• Breedblad Bieslook verzorging, standplaats, planten, snoeien en vermeerderen van Allium senescens

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  Breedblad Bieslook Allium senescens is een in het late voorjaar, begin zomer bloeiend, bolgewas met aantrekkelijke lilaroze bloemen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien van de Breedblad Bieslook, hoe vermeerderen, wat is de bloeiperiode, hoe overwinteren en welke ziekten kent Allium senescens.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Allium, Bijenplant, Bolgewas, Rotsplant, Sierui, Droogbloem

  Breedblad Bieslook of Duitse Bieslook

  Allium senescens is een laagblijvend bolgewas uit de Lookfamilie of Alliaceae, dat in het wild te vinden is in Noord-Europa en -Azië. De plant is door toedoen van de mens uitgezet en verwilderd in Centraal-Europa en Noord-Amerika. De natuurlijke habitat is het middelgebergte, op droge, stenige bodems. Er werden aanvankelijk  tweetal ondersoorten onderkend. Van de ondersoort Allium senescens subsp. glaucum is in 2018, door middel van genetisch onderzoek, aangetoond dat dit feitelijk een aparte soort is. 

  58e88a5b8c614d43a795fe92f74cde97_medium.

  Etymologie Allium senescens

  De botanische benaming van Breedblad Bieslook is ‘Allium senescens’. De plant werd in 1753 voor het eerst wetenschappelijke beschreven door Carolus Linnaeus. De geslachtsnaam ‘Allium’ is afgeleid het Latijnse ‘Allium’ ofwel ‘knoflook’, dat weer is afgeleid van het Griekse ‘aglis’. De soortnaam ‘senescens’ is afgeleid van het Latijnse ‘senex’ of ‘oud’ en/of ‘senescere’ of ‘oud worden’ en betekent ‘ouder wordend’. Deze soort kan vrij oud worden. De Nederlandse naam Breedblad Bieslook verwijst naar het brede plant en het gebruik in de keuken, vergelijkbaar met dat van bieslook. Allium senescens is bijzonder aantrekkelijk voor hommels en vlinders.

  c9aba5d951b35c82734f227264b5d09b_medium.

  Beschrijving Breedblad Bieslook

  Breedblad Bieslook is een kruidachtige plant die groeit vanuit een kleine bol met een wortelstok en kleine wortels. Naast de hoofdbol groeien kleine broedbolletjes waaruit nieuwe planten ontstaan. Vanuit de bol wordt een rozet van smalle, enigszins gedraaide, blauwgroene bladeren aangemaakt, die ongeveer dertig centimeter hoog worden. De bloeitijd van Breedblad Bieslook loopt van mei tot en met juli. Er verschijnt dan een veertig centimeter lange stengel met een kogelronde bloembol, bezet met wel honderd lilaroze bloempjes op stengeltjes. De bloembol heeft een doorsnede van twee á drie centimeter. 

  Is Allium senescens giftig?

  Bladeren, bolletjes en bloemen van Breedblad Bieslook zijn eetbaar. De kleine bolletjes hebben een pikante, peperachtige smaak met een hint van knoflook. De bladeren en bloemen kunnen worden gebruikt als vervanger van bieslook in een salade of in een soep. Honden zijn gevoelig voor de stoffen in Breedblad Bieslook. 

  Is Breedblad Bieslook winterhard?14a434c3fa7bb78193774ce667ffd27d_medium.

  Allium senescens is winterhard tot ongeveer twintig graden onder nul. In mijn tuin komen ze elk jaar weer trouw op, telkens meer planten. Let wel op dat de grond goed afwatert.

  Toepassing Breedblad Bieslook in de tuin

  Allium senescens is een bijzonder aantrekkelijke plant die speciaal geschikt is voor de rotstuin, maar ook heel mooi is voor in de bloeiende border en langs randjes in de tuin. Daarnaast kan de plant in potten worden geplant. Breedblad Bieslook combineert heel goed met siergrassen. 

  Standplaats en planten Breedblad Bieslook

  Breedblad Bieslook heeft standplaats in de volle zon nodig. Plant Allium bij voorkeur in leemachtige grond, met een toevoeging van vijfentwintig procent zand en grind. Zorg in potten een laagje van vijf centimeter grit op de bodem voor afwatering. Plant ongeveer dertig bollen Breedblad Bieslook per vierkante meter. De beste planttijd voor Breedblad Bieslook, zijn de maanden september, oktober en november. Breedblad Bieslook is een redelijke groeier maar woekert niet. Het verdient aanbeveling de plant jaarlijks extra te bemesten, maar niet te veel. 

  Breedblad Bieslook snoeien

  De Breedblad Bieslook is een plant die niet gesnoeid hoeft te worden. Wil je de plant niet uitzaaien dan is het verstandig om de bloem te verwijderen nadat deze is uitgebloeid. Zo gaat de energie van de plant niet naar zaad maken, maar naar de energieopslag in de bol. Het volgende jaar zal de plant beter bloeien. 

  Ziektes Breedblad Bieslook

  Breedblad Bieslook is, zoals de meeste planten uit de Lookfamilie relatief sterk en  heeft  doorgaans weinig last heeft van ziektes en insecten, met uitzondering van bladluis. Soms kan de plant last hebben van bladschimmels als de plant niet voldoende ruimte rondom heeft voor beluchting óf als er gedurende langere tijd bieslook, ui, prei en knoflook. op een plek is geteeld.

  42ab6a1262c3c5cee37aef74b87fe79f_medium.

  Allium senescens vermeerderen

  De Breedblad Bieslook kan gemakkelijk worden vermeerderd door de plant in het voorjaar te zaaien. De bloei verschijnt dan pas in het tweede jaar. Daarnaast kun je de bolletjes in het najaar opgraven en de jonge broedbollen apart uitpoten. 

  Breedblad Bieslook kopen

  Allium senescens wordt in webshops en in tuincentra te koop aangeboden als bol. De volgende cultivars zijn erg aantrekkelijk:

  • Allium senescens 'Blue Eddy’, laagblijvend
  • Allium senescens 'Blue Twister’, sterk spiraalvormig blad
  • Allium senescens ‘Cosmic Blue’, blauwgroen blad
  • Allium senescens 'Lisa Green’, opvallend groen blad
  • Allium senescens 'Summer Beauty’, dieproze bloem

  Breedblad Bieslook

  Een heerlijke geurende eetbare plant

 • End of content

  No more pages to load