• Californische boompapaver, verzorging, planten en zaaien van Romneya coulteri

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel lees je alles over Californische boompapaver, Romneya coulteri, de prachtige grijsbladige papaver met grote witte bloemen die een stralend geel hart hebben.  Welke gebruiken en symboliek kent de Californische boompapaver, wat is de beste verzorging voor de tuin en hoe en wanneer moet je ze zaaien.

  Tags/labels: RobsTuinplanten , Papaver

  Californische boompapaver

  Romneya is een uit twee soorten bestaand geslacht van kruidachtige planten uit de papaverfamilie of Papaveraceae. Tot dit geslacht behoren Romneya coulteri en Romneya trichocalyx. Romneya coulteri is afkomstig uit California and Baja California Mexico waar we de plant vooral in gebieden is te vinden met hete, droge zomers met branden, terwijl de winters nat zijn.

  9497a5032b8ba2881bba1f61ea80e2ab_medium.

  Weetje:

  Geen Papaver heeft grotere bloemen dan deze soort. In 1890 werd gepoogd om Romneya coulteri uit te roepen tot “California state flower”, nationale bloem van de staat Californië, maar deze eer ging naar de Californische klaproos.

  Etymologie Romneya coulteri

  De botanische benaming van Californische boompapaver is Romneya coulteri. De geslachtsnaam “Romneya” is een eerbetoon aan de Ierse natuurkundige en astronoom Thomas Romney Robinson. De soortnaam “coulteri” is afgeleid van de Ierse botanist en ontdekkingsreiziger Thomas Coulter die de plant ontdekte in Mexico en gedroogde planten meenam om te bestuderen in het Trinity College, Dublin, waar hij later curator werd van het herbarium. De wetenschappelijke naam Romneya coulteri werd bedacht door William Harvey die een vriend was van beide mannen.

  De Nederlandse naam Californische boompapaver is een letterlijke vertaling van de Engelse naam California Tree Poppy. In het Engels wordt deze plant ook wel Matilija poppy genoemd. In Duitsland noemen ze haar Kalifornischer Scheinmohnen in Frankrijk gebruiken ze de naam Pavot en arbre.

  2d85dc0736739b5c2715b257e53be3d1_medium.

  Beschrijving Californische boompapaver

  Californische boompapaver is een kruidachtige plant  die in het wild ruim 280 centimeter hoog wordt. Vanuit een uitgebreid stelsel van kruipende wortels verschijnen de lange, stevige stengels. Het blauwgrijze blad is sterk gelobd en de bladeren bereiken een grootte van wel twintig centimeter. De enorme witgele bloemen die wel eens met spiegeleieren worden vergeleken zijn prachtig, met tere, fragiele schutbladeren die wel van papier lijken, contrasterend met het hart met de gele meeldraden. Ze halen een doorsnee van tien tot vijftien centimeter. De zaadcapsules bevatten tal van kleine zaadjes.

  Is Californische boompapaver giftig?

  Californische boompapaver is licht giftig. De Chumash Indianen vergeleken de witte blaadjes van de bloem met de ziel van een overleden maagd wiens hart was gebroken. De plant werd door hen medicinaal toegepast bij huidproblemen, problemen met tandvlees en bij maagproblemen.

  Is Californische boompapaver winterhard?

  Romneya coulteri is winterhard. mits de grond goed gedraineerd en iets afgedekt met stro in de winter. Californische boompapaver verdraagt temperaturen tot -8 graden Celsius.

  98e23672cceca0081d310c0079e66717_medium.

  Toepassing Californische boompapaver in de tuin

  Californische boompapaver is een opvallende plant voor siertuinen en dient achterin de bloeiende border te worden geplant. Vanwege de enorme grootte wordt de plant wel eens als struik toegepast. Het prachtige blauwgrijze blad kan met bijna alle felgekleurde bloeiende bloemen worden gecombineerd. Deze plant kan woekeren. De kruipende wortels gaan onder muren, tegels en zelfs huizen door, om verderop weer omhoog te schieten.

  Californische boompapaver vermeerderen

  Californische boompapaver is vrij eenvoudig te zaaien, binnen in potjes, in maart om in mei te worden uitgeplant. Het duurt ongeveer vier weken eer het zaad ontkiemd.

  Californische boompapaver snoeien, hoe en wanneer

  In november kan de plant tot tien centimeter boven de grond worden teruggesnoeid.

  Californische boompapaver standplaats, grondsoort en planten

  De Californische boompapaver heeft behoefte aan een zonnige plek met goed gedraineerde grond. Bemesting is niet nodig.

  bc977ac0f10362dfeec86713bf2bffcc_medium.

  Californische boompapaver ziektes en plagen

  De Californische boompapaver is een sterke plant die nauwelijks last heeft van ziektes.

  Californische boompapaver kopen

  Californische boompapaver wordt vooral als zaad en soms als plant aangeboden in gespecialiseerde webshops.  

  Californische boompapaver

  Romneya coulteri, monumentaal grote papaver!

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten

 • End of content

  No more pages to load