• Chinese hoed standplaats, planten, verzorging, snoeien en stekken van Orostachys iwarenge

  Gepost in Vaste planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over Chinese hoed of Chinese clownsmuts: Orostachys iwarenge, een bijzondere vetplant. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien Chinese hoed, hoe te vermeerderen en wat is de bloeitijd van Orostachys.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Rotsplant, Vetplant

  Chinese hoed of Chinese clownsmuts

  Orostachys is een uit China, Japan, Pakistan, Tadzjikistan, Kirgizië, Kazachstan, Korea, Mongolië en Rusland afkomstig geslacht van ongeveer veertien soorten. Het betreft meest tweejarige, bloeiende planten uit de vetplantenfamilie of Crassulaceae. Ze groeien op zeeniveau maar ook tot op een hoogte van 4400 meter boven zeespiegel. Het geslacht is in 1809 beschreven door de in Duitsland geboren, Russische botanist Friedrich von Fischer. In Japan groeien Orostachys planten vaak op daken van tempels en huizen, op dezelfde wijze als wij dat van Gewone Huislook of Sempervivum tectorum kennen. 

  Etymologie Orostachys iwarenge

  De botanische naam van Chinese hoed is Orostachys iwarenge. De plant is in 1935 wetenschappelijk beschreven door de Japanse botanist Hiroshi Hara. De geslachtsnaam ‘Orostachys’ is samengesteld uit  het  Griekse ‘oros’ of ‘berg’ en ‘stachys’ of ‘aar’, met andere woorden ‘berg-aar’, een verwijzing naar enerzijds de vindplaatsen in de bergen aan anderzijds de aarvormige bloeiwijze. De soortnaam ‘iwarenge’ is afgeleid van het Japanse naam: ‘iwa-renge’ of ‘rots lotus’.

  De Nederlandse namen ‘Chinese hoed’, Narrenkap’ of ‘Chinese clownsmuts’ zijn een verwijzing naar de typische vorm van de plant. In Duitsland noemen ze deze plant ‘Chinesische Narrenkappe’ en in het Engels ‘Chinese dunce cap’ of ‘Gnome Dome’. De Fransen gebruiken de naam ‘'Chapeau Chinois'. 

  Beschrijving Chinese hoed

  Chinese hoed is een maximaal vijftien centimeter hoge vetplant die groeit in de vorm van een rozet. De lavendel grijze, dikke bladeren zijn spatelvormig tot omgekeerd-eirond van vorm. De bloeitijd van Chinese hoed is eind september. Dan verschijnen van af de basis de crèmekleurige bloemen. De planten bloeien alleen in het tweede of uiterlijk het derde jaar. Na de bloei sterft de plant, maar de talloze jonge planten aan de voet ervan blijven leven, groeien en bloeien dan weer het volgende jaar. 

  Is Orostachys winterhard?

  Orostachys soorten groeien op plekken waar het in zomer wel veertig graden Celsius kan worden en in de winter dezelfde temperatuur maar dan onder nul. De winters zijn daar echter droog. De natte Nederlandse en Belgische winters daarentegen kunnen funest zijn voor deze plant. De grond moet daarom droog blijven in de winter. 

  Is de Orostachys giftig?

  Orostachys staat niet bekend als giftig maar de plant bevat ook geen eetbare delen. De plant heeft ook geen plek in de traditionele geneeskunde. 

  Toepassing Chinese hoed in de tuin

  Chinese hoed is vooral een prachtige plant voor potten. Plant ze bijvoorbeeld  in een platte schaal met grote stenen en zet ze in het najaar op je tuintafel. Daarnaast is Chinese hoed heel geschikt voor de rotstuin. Combineer Orostachys met andere rotsplanten zoals Roze Vetkruid of Muurpeper.

  Standplaats, planten en verzorging Chinese hoed

  Chinese hoed heeft een standplaats in de volle zon nodig. Ze houden van een matig droge tot droge, liefst stenige grond. De grond dient een goede afwatering te hebben en mag niet te voedzaam zijn. Extra bemesting niet noodzakelijk en gieten is alleen noodzakelijk alleen bij extreme droogte.

  Chinese hoed snoeien, waar en wanneer

  In het voorjaar verwijder je de afgestorven planten die het vorige jaar gebloeid hebben. Verder is snoeien niet noodzakelijk.  

  Ziektes Chinese hoed

  Chinese hoed  is prima bestand tegen ziekten en insecten. De meeste problemen ontstaan als de plant in de winter te natte voeten heeft.

  Orostachys stekken

  De meest gebruikte wijze van vermeerderen van Chinese hoed is het afsnijden van jonge planten die zich rondom het rozet vormen en deze oppotten. Daarnaast is de plant, zij het niet gemakkelijk, te zaaien. 

  Chinese hoed kopen

  De Chinese hoed is uitsluitend in het najaar te koop in tuincentra en maar voor de cultivar zijn webshops de aangewezen plek. De volgende planten zijn erg mooi:

  • Orostachys iwarenge wildvorm, zilvergrijs blad
  • Orostachys iwarenge ‘albomarginata’, witgerand blad
  • Orostachys iwarenge ‘variegata Fuji’, witgroen blad

  Chinese hoed

  Een bijzonder gevormde vetplant.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten

 • End of content

  No more pages to load