• Guldenroede, Solidago canadensis, beschrijving, standplaats, verzorging en vermeerderen

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over de in de zomer aantrekkelijk geel bloeiende vaste plant Canadese Guldenroede of Solidago canadensis. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien en het vermeerderen van Guldenroede: een plant die voorspoed en geluk brengt.

  Tags/labels, RobsTuinplanten, Borderplant, Oeverplant, Solidago

  Canadese Guldenroedee27ad466a6df753b667739cd99e4b611_1407172

  Canadese Guldenroede is een overblijvende plant die afkomstig is uit Noord-Amerika. Het is een typische pionierplant die als eerste op braakliggende gronden te voorschijn komt. 

  In Europa waar de plant in 1645 werd geïntroduceerd, China en Japan is Canadese Guldenroede verwilderd en wordt plaatselijk als een plaag gezien.

  Voor onze tuinen is het natuurlijk prachtige plant die in de nazomer en herfst nectar en pollen levert voor bijen en hommels.

  Canadese Guldenroede staat al sedert de oudheid bekend om zijn heilzame werking. De Noord-Amerikaanse Indianen maakten thee van de bloemen tegen diarree, de griep en koorts. Thee van de wortels zou helpen tegen astma, zere keel, nierproblemen en tandvleesontstekingen. De bladeren werden op wonden aangebracht om de heling te versnellen. De zaden en de wortels van de planten werden gegeten en de Hopi en Navajo indianen gebruikten de bladeren en de bloemen van de plant om stoffen mee te kleuren. De wortels van Guldenroede werden samen met tabak gerookt.

  Etymologie Solidago canadensis

  De botanische naam van Guldenroede is Solidago canadensis. De geslachtsnaam Solidago is een samentreksel van de Latijnse woorden solidum en agere en kan vrij worden vertaald als gezond maken of genezen. De soorttoevoeging canadensis verwijst naar de herkomst van deze Guldenroede. De Nederlandse naam Gulden roede betekent gouden staf. Roede is oud Nederlands.

  Beschrijving Canadese Guldenroede

  De Canadese Guldenroede heeft een omvangrijk wortelgestel met kruipende wortelstokken met een roodachtige kleur. Vanuit de wortelstok ontspringen tot twee meter lange stengels die aan het bovenste gedeelte met dunne haartjes zijn overdekt. Aan de stengels groeien de bladeren in afwisselende bladstand. De langgerekte,  lancetvormige bladeren zijn worden tot twaalf centimeter lang en zijn getand. Aan de top van de plant zijn ze kleiner dan aan de basis.

  In de periode augustus tot en met oktober verschijnt de piramidevormige bloei die bestaat uit tal van taps toelopende pluimen. De intens gele bloempjes worden bestoven door bijen en hommels. Na de bloei verschijnen de pluizige zaadjes die door de wind worden verspreid. Een plant heeft gemiddeld tussen de 2500 en 5000 zaadjes (!).

  Toepassing Canadese Guldenroede in de tuin

  Canadese Guldenroede wordt in tuinen gebruikt als borderplant en daarnaast wordt de plant aan de waterkant aangeplant. Voor de tuinier is het een dankbare en eenvoudige te verzorgen plant, maar de snelgroeiende wortelstok maakt dat de plant na een aantal jaren weer verwijderd wordt uit de tuin. Speciaal voor hen zijn er een aantal minder hard groeiende, net minder hoge cultivars en hybriden gekweekt:

  • Solidago 'Golden Baby', compact groeiende hybride, halfhoog
  • Solidago ‘Queenie’ syn. ’Golden Thumb’, dwergvorm

  In Noord-Amerika en delen van Europa wordt Guldenroedes in voortuinen geplant. Volgens populair volksgebruik brengt de Guldenroede daar geluk en voorspoed voor de eigenaar.f45676a57c81f69f23ac55b80689786b_1407172

  Verzorging, planten en standplaats Guldenroede

  Guldenroede houdt van een vochtige standplaats in de volle zon. Daarom vinden we de plant in de  natuur vaak aan de waterkant. Geef deze snelgroeiende plant voedselrijke aarde maar geen natte voeten.

  De wortelstok kan gemakkelijk tot over 100 jaar oud worden: dit is een sterke plant die weinig verzorging nodig heeft. Snoei elk najaar de stengels op ongeveer tiencentimeter boven de grond omdat anders de zaad zich vormt en de plant zich door de hele tuin verspreidt.

  Vermeerderen Canadese Guldenroede

  Geen plant eenvoudiger te vermeerderen dan Canadese Guldenroede. Canadese Guldenroede kan gemakkelijk gescheurd worden in het najaar. Wortelstek is ook een populaire methode. Tenslotte kan de plant gezaaid worden in het voorjaar. Gezaaide planten bloeien overigens pas het tweede jaar.217591f0e18538a7502b279d9b56f701_medium.

  Canadese Guldenroede

  Een mooie en krachtige plant met een oogverblindend gele bloei.

   

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load