• Christusdoorn, verzorging, planten, snoeien en stekken van Euphorbia milii

  Gepost in Kamerplanten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie kamerplanten lees je alles over de bekende Christusdoorn, Euphorbia milii, een opvallende succulent met aparte bloempjes. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe kun je ze vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent de Christusdoorn.

  Tags/labels: RobsKamerplanten, Euphorbia, Succulent

  Christusdoorn

  Christusdoorn is een vetplant uit de Wolfsmelkfamilie of Euphorbiaceae. Het geslacht Euphorbia is zeer divers, het bestaat uit kruidachtige planten, struiken en bomen en en kent meer dan 2000 soorten. De bekendste plant uit dit geslacht is de Kerstster, Euphorbia pulcherrima. Euphorbia milii is, de bekende Christusdoorn, is afkomstig uit Madagaskar. In zijn natuurlijke habitat is deze plant bladverliezend in de droge periode.

  Volgens de legende werd de doornenkroon van Jezus gemaakt van takken van de Christusdoorn. Dit verklaart de Nederlandse naam. Euphorbia milii is een zeer variabele soort en er worden tal van variëteiten onderkend met afwijkende bladstand, bladvorm en bloemkleur.

  Etymologie Euphorbia milii

  De botanische naam van de Christusdoorn is Euphorbia milii. De geslachtsnaam “Euphorbia”, door Carl Linnaeus in 1753 toegekend, is afgeleid van de naam van de Griekse geneesheer “Euphorbus”, arts van koning JubaII van Mauritanië. De naam “Euphorbus” bestaat uit twee delen “eu” of “goed” en “phorbe” of “voer” en betekent “weldoorvoed”, verwijzend naar het succulente voorkomen van de takken van de Euphorbia. De soortnaam ‘Milii’ is een eerbetoon aan baron Pierre Bernard Milius, voormalig gouverneur van Réunion, die de Christusdoorn in 1821 in Frankrijk introduceerde.

  Beschrijving Christusdoorn

  De Euphorbia is een sterk vertakte succulente struik met een maximale hoogte van twee meter. De stam en takken zitten vol scherpe stekels die een lengte van één tot drie centimeter hebben en bevatten een wit, melkachtig sap. De bladeren zijn lichtgroen en omgekeerd-eirond van vorm. Ze bevinden zich, doorgaans paarsgewijs, op de nieuwe groei. De Christusdoorn zal bij optimale verzorging vrijwel het gehele jaar door bloeien. De bloemen bloeien uitsluitend aan het uiteinde van stengels. Het gekleurde gedeelte bestaat uit een tweetal schutbladeren die wit, roze of rood van kleur zijn. Zijn vormen de landingsbaan voor insecten. De eigenlijke bloem is het verder onopvallende, gele, middelste gedeelte.

  Is de Christusdoorn giftig?

  De Christusdoorn heeft zoals alle Euphorbia wit sap. Het sap is giftig, maar niet dodelijk, inname leidt zeker tot overgeven. De Christusdoorn bevat geen eetbare delen.

  Standplaats en verzorging Christusdoorn

  De Christusdoorn houdt van een lichte standplaats, liefst met rechtstreeks zonlicht. De plant kan dicht bij een verwarming staan, omdat de droge lucht de plant geen kwaad doet, maar de Christusdoorn houdt niet van koude tocht.

  Planten en bemesting Christusdoorn

  De Christusdoorn kan het beste in voedselarme, goed afwaterende grond worden geplant met één derde deel perliet of grit, één derde deel zand en één derde deel gezeefde potgrond. Bemest Euphorbia, alléén in de groeiperiode, één keer per twee weken met een vloeibare cactusmest.

  Water geven Christusdoorn

  De Euphorbia is een plant die je matig water geeft en tussentijds laat je de kluit opdrogen. Te veel water leidt tot wortelrot.

  Is de Christusdoorn winterhard?

  Euphorbia milii is niet winterhard. De ideale temperatuur bedraagt tussen de vijftien en vijfendertig graden Celsius. Staat de plant te koud dan sterven de bladeren af en gaat de plant in winterrust. Tijdens de winterrust mag de plant geen water krijgen. Na de winterrust loopt de Christusdoorn weer uit.

  Christusdoorn snoeien

  Euphorbia moet jaarlijks worden gesnoeid omdat de plant anders lange onvertakte stengels aanmaakt. Regelmatig snoeien zorg voor een compacte, volle plant. Gebruik altijd handschoenen bij het snoeien vanwege de scherpe stekels en het giftige sap van de plant.

  Ziektes Christusdoorn

  Een Euphorbia heeft niet zo snel last van ziektes maar als je gele bladeren hebt, dan is dat meestal een teken van te veel vocht en/of te weinig vocht. Ook als de plant in de winter te koud staat, worden bladeren geel. Staat de plant te koud dan laat ze alle bladeren vallen en gaat de winterrust in. Vroeger was de Christusdoorn heel gevoelig voor trips maar de nieuwe cultivars zijn hier vrijwel resistent voor.

  Christusdoorn vermeerderen

  De Euphorbia kan heel eenvoudig worden vermeerderd door deze te stekken. Snij stekken af van ongeveer tien centimeter. Spoel het eruit lekkende melksap af met wat stromend water. Verwijder alle bladeren behalve het groeipunt. Laat de stek vervolgens een tweetal dagen drogen. Steek de stek daarna in een potje met gewone zaai- en stekgrond en na ongeveer vier weken begint de stek te wortelen.

  Christusdoorn kopen

  De Euphorbia is te koop in tuincentra op de kamerplanten afdeling en in bloemen- en plantenzaken, soms zelfs in de supermarkt. De volgende hybriden en cultivars zijn erg aantrekkelijk:

  • Euphorbia milii ‘Paradise Lady’, wit-roze bloemen
  • Euphorbia milii 'Primrose Yellow', gele bloemen
  • Euphorbia milii ‘Red apache’, rode bloem
  • Euphorbia milii ‘Vemidas’, zwavelgele bloemen
  • Euphorbia milii ‘Vulcanus’, vuurrode bloem
  • Euphorbia milii ‘White Lightning’, bont blad, rode bloem

  Waarom kamerplanten?

  Kamerplanten zijn belangrijk voor mensen. Ze zetten koolstofdioxide om in zuurstof waardoor je concentratie- en leervermogen toeneemt. Ze scheiden stoffen af die schimmels en virussen doden waardoor we minder ziek zijn. Planten zuiveren de lucht van giftige stoffen zoals benzeen, formaldehyde en ammonia. Ze verhogen de luchtvochtigheid waardoor je minder last hebt van droge huid, ogen en lippen. Het kijken naar planten is goed voor de bloeddruk en vermindert de stressniveaus in ons lichaam.

  Christusdoorn

  Een stekelige plant met aparte bloemen.

  Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load