• Cephalaria gigantea of gele reuzenscabiosa, beschrijving, verzorging en vermeerderen

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten alles over de majestueuze Cephalaria gigantea, Gele reuzenscabiosa of Schoepkruid, een bijenplant. Hoe verzorg je de gele reuzenscabiosa, waar kun je ze het beste planten en hoe kun je ze vermeerderen. 

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Borderplant, Bijenplant, Vlinderplant, Cephalaria, Scabiosa

  Gele reuzenscabiosa of Schoepkruid

  Gele scabiosa is een langbloeiende vaste plant uit de kaardenbolfamilie. Oorspronkelijk komt de plant uit het gebied tussen de Kaukasus en Siberië waar ze vooral op vochtige gronden zijn te vinden.  Vanuit tuinen heeft de plant zich in het wild gevestigd in Europa en Noord-Amerika.

  f11d19fa200446023da84b6184f3eaaf_medium.

  Gele reuzenscabiosa wordt in Nederland ook aangeboden onder de namen schoepkruid, reuzenscabiosa, plathoofd en gele scabiosa.

  Etymologie Cephalaria gigantea

  De geslachtsnaam 'Cephalaria' is een samentrekking van het  Griekse 'kephale' of 'hoofd' en het Latijnse 'corium' of 'huid' en betekent 'hoofdhuid'. De soortnaam 'gigantea' is afgeleid van het Griekse 'giganteus' ofwel 'gigantisch'.

  Beschrijving gele reuzenscabiosaa196273c85a809db2ed8d4e2d1cc454f_medium.

  Gele reuzenscabiosa is een plant van maximaal 75 centimeter hoge bladeren maar met bloemstengels die gemakkelijke twee tot tweeëneenhalve meter hoog worden. De behaarde grijsgroene bladeren zijn diep ingesneden, als een soort van veer.

  Gele reuzenscabiosa  bloeit van juni tot en met september. De bloemen hebben een doorsnede van ongeveer vijf centimeter zijn een soort van roomwit tot geel van kleur. Hoewel ze voor de mens geen merkbare geur afgeven werken ze als een magneet op hommels en in mindere mate op bijen en vlinders. Zowel de knop als de bloem is bijzonder mooi om te zien.

  Toepassing gele reuzenscabiosa in de tuin

  Gele reuzenscabiosa is vanwege de enorme hoogte typische een plant voor achter in de border. Het is een plant die niet te vaak verplant moeten worden want hoe langer ze op één plek staan hoe mooier ze worden en hoe uitbundiger ze bloeien. Gele reuzenscabiosa is een belangrijke waardplant voor insecten. De plant heeft een plek in de volle zon nodig om volledig tot zijn recht te komen. De bloemen kunnen in een vaas worden gezet.

  Verzorging en grondsoort gele reuzenscabiosa

  Plant gele reuzenscabiosa bij voorkeur in de periode van oktober tot en met april. Voeg compost toe aan de grond en zorg dat de grond goed draineert. Voeg bij kleiachtige grond een derde deel zand toe. Plant maximaal vier planten per vierkante meter. De plant heeft weinig verzorging nodig en is vrijwel ongevoelig voor ziektes. Ondersteun de lange bloemstengels met plantstokken om te voorkomen dat ze bij hevige wind omvallen.  

  cc4a08ed864660ef73a5aff47514141d_medium.

  Snij de uitgebloeide bloemen regelmatig weg om nieuwe bloei te activeren. Zo heb je er langer plezier van. Het loof sterft af in de winter en kan het beste in het voorjaar verwijderd worden. Bijmesten dient elk jaar te gebeuren en met name kippenmest is erg geschikt.

  2d0dcf7d6c9a64b02669db2d1b597a4f_medium.

  Vermeerdering gele reuzenscabiosa

  Scheuren en zaaien zijn de twee beste opties voor het vermeerderen van gele reuzenscabiosa. Indien uitgebloeide planten niet verwijderd worden zal de plant zichzelf uitzaaien.

  8ad3fdedcb2135b32ec3b87db902dad4_medium.

  Gele reuzenscabiosa

  Cephalaria gigantea is een prachtige plant die voor veel nuttige insecten zorgt in je tuin. De verzorging is gemakkelijk en dat maakt de plant geschikt voor beginners.

  6771824164ea9769fa35c0cc825dc0f0_medium.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten. Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load