• Bulgaarse Ui: verzorging, standplaats, planten, snoeien en vermeerderen van Nectaroscordum (Allium) siculum

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  Bulgaarse Ui, Nectaroscordum siculum, is een in het voorjaar bloeiend, bolgewas met de prachtige hangende, lilaroze, klokvormige bloemen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien van de Bulgaarse Ui, hoe vermeerderen, wat is de bloeiperiode, hoe overwinteren en welke ziekten kent Bulgaarse Ui.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Nectaroscordum, Bijenplant, Bolgewas

  Bulgaarse Ui

  Nectaroscordum siculum is een opvallend bolgewas uit de Lookfamilie of Alliaceae. In het wild vinden we de Bulgaarse Ui zowel in in beboste gebieden als in stenige weides. We onderkennen twee ondersoorten:

  • Nectaroscordum siculum ssp. bulgaricum , afkomstig uit Griekenland, Turkije, Roemenië en de Krimrepubliek
  • Nectaroscordum siculum subsp. Siculum, afkomstig uit Frankrijk en Italië.

  Etymologie Nectaroscordum siculum

  De botanische benaming van Bulgaarse Ui is ‘Nectaroscordum siculum’. De plant is lang ingedeeld geweest in de Allium geslacht en stond bekend als ‘Allium siculum ssp bulgaricum’. De Bulgaarse Ui werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven, door de Hongaarse botanist en legerofficier Victory de Janka. De geslachtsnaam ‘Nectaroscordum’ is samengesteld uit het Latijnse ‘nectar’ en ‘scordium’, dat is afgeleid van het Griekse ‘skorodon’ of  ‘knoflook’, omdat de plant naar Knoflook ruikt. De Engelsen noemen de plant daarom ‘honey garlic’. De soortnaam ‘siculum’, afkomstig van het Griekse ‘Sikelia’ of ‘Sicilië’  betekent ‘afkomstig uit Sicilië’. De Nederlandse naam Bulgaarse Ui verwijst naar het feit dat de meest aangeboden cultivar van de ondersoort ‘bulgaricum’ is.

  e4e5898d2ee39f1b1647837339564fe4_medium.

  Beschrijving Bulgaarse Ui

  Bulgaarse Ui is een maximaal 1 meter hoge plant die groeit vanuit een bol met een doorsnee van ongeveer vier centimeter. Vanuit de hoofdbol groeien kleine broedbolletjes waaruit nieuwe planten ontstaan. Uit de bol groeien tot veertig centimeter lange, blauwgroene bladeren aangemaakt die spiraalvormige gedraaid zijn. De bloeitijd van Bulgaarse Ui loopt van mei tot en met juni. Er verschijnt dan een tachtig tot honderdtwintig centimeter lange stengel waarop zich een door een vlies omgeven knop verschijnt .Zodra deze zich opent verschijnen een tien- tot dertigtal omhoog gerichte stengeltjes met knoppen. Zodra de knoppen opengaan, gaan de bloemen omlaag hangen. De klokvormige bloemen zijn crèmewit met een lila streep in het midden. Zodra de plant is uitgebloeid vormt zich zaad en gaan de bloemstengeltjes weer omhoog staan

  Is Nectaroscordum siculum giftig?

  Nectaroscordum siculum staat niet bekend als giftig. De bol van de Bulgaarse Ui is niet eetbaar. De gedroogde bladeren worden als kruid gebruikt in de Bulgaarse keuken.

  Is Bulgaarse Ui winterhard?

  Nectaroscordum siculum is redelijk winterhard. In goed gedraineerde grond tot ongeveer tien graden onder nul, maar in natte grond ligt de grens bij minus vijf. Mulch je de grond voor de winter en de grond is afwaterend dan redden het wel tot vijftien graden onder nul. In mijn tuin komen ze elk jaar weer trouw op, telkens meer planten.

  Toepassing Bulgaarse Ui in de tuin

  Nectaroscordum siculum is een bijzonder aantrekkelijke plant die speciaal geschikt is voor  in de bloeiende border. Het effect van de Bulgaarse ui is het grootst als ze tussen andere planten worden ingeplant, in een groep gaat het effect van de aparte bloem wat verloren. Combineer Nectaroscordum siculum met lage siergrassen, Lampenpoetser of Bossalie. De Bulgaarse Ui wordt door hommels en solitaire bijen bezocht.

  5d0e2bc4d45bd1eb9a50c7b20759096d_medium.

  Standplaats en planten Bulgaarse Ui

  Bulgaarse Ui heeft standplaats in de halfschaduw of volle zon nodig. Nectaroscordum groeit op veel grondsoorten maar in kleiachtige grond dient zand en grit toe te voegen voor een goede drainage. Zorg in potten een laagje van vijf centimeter grit op de bodem voor afwatering. De beste planttijd voor de Bulgaarse Ui, is de maanden september, oktober en november. Bulgaarse Ui is een redelijke groeier maar woekert niet. Het is niet noodzakelijk de plant extra te bemesten, de plant kan met weinig voeding toe. 

  Bulgaarse Ui snoeien

  De Bulgaarse Ui is een plant die niet gesnoeid hoeft te worden. Wil je de plant niet uitzaaien dan is het verstandig om de bloem te verwijderen nadat deze is uitgebloeid. Zo gaat de energie van de plant niet naar zaad maken, maar naar de energieopslag in de bol. Het volgende jaar zal de plant beter bloeien. 

  Ziektes Bulgaarse Ui

  Bulgaarse Ui is, zoals de meeste planten uit de Lookfamilie relatief sterk en  heeft  doorgaans weinig last heeft van ziektes en insecten. Soms kan de plant last hebben van bladschimmels als de plant niet voldoende ruimte rondom heeft voor beluchting óf als er langere tijd bieslook, ui, prei en knoflook op een plek is geteeld.

  Nectaroscordum siculum vermeerderen

  De Bulgaarse Ui kan gemakkelijk worden vermeerderd door de plant in het voorjaar te zaaien. De bloei verschijnt dan echter pas vanaf het vijfde jaar. Kwestie van veel geduld dus. Daarnaast kun je de bolletjes in het najaar opgraven en de jonge broedbollen apart uitpoten. Deze bloeien binnen drie jaar.

  Bulgaarse Ui kopen

  Nectaroscordum siculum wordt als bol aangeboden in webshops en in het najaar vind je ze ook in het tuincentrum.

  Bulgaarse Ui

  Een aparte sierui met haar hangende bloemen!

 • End of content

  No more pages to load