• Chinese bruidssluier verzorging, standplaats, planten, snoeien en vermeerderen van Fallopia baldschuanica

  Gepost in Vaste planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  Chinese bruidssluier, Fallopia baldschuanica, is een klimplant met geurende, witte pluimen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien van de Chinese bruidssluier, hoe vermeerderen, wat is de bloeiperiode, hoe overwinteren en welke ziekten kent Chinese bruidssluier.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Fallopia, Klimplant

  Chinese bruidssluier

  Fallopia baldschuanica is een bladverliezende slingerplant uit de Duizendknoopfamilie of Polygonaceae. De plant is oorspronkelijk afkomstig uit westelijk China, Tibet en Tadzjikistan maar is in andere delen van de wereld verwilderd.

  Etymologie Fallopia baldschuanica

  De botanische benaming van Chinese bruidssluier is 'Fallopia baldschuanica’. De plant was vroeger bekend onder de naam ‘Polygonum aubertii’. De plant werd voor eerst wetenschappelijk beschreven door de Duitse botanist Eduard August von Regel. De Tsjechische botanist Josef Holub deelde de plant in bij het geslacht ‘Fallopia’, behorende tot de Duizendknoopfamilie of Polygonaceae. De naam van het geslacht ‘Fallopia’ is een eerbetoon aan  Gabriello Fallopio, beheerder van de botanische tuin van Padova. De soortaanduiding ‘baldschuanica’ is afgeleid van ‘Baljuan’, een streek in Centraal Azië.

  In het Engels wordt de plant ‘Russian-vine’ of ‘Silver Lace Vine’ genoemd, in Duitsland noemen ze haar ‘Schlingknöterich’ en in het Frans wordt ze ‘La renouée grimpante’ genoemd. De Nederlandse naam ‘Chinese bruidssluier’ verwijst naar de witte bloei die de plant als een bruidsluier bedekt. 

  Beschrijving Chinese bruidssluier

  Chinese bruidssluier is een bladverliezende, bloeiende klimplant waarin de aanvankelijk groene ,maar daarna verhoutende stengels een lengte van wel tien meter kunnen bereiken. De bladeren zijn ovaal tot hartvormige staan paarsgewijs aan de stengel. Waar het jonge blad lichtgroen is, wordt het blad in de zomer donkergroen. De bloeitijd van Chinese bruidssluier loopt van augustus tot en met september. De plant is dan bedekt met trossen witte tot lichtroze, buisvormige bloempjes die in de herfst worden gevolgd door witte vruchten. 

  Is Fallopia baldschuanica giftig?

  De bloemen en de bessen van de Chinese bruidssluier zijn giftig. De plant kent geen eetbare delen en er zijn ook geen medicinale eigenschappen bekend. 

  Is het Chinese bruidssluier winterhard?

  Fallopia baldschuanica is volledig winterhard.

  Verzorging, planten en standplaats Chinese bruidssluier

  De plant heeft behoefte aan een plek in de volle zon of halfschaduw en groeit het beste op vochtige, doorlatende grond met voldoende meststoffen.

  Toepassing Chinese bruidssluier in de tuin

  Fallopia baldschuanica is een prachtige plant die door de snelle groei in staat is om in één jaar tijd een muur, schutting, trellis of pergola te bedekken. Daar ligt dan ook de kracht van de plant: lelijke dingen bedekken en daarnaast natuurlijk de rijke bloei die veel bijen aantrekt. 

  Chinese bruidssluier snoeien

  De Chinese bruidssluier is moeten in de herfst teruggesnoeid worden, tot ongeveer dertig centimeter. Zo ontstaan sterke takken. Zonder snoeien gaat de stengels van de plant hangen. 

  Ziektes Chinese bruidssluier

  Chinese bruidssluier is een relatief sterke plant die nauwelijks last heeft van ziektes, insecten en ander ongedierte. Daarnaast is de plant tolerant tegen luchtvervuiling en zeewind.

  Fallopia baldschuanica vermeerderen

  De Chinese bruidssluier kan gemakkelijk worden vermeerderd door de plant in de zomer te stekken. Gebruik de zachte delen van de plant, de uiteinde van de stengels, om te stekken. Snij ze schuin af, verwijder alle bladeren behalve het groeipunt, en gebruik stekpoeder.

  Chinese bruidssluier kopen

  Fallopia baldschuanica wordt regelmatig in tuincentra te koop aangeboden. Heel mooi zijn ondermeer:

  • Fallopia baldschuanica, wildvorm
  • Fallopia baldschuanica 'Lemon Lace’, citroengeel blad
  • Fallopia baldschuanica 'Summer sunshine', rode stemgels, goudgeel blad

  Chinese bruidssluier

  Een prachtige klimplant die snel muren en pergola’s bedekt.

 • End of content

  No more pages to load