moerbei” en “folium” of “blad” en verwijst naar het feit dat het blad van de Chrysant op dat van een Moerbeiboom lijkt. De Nederlandse naam Tuinchrysant verwijst naar het feit dat deze Chrysant vaak in tuinen wordt geplant.

  Beschrijving Chrysanthemum morifolium

  De Tuinchrysant is maximaal honderdtwintig centimeter hoge, sterk vertakte plant met een diep gelobd blad. De gele, witte, bruine, rode of paarse samengestelde bloemen zijn wonderschoon en kunnen als snijbloem twee tot drie weken in een vaas staan. De bloemen zijn zowel enkel als gevuld te verkrijgen.

  Bloeitijd Chrysanthemum

  De Chrysanthemum morifolium is een typische herfstbloeier en bloeit vooral in de maanden september en oktober.

  Is Chrysanthemum morifolium Giftig?

  De bladeren van Chrysanthemum morifolium zijn giftig. Pas daarom op met huisdieren en kinderen.

  Is Chrysanthemum morifolium winterhard?

  Chrysanthemum morifolium kan van april tot en met november buiten staan maar is niet winterhard. Er zijn wel winterharde hybriden te koop.

  Standplaats en verzorging Chrysanthemum morifolium

  Chrysanthemum morifolium heeft een heel lichte standplaats nodig, anders groet de Chrysant niet en komt de plant niet tot bloei. Ook als snijbloem is veel licht belangrijk om de knoppen open te laten gaan.

  Planten en bemesting Chrysanthemum morifolium

  De Chrysanthemum morifolium kan het beste in een kamerplanten mengsel worden geplant Op de bodem van de bloempot leg je een laagje potscherven. Bemest de Tuinchrysant, maar alléén in de groeiperiode, twee keer per maand met een vloeibare kamerplantenmest voor bloeiende planten.

  Temperatuureisen Chrysanthemum morifolium

  Chrysanthemum kan gewoon op kamertemperatuur worden gehouden. In de zomer, zodra de nachttemperatuur boven de 12 graden Celsius blijft, kan de plant naar buiten om weer naar binnen te worden gehaald zodra de temperatuur daaronder daalt.

  Water geven en sproeien Chrysanthemum morifolium

  De Chrysanthemum morifolium is een plant die nooit droog mag staan, nooit en te nat mag staan maar waarvan de grond altijd vochtig moet zijn. Water deze plant daarom regelmatig, maar  in kleine hoeveelheden.

  Ziektes Chrysanthemum morifolium

  Een Chrysanthemum heeft nauwelijks last van ziektes. Het grootste gevaar is te veel water geven waardoor de wortels rotten en de bladeren zwart worden.  Een Chrysanthemum met gele bladeren heeft meestal te weinig licht. Soms hebben ze last van de zogenaamde chrysantenvlieg.

  Chrysanthemum morifolium vermeerderen

  De Chrysanthemum morifolium kan het beste worden vermeerderd door stekken, een bezigheid die je het beste kunt doen in het voorjaar, als het groeiseizoen begint. Snij de stekken schuin af, doop ze in stekpoeder en zet in gewonnen zaai- en stekgrond. Ze wortelen binnen vier weken.

  Chrysanthemum morifolium kopen

  De Chrysanthemum morifolium is te koop in tuincentra op de kamerplanten afdeling en is daarnaast verkrijgbaar in bloemen- en plantenzaken. Ook worden ze af en toe bij supermarkten aangeboden.

  Waarom kamerplanten?

  Kamerplanten zijn belangrijk voor mensen. Ze zetten koolstofdioxide om in zuurstof waardoor je concentratie- en leervermogen toeneemt. Ze scheiden stoffen af die schimmels en virussen doden waardoor we minder ziek zijn. Planten zuiveren de lucht van giftige stoffen zoals benzeen, formaldehyde en ammonia. Ze verhogen de luchtvochtigheid waardoor je minder last hebt van droge huid, ogen en lippen. Het kijken naar planten is goed voor de bloeddruk en vermindert de stressniveaus in ons lichaam.

  Chrysanthemum morifolium en Feng Shui

  De Chrysanthemum morifolium is volgens de Feng Shui leer een plant die het leven verlengt en mensen extra energie geeft door de balans te herstellen. Voor zaken brengt deze plant veel omzet en winst.

  Chrysanthemum morifolium

  Een dankbare, gemakkelijk te  verzorgen kamerplant met prachtige, kleurrijke bloemen.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten. Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load