In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over Californische klaproos, goudpapaver of Slaapmutsje, Eschscholzia californica een bloeiende plant die opvalt met haar fel oranje bloemen en blauwgrijze blad. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien van het Slaapmutsje, hoe vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent de plant.
Tags/labels: RobsTuinplanten, Borderplant, Papaver, Eschscholzia, Bijenplant, Rotsplant
Eschscholzia is een uit midden- en Noord-Amerika stammend geslacht van planten behorende tot de papaverfamilie (Papaveraceae). Het geslacht kent twaalf soorten. Het Slaapmutsje, Eschscholzia californica, is een iconische plant van de Antelope Valley California Poppy Reserve waar de plant met miljoenen exemplaren bloeit en is benoemd tot “state flower” van de staat California een “golden flower” voor de “golden state”.
De bladeren en de bloemen van de Goudpapaver hebben een mild relaxerend effect en werden daarom door de Kitanemuk Indianen gebruikt bij buikpijn en menstruatiepijn. Daartoe werd er een thee van gezet. De wortels werden gekauwd bij tandpijn. De werkzame stoffen van het Slaapmutsje zijn niet zo sterk als die van de Slaapbol en ook niet verslavend. Ze worden mede daarom gebruikt bij de behandeling van ADD en ADHD. Het stuifmeel werd door de Indianen gebruikt om make-up van te maken. De zaden, bladeren en bloemen werden in stoofschotels gebruikt.
De botanische benaming van de Goudpapaver is Eschscholzia californica. De geslachtsnaam Eschscholzia een eerbetoon aan de Baltisch-Duitse botanicus Johann Friedrich von Eschscholtz. De soorttoevoeging californica is Latijn en verwijst naar de Amerikaanse staat California waar de plant van nature groeit.
In Nederland kennen we diverse benamingen voor Eschscholzia californica zoals Slaapmutsje, Californische klaproos en Goudpapaver. In het Engels kent de plant tal van namen zoals California poppy, Golden poppy, California sunlight en Cup of gold. In Duitsland wordt ze Kalifornische Mohn genoemd en in het Frans noemen ze de plant Pavot de Californie of ook wel Pavot d'Amérique.
Goudpapaver is in warme gebieden een meerjarige plant maar in Nederland en België sterven ze in de winter. Vanuit een oranje penwortel groeit en een sterk vertakte plant met blauwgrijze bladeren. De samengestelde bladeren zijn diep ingesneden en lijken qua vorm op het blad van de wortel. De bloemen staan op een stengel, zijn feloranje en sluiten in de avond om in de ochtend weer te openen. Bij regen en sterke bewolking blijven ze vaak gesloten.
De hele plant is niet giftig maar bevat stoffen die een licht euforisch gevoel kunnen opwekken. In de Verenigde Staten wordt de Goudpapaver daarom ook wel een “good feeling herb” genoemd. Consumptie dient echter met mate plaats te vinden. Zelf gebruik ik de prachtige bloemblaadjes om kleur te geven aan salades. Ook kunnen ze met rijst worden meegekookt om deze kleur te geven.
Eschscholzia is niet winterhard en kan het beste als een eenjarige of zomerbloeier worden toegepast. De zaden kunnen in het najaar gezaaid worden, al kunnen we de plant ook zichzelf laten uitzaaien. Vanuit de zaad ontwikkelen zich in het volgende voorjaar weer nieuwe planten die hetzelfde jaar nog bloeien.
Eschscholzia californica zijn is een van mooiste oranje bloeiende tuinplanten. Goudpapaver kan worden toegepast in de rotstuinen en in bloeiende borders. Eschscholzia is goed te combineren met Lavendel omdat het vrijwel dezelfde bladkleur heeft en de oranje bloemen mooi afsteken tegen het lilablauw van Lavendel. Californische klaproos is aantrekkelijk voor bijen en hommels. De volgende cultivars van Eschscholzia californica zijn erg mooi:
Het Slaapmutsje heeft een zonnige standplaats nodig in goed gedraineerde grond. De plant kan in de volle grond groeien maar doet het ook heel goed in potten. Zorg dat de grond voldoende voedingstoffen bevat omdat de zaailingen snel groeien en langdurig bloeien.
Bruine, uitgedroogde of ziek uitziende stengels dienen periodiek verwijderd te worden. Knip uitgebloeide bloemen weg voor extra bloei, maar laat er een paar over om zaad te oogsten voor het volgende jaar. In het late najaar kun je de plant geheel verwijderen uit de tuin. Het loof kan worden gebruikt om compost te maken.
Californische klaproos is een sterke plant die weinig last heeft van ziektes en insecten. Bladluizen willen nog wel eens toeslaan, evenals trips maar doorgaans zijn er geen grote problemen.
De Californische klaproos wordt in Nederland en België als eenjarige geteeld. Het zaaien van Eschscholzia kan het beste in maart plaatsvinden. Zaai direct in de volle grond want deze plant met haar lange penwortel houdt er niet van verplant te worden. Het zaad is zeer kiemkrachtig en de jonge plantjes groeien snel. Als je speciale cultivars hebt dan kunnen uit het zaad daarvan andere kleuren tevoorschijn komen.
Eschscholzia californica is in tuincentra te kopen als zaad. Speciale variëteiten kunnen het beste webshops worden besteld, daar is de keuze groter.
De mooiste oranjebloemige plant voor de tuin.
End of content
No more pages to load