• Chinese waaierpalm groei, standplaats, planten, snoeien en vermeerderen va nTrachycarpus fortunei

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over Chinese waaierpalm, Trachycarpus fortunei, een imposante winterharde palm  die opvalt met haar stam, bedekt met jute-achtige vezels en haar imposante waaierbladeren. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien van Chinese waaierpalm, hoe vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent de palm.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Trachycarpus, Palm, Tropischetuin, Jungletuin, Exoten

  Chinese waaierpalm of Windmolenpalm

  e0832d103d2f38ec3c42e9fa962c7eeb_medium.Trachycarpus is een uit Azië afkomstig geslacht van palmen, waarvan we de Chinese waaierpalm veel in Nederlandse en Belgische tuinen tegenkomen.

  Typerend voor het geslacht is dat de palmen tweehuizig zijn, met andere woorden ze produceren of vrouwelijke bloemen of mannelijke bloemen. De jute-achtige bedekking van de stammen wordt in China gebruikt voor het maken van bezems, borstels, touw, zakken en slijtvaste werkkleding.

  Etymologie Trachycarpus fortunei

  De botanische naam van Chinese waaierpalm is Trachycarpus fortunei. De geslachtsnaam Trachycarpus is een samentreksel van de Griekse woorden “trachus” ofwel “ruw” en “karpus” ofwel fruit en verwijst naar het feit dat het fruit van sommige soorten nogal harig is. De soorttoevoeging fortunei is een verwijzing naar de Schotse botanist en plantenjager Robert Fortune die exemplaren van de Chinese waaierpalm naar Engeland smokkelde ten behoeve van Kew gardens.

  1bfe9775b31f673a224762b0560e3f0c_medium.

  De Nederlandse benaming Chinese waaierpalm verwijst naar de herkomst van de palm en de vorm van de bladeren. Ook de namen Windmolenpalm of Henneppalm worden wel gebruikt. In het Engels wordt Chinese waaierpalm Chusan Palm of Windmill Palm genoemd, In Frankrijk heet Chinese waaierpalm Le palmier de Chine of palmier à chanvre en in het Duits wordt de palm Chinesische Hanfpalme of Tessiner Palme genoemd.

  Beschrijving Chinese waaierpalm3f84409515fe70e685ffaa7859f3c945_medium.

  Chinese waaierpalm is een tot twaalf meter hoge palm met een enkele, onvertakte stam van waaruit lange stengels met bladeren groeien. De stam is bedekt met jute-achtige vezels. De sterke bladstengels zijn met doornen bedekt en zijn een halve tot anderhalve meter lang. De waaiervormige bladeren bestaan uit tot vijfenzeventig centimeter lange, spits uitlopende delen. Aanvankelijk zijn deze delen aan elkaar gegroeid en als het blad groeit, valt het langzaam maar zeker uiteen.

  De bloemstengels groeien ook vanuit de stam en bevatten talloze kleine bloemen die bijen aantrekken. Zoals gezegd zijn er palmen met uitsluitend mannelijke bloemen die meer geel zijn en andere met uitsluitend vrouwelijke bloemen die meer groen zijn. De Chinese waaierpalm bloeit ook in Nederland. Alleen als je vrouwelijke en mannelijke exemplaren bij elkaar hebt staan en beiden tegelijkertijd bloeien kan de palm fruit aanmaken, kleine dadelachtige vruchten.

  860803007788a5966186b520b1a87c77_medium.

  Is de Chinese waaierpalm winterhard?

  In Azië groeit de plant tot op hoogtes van 2400 meter waar behoorlijk koud kan worden. De Chinese waaierpalm is dan ook vrij winterhard en zeker bestand tot -15 graden Celsius. Voor het Nederlandse en Belgische klimaat betekent dit dat de palm alleen in uitzonderlijk strenge winters afgedekt moet worden. Jonge planten zijn, de eerste drie jaren, winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Als het hard gesneeuwd heeft, hangen de bladeren helemaal door. Schud de sneeuw we dan even af.

  Toepassing Chinese waaierpalm in de tuin

  De Chinese waaierpalm is met haar lengte en grote bladeren een opvallende verschijning voor Jungletuin. Ook wordt Chinese waaierpalm als solitair, als blikvanger in tuinen toegepast. Chinese waaierpalm geeft een mooi ‘dramatisch’ effect met haar lengte en grootte.  Combineer Chinese waaierpalm met andere exotisch aandoende planten zoals de Palmlelie en de Vingerplant. Onder de Chinese waaierpalm kunnen we schaduwplanten zoals Leliegras, Maagdenpalm, Schoenlappersplant of Vingerhoedskruid planten. We kennen één cultivar van de Chinese Waaierpalm:

  • Trachycarpus fortunei, de gewone Chinese waaierpalm
  • Trachycarpus fortunei 'Wagnerianus', een kleiner (max. vijf meter) blijvende vorm

  b74209ff21b358b41d35b13702461269_medium.

  Standplaats en planten Chinese waaierpalm

  Chinese waaierpalm heeft een standplaats in de volle zon of halfschaduw nodig. Het dient ook een open plek te zijn waar de wind bij kan, zodat de palm goed en snel kan drogen na regen. De grond dient bijzonder goed gedraineerd te zijn, met minimaal 50 procent zand. Chinese waaierpalm heeft als snelle groeier in de zomer extra voedingsstoffen nodig. Ik gebruik daarvoor gedroogde koemest die ik rondom de stam strooi en daarna licht door de grond hark. Herhaal dit maandelijks van april tot en met  september.

  Chinese waaierpalm snoeien

  De Chinese waaierpalm kan niet zomaar worden teruggesnoeid, omdat de palm maar één stam heeft. Uiteraard kunnen we wel de oude, vaak bruin geworden bladeren snoeien met behulp van een goede takkenschaar.

  Ziektes Chinese waaierpalm

  Chinese waaierpalm  is prima bestand tegen ziekten en insecten. Soms worden de bladeren wat geel als de palmen onvoldoende voeding krijgen. Planten die we komen zijn vaak binnen gekweekt. Als je die buiten zonder af te harden, verbranden de bladeren en krijgen ze bruine vlekken. Als de grond niet goed gedraineerd is hebben we soms te maken met wortelrot en de bladeren krijgen dan lelijke vlekken.

  fbbfb054bcba7eef3accca1f1364b5b5_medium.

  Chinese waaierpalm vermeerderen

  Chinese waaierpalm kunnen we eenvoudig zaaien. De zaden ontkiemen gemakkelijk en al op kamertemperatuur. Binnenshuis kunnen we dus het hele jaar door zaaien.  Zaai de palm met één pit per potje in  normale zaaigrond.

  Chinese waaierpalm kopen

  De Chinese waaierpalm is het gehele jaar door te koop in tuincentra en webshops. Zaden kunnen we via het internet bestellen, zodat je ze ook zelf kunt zaaien.

  Chinese waaierpalm

  Een bijzondere plant voor de exotische tuin of als blikvanger in een stadstuin.

 • End of content

  No more pages to load